29 oktober 2007

Meer e-mail adressen met 1 Gmail account

Soms is het lastig om korte titels te bedenken voor berichten die ook nog goed de lading dekken.
Maar goed, weet je dat je met één Gmail account meerdere e-mail adressen kunt gebruiken en dat dat soms heel goed van pas kan komen?
Voorbeeld:
Mijn e-mail adres is w.karssenberg@gmail.com, maar als ik mij abonneer op bijv. een nieuwsbrief gebruik ik bij het registreren als e-mail adres: w.karssenberg+nieuwsbrief@gmail.com. Meld ik mij aan bij Ning dan gebruik ik w.karssenberg+ning@gmail.com en ga zo maar door. Het maakt niet uit wat er achter de + staat, alles komt gewoon op mijn Gmail account binnen!
Vervolgens kan ik in Gmail een filter instellen zodat alles dat op zo'n adres binnenkomt een bepaald label krijgt. Zou ik nu opeens heel veel spam binnenkrijgen, dan kan ik aan de hand van wat er achter de + staat zien via welke site dat komt.

Als leerkracht geeft dit nog andere mogelijkheden.
Stel je wilt je (basisschool)leerlingen aanmelden bij een applicatie waarbij die accounts bevestigd moeten worden. Maak een makkelijk te onthouden Gmail adres aan, bijvoorbeeld groep3@gmail.com.
Nu kun je met dat adres als basis meerdere aanmeldingen doen, zoals groep3+pierre@gmail.com, groep3+elke@gmail.com, groep3+andre@gmil.com en ga zo maar door. De bevestigingen komen op jouw account binnen en je kunt simpel eenmaal reageren en een wachtwoord voor de betreffende applicatie aanmaken. Je leerlingen hoef je nu niet te belasten met te beantwoorden mailtjes enzovoort.
Een collega moest vandaag een aantal demo accounts aanmaken voor de open dagen en was heel blij met deze mogelijkheid die ik haar aanreikte!
Meer informatie vind je (Engelstalig) op Always learning en bij Sean Deasy. Alec Couros, de auteur van Open Thinking & Digital Pedagogy maakte er zelfs een screencast van met behulp van Jing.

2 opmerkingen:

  1. Deze kende ik! Jammer dat veel online aanmeldingsformulieren dit soort e-mailadressen niet accepteren. Terwijl het '+'-teken toch een van de tekens is die voor het apenstaartje mogen staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze kende ik niet. Dat is wel erg handig.

    BeantwoordenVerwijderen