11 december 2007

Blogs in begrijpelijke taal, lokaal!

Kan je als presentator iets ergers overkomen dan dat je geen internetverbinding hebt?
Een presentatie zonder filmpje(s) is bijna niet meer van deze tijd, maar hoe doe je dat als je een filmpje wilt vertonen met dotsub ondertiteling en je hebt geen internet tot je beschikking?
De flv player van Jeroen Wijering geeft de oplossing! Dankzij een presentatie vorige week op de EduExchange leerde ik hoe je zelf ondertitels kunt toevoegen aan een flash filmpje.
Hieronder zie je het resultaat:Je ziet ook dat je de grootte en de breedte van een dergelijk filmpje moeiteloos kunt oprekken zonder merkbaar kwaliteitsverlies. Makkelijk als je iets via de beamer goed wilt laten overkomen.
fullscreen knopNog beter is het trouwens om daar de fullscreen knop voor te gebruiken:

In plaats van met een XML bestand voor de captions heb ik nu gewerkt met een SRT bestand, waarvan de opbouw nog veel simpeler is!
Zorg er dus voor dat je zowel de FLV player, het filmpje, het SRT bestand en de HTML pagina lokaal hebt staan en je kunt dit filmpje afdraaien zonder dat je afhankelijk bent van een internet verbinding. Om het helemaal af te maken kun je een startscherm gebruiken met eventueel een aangepaste titel. Het is even werk, maar dat hoeven jullie niet meer te doen omdat via de links alle bestanden zijn te downloaden! (rechtermuisknop, opslaan als)
Alles in een subdirectory plaatsen, in het HTML bestand even de paden aanpassen en het werkt!

Als presentatoren gebruiken we natuurlijk vaak (delen van) elkaars materiaal. Eigenlijk zouden (de links naar) al die presentaties op één plek gebundeld moeten worden, met een korte omschrijving erbij. Wie verveelt zich in de kerstvakantie...?

2 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,

  Ik gebruik zelf ook regelmatig de flv player van Jeroen Wijering, b.v. in deze schrijfopdracht: http://www.antoinevandinter.nl/schrijfopdracht_PB_vwo5/yvette_machin_lettre.html

  Een handig tooltje is verder de wizard die je kan helpen bij het genereren van de juiste code: http://www.jeroenwijering.com/extras/wizard.html

  grt.

  Antoine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willem,

  Nog een online ondertitel maker: http://subtitle-horse.org/index.php

  grt.

  Antoine

  BeantwoordenVerwijderen