11 december 2007

Doe het zelf!

Veilig je computer gebruiken: Doe het zelf!
SURFnet en Kennisnet Ict op school lanceren nieuwe bewustwordingscampagne

Utrecht, 10 december - Doe het zelf! is de slogan van de nieuwe bewustwordingscampagne van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma voor het hoger onderwijs en het MBO. Doel van deze campagne is het bewustzijn van studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen rondom de beveiliging van computers en netwerken te verhogen.

Drie korte voorlichtingsfilms op www.surfnet.nl/doehetzelf laten beeldend zien wat er kan gebeuren als je geen actie onderneemt om veilig te internetten. In de films is te zien hoe een student tot drie keer toe gek wordt van frustratie, omdat hij zijn zojuist afgeronde scriptie kwijtraakt. Hij gaat niet veilig om met zijn computer en gegevens en nu wordt hij geconfronteerd met de enorme gevolgen.

Drie gouden regels
De films moeten studenten en medewerkers aanzetten tot actie. Veel mensen weten wel dat er bepaalde risico’s kleven aan internetgebruik, maar er worden nog te weinig maatregelen genomen om die te voorkomen. De campagne benadrukt de drie gouden regels, waarmee veel beveiligingsproblemen op ICT-gebied voorkomen kunnen worden:
1. Installeer beveiligingssoftware en updates
2. Houd wachtwoorden voor jezelf
3. Maak back-ups van je bestanden

De filmpjes kunnen via de site afgespeeld worden als .wmv bestand en je kunt ze downloaden of bekijken vanuit de Surfnet videotheek.
Maar waarom bieden ze nu niet een embedded versie aan zodat (edu) bloggers hier makkelijk naar kunnen verwijzen en het opnemen in een mooi bericht? Zit de doelgroep nu meer in die Surfnet videotheek of bij Youtube?
Doe het zelf!, zullen ze gedacht hebben dus heb ik een van de filmpjes maar even bij Youtube neergezet:

1 opmerking:

 1. Beste Willem,

  Leuk dat je aandacht besteed aan deze campagne! Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat de SURFnet Videotheek naar huidige maatstaven niet uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid en dat is precies de reden dat we al geruime tijd werken aan een geheel nieuw platform dat in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar de huidige Videotheek gaat vervangen. Echter, de huidige interface geeft wel degelijk embed code om eenvoudig een windowsmedia player te laten zien die het filmpje (tot in hoge kwaliteit bij genoeg bandbreedte) afspeelt. Je kan deze code vinden onder de "blackboard" knop in het betreffende asset. Zie bijvoorbeeld: https://videotheek.surfnet.nl/blackboard?file=70154
  Je kan hiermee dus ook zelf de grootte van de embedded player bepalen en eventuele andere parameters. Het is helaas aan windowsmedia dat er geen preview beeld beschikbaar is. Het nieuwe video platform zal echter flash als standaard preview formaat ondersteunen, waarmee we dan ook aan die wens voldoen.

  Met vriendelijke groet,

  -Alexander Blanc
  Productmanager Videodiensten
  SURFnet

  BeantwoordenVerwijderen