19 september 2007

De WvW revisited

Natuurlijk heb ik de Week van Willem zelf ook teruggekeken.
Niet uit ijdelheid maar gewoon om ook als toeschouwer te ervaren wat er nu precies gebeurt.
Als Operator ben je tijdens de uitzending zo gefocused op "of alles wel goed gaat" dat je eigenlijk de helft niet meekrijgt. Voordat je als docent dit in je les inzet moet je dus óf heel veel ervaring opgedaan hebben óf niet wakker liggen van eventuele foutjes óf iemand op de achtergrond hebben die als regisseur het proces bewaakt.
Wat doe je bijvoorbeeld als je het gevoel krijgt dat iemand veel te lang aan het woord is, maar je wilt hem uit beleefdheid niet wegklikken? Wat als blijkt dat het geluid bij een ander niet goed is?
Omdat het een live show is loop je tegen onverwachte dingen aan.
Maar het ging al veel beter dan een week geleden!
Leuk om opnieuw 5 mensen in de show te hebben. Helaas kon ik er 2 niet in beeld brengen omdat ze geen (werkende) camera hadden. En je ziet aan het plaatje dat hier écht sprake is van narrowcasting: 22 bezoekers! Waar dóe je het voor zou je je kunnen afvragen?
Het antwoord is heel simpel: om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn (voor het onderwijs) en omdat ik geloof dat dit op termijn veel meer gebruikt zal gaan worden!
Het is dus voor mezelf heel leerzaam en hopelijk ook voor degenen die keken en meededen.

Ik weet nog steeds niet of ik dit op een vast moment en in een vast ritme volhoud, maar ik ga het zeker nog vaker doen. Leuk om te schakelen en verschillende dingen te kunnen laten zien, maar vooral om anderen aan het woord te laten komen. Als er daar maar genoeg van zijn kun je als operator wat meer achterover leunen en hoef je alleen maar te schakelen tussen de verschillende deelnemers. Je gaat je minder om de techniek bekommeren en luistert echt naar wat er gezegd wordt. Dat laatste is belangrijk want uiteindelijk gaat het voor de kijkers om de inhoud.
Gerard, Pierre, John en Fons, bedankt voor het inschakelen. Maar ook xitement, van wie ik verder geen gegevens heb, maar die in de chat lekker meedeed! Een knul van 20 die op z'n eigen manier reageeerde op alles wat er gebeurde. Jammer dat de chat niet bewaard blijft! Wat dat betreft lijkt het slim om een ander kanaal als backchannel te gebruiken. Maar dan moet je weer 2 schermen open hebben en mensen techniek uitleggen... het blijft behelpen.

En natuurlijk ook de 22 kijkers bedankt! Wat was hier nu interessant aan?

2 opmerkingen:

 1. Dag Willem,

  Zoals ik al schreef zou ik ook nog de uitzending een keer bekijken. Dat heb ik gedaan. Ik heb daarbij vooral gelet op mijn eigen inbreng. Klinkt misschien raar als ik het zo zeg maar ik vond dit ook een mooie manier om dit te gebruiken als een VIB-moment: VideoInteractieBegeleiding. Zoals ik in de video al vertelde is dat iets waar we onze studenten ook mee opzadelen en leek het me goed op deze manier mezelf ook eens onder de loep te nemen.
  Natuurlijk vielen een aantal zaken me daarbij op: het gebruik van uhhh's was wel heel duidelijk. Een paar (!) te lange zinnen kreeg ik ook terug te horen. En volgens mij had ik gewoon nog beter kunnen luisteren naar de inbreng van de anderen. Vooral over het OLC had ik nog scherper kunnen reageren. Scherper omdat ik niet op alle punten die door de anderen zijn genoemd ben ingegaan.
  OK. Tot zover mijn zelfanalyse. Behalve dan nog de opmerkingen dat mijn bril zo ontzettend weerkaatst en dat ik het camerastandpunt en de achtergrond bijzelf nog niet echt schitterend vind. Het was natuurlijk niet de belangrijkste reden om hier aan mee te doen. Laat dat duidelijk zijn. Het was iets dat me achteraf te binnen schoot.
  Je opmerkingen over de chat vind ik terecht. Er worden nu opmerkingen in de chat geplaatst die wel voor de deelnemers te zien zijn maar niet voor de kijkers. Het is een handig hulpmiddel als jezelf niet aan het woord bent. Ik denk dat de oplossing is dat je als host of als deelnemer de interessante berichten uit de chat verwoord in de show.
  Zoals ik al in mijn eigen bericht schreef heb ik gisteren ook kennis gemaakt met Adobe Connect. Elk pakket heeft denk ik zijn voor en nadelen. Zijn er nog vergelijkbare platforms die ook zo gebruikt kunnen worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat de chat niet bewaard blijft! Wat dat betreft lijkt het slim om een ander kanaal als backchannel te gebruiken. Maar dan moet je weer 2 schermen open hebben en mensen techniek uitleggen...

  Zou je niet een webpagina kunnen aanmaken waarin je zowel de uitzending als een chatvenster (via IRC) in embed.
  Zo hoeven alleen de mensen die echt in de uitzending zitten 2 systemen (Opperator 11 en IRC client) laten gebruiken.

  Ik denk overigens dat 22 kijkers voor een tweede keer heel erg netjes is.
  De uitdaging is denk ik groter om te kijken of het mogelijk is om deze 22 luisteraar/kjikers ook te behouden bij nieuwe uitzendingen.

  BeantwoordenVerwijderen