07 februari 2008

Makkelijk formulieren maken

Een mooie nieuwe feature van Google Spreadsheets die het heel makkelijk maakt om invulformulieren te bouwen en via een website of weblog aan te bieden. Het enige wat je nodig hebt is een Google account, maar wie heeft dat nog niet?
Via een wizard bouw je werkelijk in no time een formulier. Je hebt de keuze uit een gewoon tekstveld, tekstalinea, meerkeuze, selectievakjes of "keuze uit een lijst". Aan iedere vraag kun je een helptekst toevoegen als toelichting. Als het formulier klaar is kun je hem via e-mail verzenden, maar je kunt hem ook publiceren. Het is zelfs mogelijk de HTML code te embedden in je pagina, maar met het verzenden is je bezoeker dan van je site weg, en dat wil je niet.
De resultaten komen overzichtelijk in een spreadsheet te staan. Via een aparte gadget kun je die resultaten zichtbaar maken in je iGoogle pagina, maar je kunt je natuurlijk ook op de RSS feed van het document abonneren en op die manier de stand bijhouden.
Natuurlijk is het (nog) niet bedoeld voor serieuze vragenlijsten of toetsen omdat er geen IP controle mogelijk is en iedereen die toegang heeft tot de vragen deze vaker kan invullen. Maar toch kan ik hier nu al diverse toepassingen bij bedenken. Docenten kunnen op deze manier heel makkelijk een vragenformulier toevoegen aan hun lesstof voor zover een ELO daarin niet voorziet. Stuur je je vragenlijst (alleen maar) naar een beperkte groep ontvangers dan is de kans op misbruik natuurlijk al kleiner. Maar vraag je leerlingen om als controle hun leerlingnummer in te vullen dan kun je bijvoorbeeld niet voorkomen dat iemand het nummer van een klasgenootje invult en vervolgens heel slechte antwoorden geeft...
(Met dank aan Erno Mijland die me hierop attendeerde)

2 opmerkingen:

  1. Geweldige tip! Ik heb gelijk een testformulier gemaakt (naar familie ;-). Het gaat inderdaad supereenvoudig en voor veel doeleinden uitstekend te gebruiken. Bedankt voor deze tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeer bedankt voor de wederom een prima tip.

    BeantwoordenVerwijderen