17 december 2007

Geschorst vanwege computervredebreuk

"Mijn zoon is laatst 2 dagen geschorst vanwege computervredebreuk. Hij is 13 jaar en zit in de eerste klas van het gymnasium in XXXXX.
Naar aanleiding van dit feit zou ik het leuk vinden om een project over computervredebreuk te doen op de school. Er bestaan nogal wat onduidelijkheden over de wetgeving, de gevolgen etc. over dit fenomeen. Weet jij of er wel eens projecten zijn geweest of kan je me misschien doorverwijzen naar leraren die hier al eens eerder werk van gemaakt hebben?
Het onderwerp sluit wel erg aan bij de belevingswereld van een kind en het is ook boeiend. Ken jij adressen waar ik meer informatie kan krijgen over het activeren van leerlingen op dit gebied?
Op school ben je al een hacker en/of cybercrimineel als je puberaal gedrag vertoont met behulp van accounts die door slordig gedrag van leraren en beheerders in het bezit zijn gekomen van leerlingen. Met puberaal gedrag bedoel ik grensoverschrijdend wat de norm betreft. Is het terecht als je daarvoor wordt gestraft?"


Een ingezonden brief met daarin een oproep en een aantal vragen. De brief kwam niet eens bij mij binnen, maar bij een collega-blogger met veel meer verstand van recht en wetgeving, maar met minder ingangen in het onderwijs. Dus stuurt hij de vraag naar mij door:

"Heb jij misschien tips voor hem? Waar zou hij b.v. materiaal voor zo'n project kunnen vinden, of zijn er misschien al mensen die hier handig materiaal voor hebben ontwikkeld?
De teksten op mijn site zijn niet echt op het niveau van 13-jarigen vrees ik. Elke suggestie is welkom!"


Ook ik heb niet 1 2 3 het antwoord op die vraag. Maar waarom niet "the wisdom of the crowds" aanspreken? Vandaar dat ik de oproep doorzet naar deze plek!
Alle soorten reacties zijn van harte welkom!

4 opmerkingen:

 1. Open deur waarschijnlijk maar:
  http://veilig.kennisnet.nl/
  Goed idee trouwens, ik zal mijn ogen en oren openhouden. Ook een zoon op middelbare school. Direct vraag ik me dan af, hebben ze het op een VO beter voor elkaar dan een MBO, gezien mijn oproep onlangs voor gedragscodes Internet en e-mail. Ik heb er een berg verzameld (nog niet uitgezocht) maar als je collega blogger er behoefte aan heeft.
  Idee 2: studenten Recht eens vragen naar jurisprudentie en wetten en regels?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pa kan 'm natuurlijk ook leren hoe hij het ongemerkt kan doen :-)

  Ik vind computervredebreuk wel zwaar klinken. Voldoet het aan deze beschrijving?
  http://www.ejure.nl/wetten/dossier_id=181/id=17/show.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Arnoud Engelfriet17 december, 2007 22:31

  "Wederrechtelijk binnendringen in een geautomatiseerd werk" klinkt voor mij heel mooi, maar een 13jarige valt volgens mij na dat "binnendringen" al in slaap.

  En het gaat natuurlijk om de uitleg in de praktijk. Stel jij loopt weg met je MSN nog aan. Als ik dan wat doms ga zeggen vanaf jouw PC tegen jouw chatgenoten, ben ik dan strafbaar? Ik doe me als jou voor, en ik gebruik jouw PC, jouw account zelfs zonder toestemming.

  Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aha,

  weer een illustratie van mijn pleidooi voor meer aandacht voor mediawijsheid (preventief, minder curatief). Enkele bronnen:
  http://ictmbo.kennisnet.nl/veiligheid/bewustwording
  http://ictmbo.kennisnet.nl/veiligheid
  http://ictmbo.kennisnet.nl/veiligheid/wachtwoorden
  http://mediawijs.kennisnet.nl/
  http://www.pbs.org/teachers/learning.now/media_literacy/
  http://www.pbs.org/teachers/learning.now/safety/
  http://connect.educause.edu/term_view/Information+Literacy+and+Fluency
  http://connect.educause.edu/term_view/Cybersecurity

  BeantwoordenVerwijderen