09 januari 2008

Sjablonen bij Blogger

Naar aanleiding van mijn opmerking (maandag) over de sjablonen bij Blogger heb ik daar een paar vragen over gekregen.
Ik wil wel laten zien wat ik nu gemaakt heb, met daarbij de opmerking dat je dan niet naar de inhoud van het voorbeeld weblog moet kijken, maar alleen even naar de layout.
De basis van het ontwerp heb ik van Hans Oosting, die een zeer interessant weblog: beautifulbeta.blogspot.com en wiki: beautifulbeta.wikidot.com bijhoudt, tenminste als je gebruikmaakt van Blogger. Hij heeft prachtige sjablonen gemaakt, maar ook heel handige Javascript routines.
Zo biedt de nieuwe Blogger omgeving niet standaard de mogelijkheid om de laatste berichten en de laatste reacties weer te geven. Hans heeft daar iets op gevonden op basis van de RSS feeds die gegenereerd worden door Blogger zelf en met behulp van Json. Een en ander wordt aangeboden via handige widgets en downloads.
In het voorbeeld weblog heb ik dus gebruik gemaakt van 3 kolommen. Dit omdat ik in de statistieken zie dat vrijwel iedereen minimaal met een monitor resolutie werkt van 1024X786 en vaak nog veel meer. Het heeft dus geen zin meer te werken met een ontwerp van 800 pixels breed met aan weerskanten veel loze ruimte.
Ik heb in de rechterkolom blog gerelateerde dingen geplaatst en in de linkerkolom alle toeters en bellen, plug-ins enz. die ik me maar bedenken kon.
Helaas werkte dit sjabloon niet goed op de locatie waar ik vandaag de workshop gaf, maar dat had te maken met het tegenhouden op de server van javascripts. Ook kregen de deelnemers lang niet altijd hun net doorgevoerde wijzigingen te zien omdat systeembeheer blijkbaar gekozen heeft voor een behoorlijk lange cache. Heel frustrerend als je denkt dat je alles kwijt bent en telkens op Shift + F5 moet drukken...
(Dit bericht was grotendeels aangemaakt gisterenavond in m'n hotel, maar vlak voordat ik wilde publiceren was ik door het KPN hotspot tegoed heen...)

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor deze post, Willem! Hier ga ik t.z.t. zeker wat mee doen. Ik was al langer op zoek naar tips&tricks om blogger te 'customizen' zonder al te veel programmeerkennis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Willem, net de vraag ook gesteld bij anderen, waarop baseer je de keuze van je Bloghost? (heet dat zo?). Ik heb Wordpress maar meer omdat de ambassadeurs er al inzaten. Heb daar nooit over nagedacht.

    BeantwoordenVerwijderen