11 oktober 2007

De onderwijsvooruitzichten

Vanavond opnieuw pas na 22.00 uur thuis, dus geen tijd meer voor interessante berichten.
Nu omdat ik in Utrecht een masterclass mocht verzorgen voor Kennisnet over streaming media.
We waren te gast bij een school die werkelijk alles wat we wilden goed geregeld hadden. Ik had gevraagd om webcams en die waren keurig geïnstalleerd op de gloednieuwe computers. Zo nieuw zelfs dat de deelnemers de vragen mochten beantwoorden die je krijgt als je IE7 voor het eerst opstart. Natuurlijk werkten de webcams ook, maar toen we wat wilden streamen naar Youtube kregen we geen connectie. Kennelijk toch iets niet goed ingesteld op de server?
Hoe dan ook, de locatie was mooi en ik heb me er met wat improvisatie uit gered. Vraag is wel wie de systeembeheerder van die school nu de oplossing gaat aanbieden want hij heeft echt alles geprobeerd. Er was niets bewust geblokkeerd (en zo hoort het ook!).
De masterclass vond ik leuk om te doen en ik hoop de deelnemers ook. Het is altijd moeilijk (ook voor mij) mensen zo ver te krijgen dat ze spontaan gaan reageren en hun eigen ervaringen delen, maar uiteindelijk gebeurde dat wel.
Maar goed, geen tijd meer voor een "eigen" bericht, dus verwijs ik naar een artikel dat ik via Google blogsearch (zoekend op trendmatcher en automatisch ingesteld) tegenkwam. Het staat op onderwijsvooruitzicht.blogspot.com dat onderhouden wordt door John van Dongen die ik gisterenavond tegenkwam op de HapSnapShots bij NNOAL. (Toeval bestaat niet)
Toch leuk om je eigen verhaal zo door de ogen van een ander weer verwoord te zien.

En kennelijk hebben we er weer een nieuw "edublog" bij, verzorgd door John van Dongen.
In zijn profiel vertelt hij over zichzelf:
"Ik ben werkzaam als adviseur/consultant bij KPC groep, een landelijk opererend onderwijs innovatie bureau. Ik ben er van overtuigd dat IT oplossingen als de PC, het internet en bijvoorbeeld de mobiele telefoon, een grotere rol gaan spelen in het moderne onderwijs dan nu het geval is. Leerlingen en studenten weten dit al. Docenten en managers binnen het onderwijs hebben hier nog wat moeite mee. Zij hebben nog vaak het idee dat het allemaal zo`n vaart niet zal lopen. Door deze blog probeer ik wat meer inzicht te geven in de educatieve mogelijkheden met betrekking tot de inzet van IT middelen in het onderwijs. Ik geloof niet, dat welke IT oplossing of applicatie dan ook, de menselijke leraar of de verzamelplaats school kan vervangen. Wel geloof ik dat meer onderwijsmensen het besef moeten ontwikkelen dat de leerlingen en studenten van nu in een volstrekt andere en snellere wereld leven. Een wereld waarin andere generaties misschien niet willen of kunnen deelnemen. Maar ook een wereld die wel degelijk bestaat en die een erg grote invloed heeft op de manier waarop onze jongeren leven, leren en denken."

welkom John en mijn bookmark heb je bij deze!

1 opmerking:

  1. Leuk dat je onze school toch een beetje in het zonnetje zet. Met alle toestanden rond de verhuizing vanaf de Oude Gracht die nog geen 6 weken geleden heeft plaatsgevonden en nu nog de nodige improvisatie vereist zijn we daar op school wel blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen