13 februari 2008

Bent u te vinden via internet?

Een tijdje geleden zocht ik contact met iemand naar aanleiding van een filmpje*) dat hij geplaatst had op Youtube. Op dat filmpje zag je hoe hij een flight simulator bestuurde met een webcam + cardboard in de vorm van een stuur waarop markeringen waren aangebracht. De webcam volgde de bewegingen van het karton en op die manier werd de software aangestuurd. Ik vond het interessant, wilde er een bericht over plaatsen en daarom graag wat meer informatie van de maker.
Het was niet echt eenvoudig om met hem in contact te komen, want hij had op Youtube gebruikgemaakt van een alias. Maar zoekend via Google kwam ik diezelfde alias tegen in diverse fora en in een document van de TU Delft, gekoppeld aan een e-mail adres. Toen ik hem echter een mailtje stuurde met mijn vraag kreeg ik geen antwoord, maar de vraag hoe ik hem gevonden had. Toen ik dat uitlegde kwamen er zeer boze mailtjes terug: hoe ik het toch in mijn hoofd haalde om zo maar ongevraagd iemand een mailtje te sturen! Hij vergeleek het met belletje trekken en ongevraagde reclame in een brievenbus, een aantasting van zijn privacy waarbij hij me ook nog verweet dat ik hem zo maar tutoyeerde! Of ik zijn e-mail adres wilde verwijderen uit mijn adresboek en hem nooit meer wilde lastigvallen!
Eerlijk gezegd wist ik niet wat me overkwam, maar uit respect voor zijn standpunt heb ik het er maar bij gelaten.

Gisterenavond heb ikmet behulp van PicLens een hele tijd rondgedwaald in Google Images, waarbij ik telkens een andere naam intoetste, te beginnen met mezelf (ego surfen:-), maar daarna heb ik namen gebruikt als Pierre Gorissen, Karin Winters en ga zo maar door. Geweldig wat je dan aan beelden voorgeschoteld krijgt en het zegt natuurlijk ook het een en ander over de mensen die je op die manier bekijkt.
Het deed me weer denken aan het voorval met Mr. Alias:
Hoeveel is er over jou te vinden op internet en in hoeverre heb je dat zelf in de hand? We leren onze kinderen natuurlijk om vooral voorzichtig te zijn met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Aan de andere kant, als ik met iemand kennis maak en ik kan over die persoon vrijwel of helemaal niets vinden via Google dan zegt mij dat op zich ook heel veel.
Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat er op internet niets te vinden is waarmee je later gecompromitteerd zou kunnen worden, maar je kan de dingen die over jou te vinden zijn ook zien als een mooi portfolio op het moment dat je solliciteert naar een nieuwe baan!

Zijn er nog veel mensen die bewust proberen zoveel mogelijk hun eigen identiteit op internet verborgen te houden en zo ja, met welke argumenten? (U mag anoniem reageren!)

*) Uit privacy overwegingen leg ik geen link naar het filmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten