04 december 2007

EduExchange 2007

Vòòr 7 uur de deur uit en na 20.00 uur weer thuis. Dat was een dagje Nieuwegein waar vandaag voor de 4e(?) keer de EduExchange georganiseerd werd, met dit jaar minder bezoekers dan andere jaren.

Hans AppelWas het de moeite waard?
Ik vond van wel. Niet dat de eerste keynote spreker mij écht kon boeien met een reclamefilm van 20 minuten over containervervoer en de Rotterdamse haven, maar hij gaf wel heel duidelijk aan wat de voordelen zijn van standaardisatie. De imitatie die Hans Appel als tweede spreker weggaf van de geweldige presentatie van Dick Hardt vond ik op tot misschien wel over het randje, maar hij maakte het in de rest van zijn verhaal redelijk goed. Wat moet dat lekker zijn om tegen heilige huisjes aan te schoppen en er nog voor betaald te krijgen ook! Maar je moet er niet in blijven hangen vind ik en uiteindelijk wel met een boodschap komen. Misschien is me die ontgaan omdat ik ondertussen zat te filmen.

Waar het bij de EduExchange toch vooral ook om gaat zijn de workshops en daarbij was er meer dan voldoende keus.
Ik heb geluisterd naar Rob Keemink van Windesheim en hun keuze voor Educator. Interessant als zo'n oplossing ook zou werken voor het MBO.
Ik heb Michael van Wetering gehoord over "the long tail" (meer hierover bij Evert en Annet) en ik heb een prima en naar ik begreep gratis programma aanbod gezien van het branche instituut voor de horeca, compleet met login-codes waarvan ik niet weet of ik die hier zo maar neer mag zetten.

Maar voor mij het hoogtepunt van de dag was een presentatie met als titel:
Zien wat je wilt horen, horen wat je wilt zien.
DSC_4667Geweldig hoe een aantal instanties samengewerkt hebben aan de totstandkoming van een paar prima producten waarmee video voor blinden, slechtzienden en doven veel beter te volgen wordt.
In vier (relatief simpele) stappen werd heel concreet getoond hoe je videoproducties geschikt kunt maken voor deze doelgroep:
Stap 1 - Flashvideo
Stap 2 - Captions maken en invoegen
Stap 3 - Audiodescriptie maken en invoegen
Stap 4 - Online plaatsen
Een en ander werd heel mooi geïllustreerd met voorbeelden aan de hand van de film Zwartboek.
Eerst alleen filmgeluid, toen filmgeluid met audio uitleg, en tenslotte datzelfde met de beelden erbij.
Alles staat duidelijk uitgelegd op de website van accessibilty.nl
Ik kende het (gratis) programma subtitle workshop nog niet, maar daarmee kun je dus lokaal subtitels toevoegen aan bestaande filmpjes. Je genereert "heel makkelijk" xml files die je samen met je filmpje kunt afspelen in de FLV player van Jeroen Wijering.
Dat wil ik zeker gaan uitproberen!
Grappig was dat ik hun dan weer de mogelijkheden van dotsub.com kon laten zien...
Daarna ook nog een korte presentatie over het toevoegen van een doventolk aan filmpjes bij Teleblik. Kijk daarvoor op zienenbegrijpen.nl.

Maar voor mij het mooiste moment kwam direct na deze presentaties.
Een blinde man kwam naar voren lopen en werd door de presentatoren aangesproken met Roel. Toen hij wat terugzei herkende ik hem gelijk: Roel van Houten met wie ik van 1972 tot 1975 op de Sociale Academie in Baarn en later Culemborg had gezeten en die ik sindsdien niet meer had gezien!
Het gekke was dat hij na al die jaren geen steek veranderd leek. "Jij ook niet" zei hij. "Dat kan jij niet zien Roel" was natuurlijk mijn antwoord. Binnen één minuut zaten we weer op dezelfde golflengte als destijds... onvoorstelbaar!!!

Lunch EduExchangeMaar daarnaast ben ik vandaag door zoveel meer mensen aangesproken die me bijvoorbeeld bedankten voor de Camtasia tip van een week geleden en zeiden dat ze m'n weblog volgen. Echt leuk om die waardering te krijgen, daar kom ik eerlijk voor uit!
Maar het schept blijkbaar ook verwachtingen, want hoe vaak ik niet gehoord heb: "we lezen het wel op je blog vanavond".
Toch ga ik geen sessies uitgebreid verslaan zoals Wilfred dat zo goed kan. Ik houd het op impressies en m'n eigen indrukken. Ik ben tenslotte geen beroepsblogger....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten