16 december 2007

De allerlaatste Edukast

EdukastVandaag was het dan zo ver:
de honderdste en daarmee allerlaatste aflevering van de Edukast!
Ik kan me niet herinneren wanneer ik begonnen ben ernaar te luisteren, maar vanaf die tijd heb ik dat altijd met veel plezier gedaan. Niet via iTunes als "echte" podcast, maar altijd direct vanaf de site met de prima player. Dat gaf me de mogelijkheid vooruit te spoelen als de muziek me niet aansprak, maar vaak ook even terug om nog een keer te horen wat Pierre nu precies zei, want vaak kwamen de onderwerpen in een zeer hoog tempo voorbij.
Als je naar het allerlaatste nummer luistert hoor je de tekst: "it's not the last goodbye". Dat kan geen toeval zijn, want Pierre koos z'n nummers altijd zorgvuldig uit. Komt er dan nog een vervolg? Alleen Pierre weet daar het antwoord op!
In ieder geval blijft de Edukast in de lucht en kunnen alle afleveringen dus nog beluisterd worden. Een waardevol archief dat in een allerlaatste bericht nog makkelijker toegankelijk is gemaakt.
Behalve de onderwerpen die Pierre behandelde was hij ook met het medium podcast zelf bezig: hij maakte "enhanced" podcasts en exporteerde naar verschillende formaten. Kocht speciale microfoons om de kwaliteit zo goed mogelijk te laten zijn. In het najaar zelfs een aantal Edukasts die op een Apple geproduceerd werden! Zo is er in die paar jaar van alles voorbij gekomen waar anderen nog altijd veel van kunnen leren.
Wat betekent het nu dat Pierre gestopt is? Het einde van de (educatieve) podcast? Hopelijk niet, want het blijft een krachtig middel om een boodschap over te brengen. Maar misschien zit juist daar de bottleneck: je moet wél wat te vertellen hebben én de tijd krijgen/nemen om alle energie die een goede podcast kost te produceren. Het klonk altijd lekker uit de losse hand, maar het kostte Pierre meestal een groot deel van zijn weekend. Dat kun je op den duur niet van iemand (z'n vrijde tijd) verwachten en ik heb daarom alle begrip voor Pierre z'n besluit, al vind ik het ontzettend jammer.
Je zou ook kunnen zeggen: vanaf nu houd ik ieder weekend gemiddeld 20 minuten extra over:-)
Pierre, bedankt voor alle tijd en energie die je in dit project gestopt hebt. Wat ga jij nu met die extra tijd doen?
Op de foto zie je hoe ik vaak naar de Edukast luisterde: tijdens het koken met m'n notebook op het aanrecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten