29 februari 2008

Kan Google het nog wel bolwerken?

Sinds gisteren ben ik druk aan het grasduinen door de mogelijkheden van Google Sites. In ieder artikel dat er over verschenen is staat dat elke pagina in Google Sites een RSS feed aanbiedt. Je vertrouwt op wat je leest dus dacht ik dat ik gek was omdat ik die RSS optie nergens kon vinden. Uiteindelijk toch maar naar de Google Sites discussiegroep gegaan en daar staat het volgende:
"Right now we don't offer RSS feeds with Sites. Though it is something we are looking into for the future. Thanks for the suggestion. Mike The Google Sites Guide "
Bedankt voor de suggestie? Je mag toch aannemen dat ze daar zelf over nagedacht hebben!

"Ik bezoek geen site zonder RSS feeds".
Een tijdje geleden heb ik gezegd dat ik eigenlijk nooit (meer) een site bezoek die geen RSS aanbiedt. Dat zou betekenen dat ik Google Sites dus voorlopig ook maar links moet laten liggen tot het moment dat ze dit wel geïmplenteerd hebben. Een lastig dilemma. Het betekent wel dat je kunt zeggen dat ze hier eigenlijk veel te vroeg mee naar buiten komen! Je kunt je trouwens wel via e-mail abonneren op wijzigingen en dat ziet er op zich best mooi uit:

Maar bij een site waarop veel gemuteerd wordt wil je toch niet al die mailtjes binnenkrijgen!

Trouwens, het feit dat overal te lezen staat dat Google Sites wél RSS feeds biedt betekent voor mij dat veel recensenten elkaar klakkeloos napraten zonder te verifiëren of hun informatie wel klopt. "Practice what you preach" kan ik dan alleen maar zeggen...

rel="nofollow"
Een tweede punt van zorg is het volgende. (Nu wordt het technisch)
Je zou toch zeggen dat de kracht van Google (als zoekmachine) zit in het volgen van links en het indexeren daarvan. Op mijn testsite heb ik een paar links naar andere informatie opgenomen, zoals naar het artikel van Wilfred Rubens over Google Sites. Als ik naar de HTML code kijk in de editor staat daar keurig het volgende:
Wilfred Rubens: <A href="http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2008/02/google-sites-sp.html">Google Sites: spannend, maar met risico's</A>
Maar als ik vervolgens naar de broncode kijk van de gepubliceerde pagina staat daar opeens:
Wilfred Rubens: <a href="http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwilfredrubens.typepad.com%2Fwilfred_rubens_weblog%2F2008%2F02%2Fgoogle-sites-sp.html&sa=D&sntz=1&usg=AFrqEzfSnEIj-WYOZw-3u9ctmsVmFCMwbg" rel="nofollow">Google Sites: spannend, maar met risico's</a>
Wat opvalt is de rel="nofollow" die tegen zoekmachines zegt: Deze link NIET volgen! (zie de volledige uitleg hier).
Betekent dit nu dat Google het zelf allemaal niet meer kan bijhouden of halen ze een slim trucje uit waardoor ze zelf wel kunnen indexeren, maar de concurrentie niet? Ik houd het op het laatste want als je op zo'n link klikt zie je eerst: redirecting to...

4 opmerkingen:

 1. Heel begrijpelijk van Google dat ze geen feeds aanbieden, want feeds (zoals jij ze bedoelt -althans ik denk dat ik weet wat jij graag zou willen- zijn niet mogelijk. Google Sites is immers gebaseerd op het Wiki-principe en dat zou betekenen dat elke pagina in zijn eigen feed bij iedere verandering weer een nieuw item moet plaatsen, zelfs als er een punt of komma is veranderd.
  Vertel mij maar eens hoe jij als gebruiker dan nog via één feed bij kan houden/volgen wat er nou echt op die pagina, laat staan op de hele site gebeurt.

  Nee... zolang hier (vergeleken met feeds) niet iets totaal anders voor is verzonnen kom je er niet onder uit om de pagina's zelf te bezoeken en ter plekke te kijken naar wat de veranderingen zijn (ontdek de verschillen).

  Je ziet maar weer, feed-aggregators zijn ook niet zaligmakend, dus het is een beetje gevaarlijk om te blijven bij je uitgangspunt om sites die geen feed hebben niet te bezoeken. Je zult weer echt op pad moeten Willem!
  En weet je ... gewoon weer surfen is best leuk en veel boeiender dan alleen maar die lijstjes in je reader scannen. (ik chargeer een beetje, dat begrijp je natuurlijk wel)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Fred,
  bedankt voor je uitleg.
  Op die manier gebracht snap ik het helemaal.
  Blijf het dan vreemd vinden dat veel sites zeggen dat ze er wél inzitten?
  En je hebt gelijk: gewoon surfen is absoluut leuk en ik bezondig mij er ook wel aan hoor.
  Eigenlijk heb ik maar één principe, en dat is: er niet teveel principes op nahouden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor wiki stijl pagina's zijn feeds wellicht inderdaad teveel van het goed.
  Echter, één van de templates voor pagina's is "Announcements" die in blog stijl onder elkaar komen.
  Die zou zeker feedbaar moeten zijn.

  Voor een familiedomein dat ik heb, hoopte ik al een tijd op een soort "Blogger for your Domain". Omdat je dan afgesloten groepsblogs kan maken op je eigen domein. Hiermee zou het een eind in de buurt komen.

  Groeten, Joël

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Joël
  Snap het niet helemaal.
  Ik gebruik Blogger op mijn domein, en als ik zou willen zou ik die ook kunnen afschermen.
  Kortom, wat jij wilt voor je familie, dat kán toch al?

  BeantwoordenVerwijderen