13 februari 2008

Bent u te vinden via internet?

Een tijdje geleden zocht ik contact met iemand naar aanleiding van een filmpje*) dat hij geplaatst had op Youtube. Op dat filmpje zag je hoe hij een flight simulator bestuurde met een webcam + cardboard in de vorm van een stuur waarop markeringen waren aangebracht. De webcam volgde de bewegingen van het karton en op die manier werd de software aangestuurd. Ik vond het interessant, wilde er een bericht over plaatsen en daarom graag wat meer informatie van de maker.
Het was niet echt eenvoudig om met hem in contact te komen, want hij had op Youtube gebruikgemaakt van een alias. Maar zoekend via Google kwam ik diezelfde alias tegen in diverse fora en in een document van de TU Delft, gekoppeld aan een e-mail adres. Toen ik hem echter een mailtje stuurde met mijn vraag kreeg ik geen antwoord, maar de vraag hoe ik hem gevonden had. Toen ik dat uitlegde kwamen er zeer boze mailtjes terug: hoe ik het toch in mijn hoofd haalde om zo maar ongevraagd iemand een mailtje te sturen! Hij vergeleek het met belletje trekken en ongevraagde reclame in een brievenbus, een aantasting van zijn privacy waarbij hij me ook nog verweet dat ik hem zo maar tutoyeerde! Of ik zijn e-mail adres wilde verwijderen uit mijn adresboek en hem nooit meer wilde lastigvallen!
Eerlijk gezegd wist ik niet wat me overkwam, maar uit respect voor zijn standpunt heb ik het er maar bij gelaten.

Gisterenavond heb ik met behulp van PicLens een hele tijd rondgedwaald in Google Images, waarbij ik telkens een andere naam intoetste, te beginnen met mezelf (lekker egosurfen:-), maar daarna heb ik namen gebruikt als Pierre Gorissen, Karin Winters en ga zo maar door. Geweldig wat je dan aan beelden voorgeschoteld krijgt en het zegt natuurlijk ook het een en ander over de mensen die je op die manier bekijkt.
Het deed me weer denken aan het voorval met Mr. Alias:
Hoeveel is er over jou te vinden op internet en in hoeverre heb je dat zelf in de hand? We leren onze kinderen natuurlijk om vooral voorzichtig te zijn met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Aan de andere kant, als ik met iemand kennis maak en ik kan over die persoon vrijwel of helemaal niets vinden via Google dan zegt mij dat ook heel veel.
Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat er op internet niets te vinden is waarmee je later gecompromitteerd zou kunnen worden, maar je kan de dingen die over jou te vinden zijn ook zien als een mooi portfolio op het moment dat je solliciteert naar een nieuwe baan!

Zijn er nog veel mensen die bewust proberen zoveel mogelijk hun eigen identiteit op internet verborgen te houden en zo ja, met welke argumenten? (U mag anoniem reageren!)

*) Uit privacy overwegingen leg ik geen link naar het filmpje.

10 opmerkingen:

 1. Als je me gegoogeld had had je me ook kunnen vinden :-) Kun je dan ook zien welke plaatjes ik gejat heb of alleen mijn hoofd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, het is natuurlijk aan eenieder om te bepalen wat je van jezelf op internet terug te vinden wilt hebben. Maar als je een video maakt met daar jezelf herkenbaar in beeld dan vind ik het wat ver gaan om boos te worden als iemand via de mail contact met je zoekt om meer vragen te stellen.

  Belletje trekken en reclame in je mailbox zijn niet te vergelijken met wat jij deed. Als hij het al ongewenste reclame vond dan had hij hetzelfde met jouw mail kunnen doen: deleten.

  Overigens, had je niet de "send message" kunnen gebruiken die YouTube biedt bij gebruikers?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken in ieder geval 1 iemand (en om haar heen beinvloedt ze wel wat mensen) die terugtrekkende bewegingen aan het maken is en vaak nicknames enzo gebruikt. Als ik dat soort mensen vraag wat er dan fout kan gaan , is het vaak een "gevoel", "je weet nooit", "stel dat de situatie uit de 2de wereldoorlog zich herhaalt" en dat soort dingen.

  Ik ben nu nog erg makkelijk met gegevens online geven, alhoewel ik bij wijze van spreken mijn pincode niet publiceer. En het is natuurlijk zo dat hoe meer info je online hebt, hoe makkelijker het evt is voor kwaadwillenden. Als men weet ik dat ik van blauwe konijnen houdt en graag brijwerkjes doe, dan kunnen ze proberen aan te pappen alsof ze ook die interesse hebben (b.v., niet bedoeld om het belachelijk te maken, maar ik wil mijn echte interesse hier niet publiceren ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. laat ik het zo formuleren: "Publiceer met mate". Geef niet direkt de sleutel van de voordeur weg maar zet de deur op een kier en laat zien wat je wilt laten zien. Dat kan gewoon onder je eigen naam en dan hoef je geen verstoppertje te spelen.
  Wil je verstoppertje spelen en een andere naam gebruiken, dan nodig je bijna vanzelfsprekend uit iemand te laten zoeken naar je ware identiteit. Of je nu kwaad- of goedwillend bent, soms heb je de behoefte de identiteit van iemand te kennen. Het is flauw om boos te worden als iemand je 'ontdekt'hebt. Als je daar niet tegen kan, trek dan de stekker uit je router.
  Overigens, via ego-surfen met PicLens kwam ik welgeteld 1 foto van mezelf tegen én, je gelooft het niet, een foto van jou Willem in gesprek met Wiel. Ik zie echt de link met mezelf niet dus ik vraag me af hoe goed PicLens Google inzet bij zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geef er de voorkeur aan anoniem te blijven. Ik lees en kijk mee en plaats ook reacties. Ooit prikkelend maar altijd beleefd en constructief. Als er onvermijdelijk wel iets met of van mij herkenbaar gepubliceerd wordt (of als ik zelf gedwongen ben te doen) zal ik extra opletten en er regie op willen voeren. Overigens vind ik het dan ook geen ramp als er dan een enkel dngetje zonder regie uitgaat.

  Wat mij hooglijk verbaast is dat een aantal van de verschillende bloggers die ik volg zo ver gaat dat ik gewoon kan lezen wanneer ze met het hele gezin op vakantie zijn. Nou behoor ik absoluut niet tot het bekende gilde, maar ik heb me al vaker afgevraagd of ik nou zo achterdochtig ben of ander zo goed van geloof.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @André,
  Natuurlijk nieuwsgierig welke André dit is, want ik ken er meer, maar dat terzijde:-)
  Vooralle duidelijkheid: PicLens zoekt niet. Dat doet Google Images. PicLens biedt alleen een andere manier om de plaatjes die Google Images toont weer te geven.
  Het heeft mij ook verbaasd welke verbanden Google legt. Volgens mij volgt de zoekmachine gewoon links naar andere sites en weblogs en laat de plaatjes daarvan ook zien. Waar het mij om gaat is dat het resultaat onvoorspelbaar is en je er leuk je eigen verhaal bij kunt bedenken, in de trant van: "Zou zij dus inderdaad toen met hem...?"
  @Anoniem
  Ik deel je zorg. Wat mij betreft, als ik wegga zorg ik er altijd voor dat m'n schoonmoeder in huis is (nu durft niemand meer) de bewakingscamera aanstaat (ik vertrouw haar wel hoor) en alle sensoren op scherp staan. Ik woon gelukkig in een doodlopende straat en van iedere auto die de buurt niet kent wordt het nummer genoteerd. Maar je hebt wel een punt, het is eigenlijk niet slim!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geloof niet dat ik anoniem op internet ben ;-) Is nu alleen een issue voor een tussengeneratie. Over 10 jaar weten we niet beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ow, dat is zeker geregeld hoor. SERM noemen we dat he!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. sorry hoor maar als je niet gevonden wilt worden dan zet je toch geen filmpje op YouTube. Ik vind de reactie van de persoon op jouw mail nogal overtrokken (ik weet natuurlijk niet wat er in jouw mail stond :)) en zoals Pierre ook zegt niet te vergelijken met belletje trekken. Als je iets maakt en je bent er zo trots op dat je het op YouTube zet dan ben je toch blij met reacties van anderen. Ben nu natuurlijk wel nieuwsgierig geworden naar wie het is, zeker als je zegt dat hij bij de TU Delft werkt.

  Moqub

  BeantwoordenVerwijderen