19 september 2007

Camera in de les

Opvallend fragment tijdens de uitzending van Zembla van afgelopen zondag vond ik het stukje waarin leerlingen de volgende uitspraak deden:"Ik denk dat we in de lessen die we opnemen met de camera minimaal twee keer zoveel doen als in een normale les. Dus de meeste leraren kunnen het wel, maar ze laten 't niet altijd zien."

Dat doet me denken aan de oratie van Piet Kommers met als titel "De les begint: mobieltjes aan!" Zie ook dit bericht.
Dat die stelling niet altijd opgaat bewijst dit bericht bij Techzine met verwijzing naar bijbehorend filmpje waar ik dan wel weer van schrik.
Natuurlijk is er een hemelsbreed verschil tussen een duidelijk aanwezig camera team of de "candid camera" methode, maar ik denk dat er toch afspraken te maken zijn over wat wel mag en wat niet. De leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen gaan wat mij betreft écht te ver, alhoewel ze wel laten zien dat ze een filmpje kunnen monteren...

Overigens is de aflevering van Zembla nu beschikbaar: bekijk uitzending.

2 opmerkingen:

 1. Meer weten over de ideeën van Piet Kommers? Ik had een interview met hem voor COS.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In welk opzicht gaan die leerlingen dan te ver volgens jou Willem?
  Is dat omdat ze verschrikkelijk keten? Omdat ze de onmacht of onkunde van de betreffende docente uitbuiten? Of omdat ze dat filmen?

  Ik vind dat de school heel goed heeft gehandeld. De leerlingen straffen omdat ze zich hebben misdragen en dat ook nog eens hebben gefilmd (eigenlijk dus heel erg dom van die leerlingen). En de docente op cursus sturen zodat ze haar beroep met goed fatsoen kan uitvoeren.
  Als leraren en leerlingen 2x zo hard (en efficiënter?) werken omdat er camera's bij zijn, dan wordt het volgens mij hoog tijd dat we de lokalen vol gaan hangen met die dingen.

  Misschien een leuk discussiepunt voor de volgende WvW ;-)

  BeantwoordenVerwijderen