07 december 2007

Innovatie in het Forum

Forum WURGisteren organiseerde ROC-i-partners een bijeenkomst over innovatie op het gebied van onderwijs en ICT. We waren te gast bij de WUR (Wageningen Universiteit en Researchcentrum) waar we werden ontvangen in het pas geopende Forum gebouw. De bijeenkomst startte met een rondleiding door dit prachtige gebouw. Wat een ruimte en wat een faciliteiten! De WUR wil een groene universiteit zijn en brengt dat op allerlei manieren in de praktijk. Zo zul je niet overal prullebakken zien maar staan op strategische plekken in het gebouw containers waar afval gescheiden wordt verzameld. Voor de energie wordt water opgepompt vanaf een diepte van 100 meter. Dat zorgt 's zomers voor verkoeling en 's winters voor warmte. Bij het ontwerp van het gebouw had de architect een kasteel in gedachten en dat zie op allerlei manieren terug in de ruimte-indeling. Prachtig zijn de loopbruggen met doorkijkjes door het hele gebouw. Je moet alleen geen hoogtevrees hebben! Ook de bibliotheek is zeer indrukwekkend. Jammer was dat we geen kijkje konden nemen bij de uitgebreide video faciliteiten die in het gebouw aanwezig zijn omdat er nog college werd gegeven. Ik mag echter nog een keer terugkomen!
Forum WURNa deze rondleiding hield Michael van Wetering een inleiding over web2.0, wisdom of the crowds en the long tail. Bijna hetzelfde verhaal als ik dinsdag al van hem had gehoord, maar gelukkig nu met de mogelijkheid om te discussiëren en vragen te stellen. Wat betekent the long tail voor de inrichting van het onderwijs? Wanneer je het aanbod opknipt in kleinere modules zul je het anders kunnen organiseren, waardoor het aantrekkelijker kan worden, hoopt Michael. Grappig is dat tegenwoordig iedereen zich ontpopt als ervaringsdeskundige door te refereren aan de eigen kinderen. "Ik zie het bij m'n eigen kinderen". Ik betrap me daar zelf ook wel eens op...
De bijeenkomst werd afgesloten in de kleine capitulatiezaal van hotel de Wereld, waar we ons overgaven aan een prima diner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten