12 september 2007

Wat een vertoning!

Tja... ik kan me voorstellen dat je er zo aan terugdenkt als je ergens op een willekeurig moment binnenkwam op de eerste educatieve uitzending via Operator11 die ik gisterenavond uitzond.
Bijna niets deugde:
Het geluid was slecht (is podcasten moeilijker dan vodcasten?) de verlichting was niet perfect, niemand keek in de camera, het schakelen was ongetimed en het ging eigenlijk helemaal nergens over!
Maar aan de andere kant
Het idee dat 5 mensen live vanuit Amsterdam, Weert, Weerdinge, Amersfoort en Groningen live in beeld gebracht werden -en ook nog een dame vanuit Los Angeles- terwijl er 37 mensen live meekeken vind ik helemaal geweldig!
Natuurlijk werden we onwennig afgeleid door de techniek en schrokken we als we in beeld kwamen, so what? Over 10 jaar kunnen we, terugdenkend hieraan, met een glimlach stellen dat we toen al hiermee begonnen zijn terwijl het dan waarschijnlijk gewoon gemeengoed is.
Hoe dan ook, mijn experiment is geslaagd. Het is mogelijk om mensen op een willekeurig moment en vanaf en willekeurige locatie met elkaar in gesprek te brengen waarbij anderen meekijken en mee kunnen praten. alhoewel dat laatste wat mij betreft meer had mogen gebeuren!

Nu zou ik zóóó graag van die 37 kijkers horen hoe zij dit ervaren hebben, los van de techniek die natuurlijk beter moet. Doe me een lol en reageer via de reacties of direct via een mailtje.
Alleen op die manier kunnen we dit naar een hoger plan tillen!

De afterparty bij Erwin de Vries direct na de uitzending was trouwens ook heel waardevol. Daar waren we "maar" met 3 mensen in de studio (terwijl er toch 14 meekeken) en gingen we dieper in op de gebruiksmogelijkheden van dit medium in het onderwijs. Daarnaast ook veel gezegd over systeembeheer en hoe wij dat geregeld zouden willen zien. Ik hoop dan ook niet dat ik morgen van de afdeling wordt gegooid door m'n collega's.

Maar goed, samenvattend kan ik zeggen dat ik deze avond als heel leerzaam heb ervaren en wil iedereen dan ook bedanken voor zijn/haar bijdrage daaraan.

Neem van mij aan: dit was zo'n experiment waarvan je later zegt "weet je nog?"

Er gaan zeker meer uitzendingen volgen, alhoewel ik me nog niet wil vastleggen aan een bepaald ritme of moment...
(Overigens zijn beide shows via de links hierboven nog terug te zien.)

8 opmerkingen:

 1. Leuke ervaring!

  Ik moet zeggen dat ik koud kwam binnenvallen. Ik was net de aanbouw aan het sketchuppen, toen ik zag dat het al 21.10 uur was. Gelukkig had ik de avond van te voren al een operator11 account aangemaakt, zodat ik zo kon inloggen.

  Oeps, mijn vrouw zat tv te kijken en het licht stond dus lekker gedimd. Snel even mijn bleutooth koptelefoontje op en omschakelen naar dit apparaat.

  Toen ik inlogde merkte ik dat ik inderdaad zomaar in beeld kon komen. Hmm, ik ben niet zo'n cameraheld, maar goed wat is het ergste dat er kan gebeuren. Ik rekende op jou dat je wel zou ingrijpen ;-)

  Helaas was ik niet meteen te horen, en ik weet eigenlijk ook niet of toen het geluid het daarna wel deed of het voor iedereen goed te horen was. Hoe check jij dat?

  Wat me zo onvoorbereid opviel was dat wanneer ik in beeld was dat ik als in een chatsessie reageerde! Ik stelde namelijk vragen. Er zal iemand dan de regie moeten nemen en snel overschakelen naar iemand anders of terug naar hilversum. Sowieso voordat er overgeschakeld wordt naar iemand zal er een vraag gesteld moeten zijn. Hierop kan dan geantwoord worden. Tenzij iemand natuurlijk het woord vraagt. Uiteraard kan een expert (voorbereid) wel een eigen verhaal opzetten. De chatsessie kan ook gebruikt worden om stellingen neer te zetten en om reacties te vragen.

  Als er weer een sessie komt dan zal ik, zeker als het een voor mij interessant onderwerp betreft, weer meedoen. Ik zal dan wel van te voren ff checken of licht, kleding en geluid goed zijn afgestemd voor de uitzending.

  Ik verwacht dat deze ervaring wel helpt voor mijn mogelijk volgende optreden. Het was zeker een heugelijke sessie, die we over een aantal jaren zeker zullen herinneren als de eerste keer live.

  Gr. Martijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willem,

  Ik had al gemeld dat in in tijdnood zat. Daarbij kwam dat ik nog moest aanmonsteren bij Operator11 en daar ontstond een technisch probleem met de e-mailbevestiging. Ik heb zitten doorklooien en ondertussen zitten lurken. Pas tijdens de 'afterparty' kon ik er eindelijk in (als JanJ), maar was mijn visite al gearriveerd.

  Ik denk dat het goed is om in de toekomst, los van de technische problemen, een basisthema met enkele gerecruteerde experts te hebben en gasten die willen mogen inhaken. Aanvullen met wvttk

  Als experiment veel belovend.

  Gr
  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Willem,

  Ik heb gisteren ook gekeken naar de live uitzending. Natuurlijk (was bijna te verwachten) ging er technisch veel mis, maar het deed me denken aan de tijd van de eerste telegraafverbinding over de Atlantische Oceaan, waar krakend maar toch duidelijk het bericht werd overgeseind. Het begin was gemaakt, en veel van de ICT-dingen die we nu als gemeengoed beschouwen hebben daar op voortgebouwd.
  Dit moet je ook zo bekijken.
  ALs we hier meer ervaring mee opdoen heeft dit veel potentie. Denk inderdaad aan interviews, discussies, maar ook zaken laten zien. En dat ook met studenten uiteraard.
  Goed plan dus inderdaad om er verder mee te gaan, voortbouwend op de opgedane ervaringen en rekening houdend met de valkuilen en kinderziekten. Maar dat zal iedereen denk ik (op dit moment) voor lief nemen.
  Een volgende keer wil ik zeker ook wel eens in de "uitzending" meepraten over de onderwerpen die ons allen bezig houden.
  Ik zou zeggen dus: een experiment wat navolging verdient!! Prima gedaan!

  Groeten, Corne Dijkmans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Willem,

  Volgens mij ben ik de jongste kennisnet-ambassadeur, maar ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van alles was jij al hebt lopen uitvogelen met Trendwatchers! Eventjes jouw site bezoeken is er niet bij, al was het alleen al vanwege de negen domeinen die No-Script detecteert...

  Met veel belangstelling ben ik je site aan het uitpluizen. Over een ding kan ik kort zijn: hier valt heel veel te leren!

  Je nieuwste probeersel: Live televisie! Heerlijk toch...
  Toch even wat memorabele quotes uit je show:

  "Ik hoop dat onze leerlingen hier niet naar kijken en zich afvragen, 'wat is dit allemaal'.."

  "Hier zie je wat overige gasten, helaas ik weet nog steeds niet wie het is".

  "Oh ik ben live..Hemel..ik zit hier lekker te hoesten.."

  "mensen hadden mij horen zeggen tegen de leerlingen, 'joh installeer firefox maar, want dat werkt veel makkelijker dan dat andere programma...ehm...."

  Nou dat waren toch wel momentjes dat ik even hardop zat te lachen als ik eerlijk ben.

  Maar ik denk dat we allemaal wel door de opstartprobleempjes kunnen kijken, het is gewoon een erg interessant medium. Een goede toepassing voor video-chat.

  Maar zoals de meeste ict-toepassingen, niet altijd voor iedere leerling even geschikt.
  Ook het discussieren via O-11 lijkt me niet erg 'spetterend'. Je houdt altijd een vertraging tussen vraag en antwoord, er is een vertraagde interactie tussen sprekers. Dat is jammer. Is er geen 'picture in picture' mogelijkheid? Dan zou je 'door elkaar' kunnen praten...

  Toch ben ik nu al benieuwd naar de volgende uitzending!

  Groet,
  Maarten Wevers

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wilde nog komen kijken, maar kreeg bezoek.
  Dat is het nadeel van live dingen dan weer..

  Maar met valllen en opstaan komt dit helemaal goed toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een redelijk stuk meegekeken en moet zeggen dat ik het een leuk en geslaagd experiment vond. Een hele leuke en snelle manier om met deskundigen van gedachten te wisselen.

  Bij een volgende uitzending schuif ik ook aan mét camera (hopelijk dan met een kakelverse ingebouwde iSight) en anders maar via de houtje-touwtje-opstelling met de DV-cam.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Willem,

  Het was een leuke ervaring. Had me niet helemaal goed voorbereid want had mijn microfoon in het begin gewoon uitstaan. Gelukkig kon dat nog hersteld worden. Ik denk zeker dat het voor herhaling vatbaar is. Ik denk dat je verschillende soorten uitzendingen zou kunnen houden. Bijvoorbeeld uitzendingen waarbij één thema centraal staat. Of uitzendingen waarin iedereen op zijn nieuws van de week ingaat. Of... Kies je voor de variatie of voor een bepaald onderwerp.
  Ik denk dat de uitzending aan kracht wint als iedereen naast zijn eigen hoofd ook nog extra materiaal heeft klaarstaan. Ik had dit nog niet gedaan zelf maar het filmpje van de leerlingen van Erwin bijvoorbeeld is een mooie aanvulling.
  Ik zit wel te denken waarmee we dit kunnen vergelijken. Is het een talkshow met gasten, een actualiteitenprogramma met verschillende items, een middagprogramma (nou ja, late night), een discussieprogramma (ala rondom 10) of toch nog een andere genre.
  Voor ons was de ervaring van het moment erg waardevol denk ik. Het proces stond hierbij voorop. Ik ben benieuwd of we er ook in slagen uitzendingen te maken waarvan het resultaat ook aan te zien is. Dus een waardevolle bron voor derden. Bijvoorbeeld voor mijn studenten die ik graag met de allernieuwste inzichten op het gebied van ICT en onderwijs om de oren sla.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Willem,

  Het 'gesprek' vond ik meer dan interessant. Een volgende keer graag weer, ik zal dan met Explorer werken. Ik merk dat er heel veel gebeurt en dat dat nog wat 'gewöhnungsbedürftig'is. Jij zat meen ik met en split-screen te werken en dat lijkt me een goede optie. Helaas beschik ik daar niet over.

  Ook dacht ik even dat onze chat in beeld gebracht zou worden, maar dat was dus niet het geval, tenminste niet toen ik het 'gesprek' nog eens bekeek.

  Ik zat trouwens maar aantekeningen te maken over waarover ik wat wilde zeggen. Maar op lang niet alles heb ik gereageerd, daarvoor zat de techniek me te zeer in de weg.

  Het thema is dus zeer van belang - anderen spreken er in hun reacties ook al over - en dat moet van tevoren goed duidelijk zijn.

  Helaas zat ik dus niet goed klaar met mijn filmpjes. Via Manycam was het niks maar ik heb daarop snel iets geupload. Dat werkt dus wel goed. Voor een volgende keer moet dat dus klaar staan, al beschik ik niet over zoveel filmpjes.

  Waarschijnlijk is je idee om specifiek mensen uit te nodigen om een interview te gaan houden een interessant idee. Zeker een vervolg waard.

  Laatste opmerking: ik moest erg lachen toen ik mezelf aan het begin van de uitzending al bellend terugzag...

  Mvg

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen