08 april 2008

Creatief gebruikmaken van Windows Live SkyDrive

Iedereen met een Live (of gewoon Hotmail) account heeft via Windows Live SkyDrive maar liefst 5 Gigabyte opslagruimte tot z'n beschikking. Je hebt persoonlijke, gedeelde en openbare mappen waar je allerlei bestanden kunt neerzetten. Skydrive bied je ook de mogelijkheid om zo'n bestand "in te sluiten" in een pagina, maar dat is (bij MS) wat anders dan embedden. Je krijgt code aangeboden die een iFrame genereert. Daar kun je op klikken en dan kan je het bestand downloaden.
Maar dat is niet wat ik wil!
Ik ben al tijden op zoek naar een plek waar ik MP3 bestanden makkelijk kwijt kan om ze vervolgens te kunnen embedden op mijn weblog. Filmpjes kun je tegenwoordig overal kwijt, maar voor MP3 bestanden is gratis ruimte en stuk lastiger te vinden. Serge de Beer, een van de "embedded" bloggers op de CvI conferentie heeft nogal wat geluidsopnames gemaakt die hij op zijn eigen server plaatste. Het weekend na de conferentie kreeg hij al een mailtje van zijn provider dat hij over z'n datalimiet heen zat. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een andere oplossing.
Die heb ik nu gevonden bij Windows Live SkyDrive!
Door helemaal aan het einde van de door Skydrive gepresenteerde url "?download" weg te halen heb je de juiste url om in embedded code te plakken! Voor MP3 bestanden heb ik daar een makkelijke tool voor die de juiste code genereert voor een Flash MP3 speler die je op je weblog kan opnemen. Het geluidsfragment hieronder komt dan ook van mijn SkyDrive account:

Dit betekent dus ook dat leerlingen bijvoorbeeld opgenomen telefoongesprekken (Skype project) kunnen opslaan op hun SkyDrive account en kunnen embedden in hun digitale portfolio.


Ik heb hetzelfde getest met .wmv bestanden en ook dat gaat goed. Daarvoor gebruik ik een simpel stukje embed code dat ik ooit hier beschreven heb. Ik neem dat het ook werkt met .asx bestanden.
Hiernaast een filmpje met uitleg. Je kunt het ook downloaden vanaf mijn Skydrive account.
Natuurlijk heb ik het ook geprobeerd met .flv bestanden, maar dat werkt helaas niet, maar filmpjes die je maakt met moviemaker kun je dus ook uploaden naar je Skydrive account en op deze manier gebruiken.

Ik ben heel benieuwd of dit de bedoeling was van Microsoft of dat we dit mogen zien als een "hidden feature".

8 opmerkingen:

 1. Hallo Willem, interessante toepassing is dit zo.
  Maar waarom kun je het webadres niet gebruiken dat onder de mp3 staat? Heb je dat ook geprobeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Hans,
  Bedankt voor je reactie.
  Natuurlijk heb ik dat uitgeprobeerd maar anders dan die url doet vermoeden (vanwege de extensie) leidt deze je niet naar het bestand, maar naar de pagina waar het bestand op staat. Natuurlijk heeft Microsoft hierover nagedacht en bieden ze de bestanden bewust zo aan. Ik ben dan ook benieuwd of en hoe lang mijn workaround blijft werken, want het is kennelijk niet de bedoeling!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Willem,
  dank voor je inspanningen, toevallig was ik er vanmiddag ook mee bezig. Overigens lukt het embedden van FLV ook; zie http://www.cdy.nl/test/embed_flv2.htm (audio in dit filmpje is dubbel). Ik gebruik hiervoor de FLV-player genaamd flvplayer.swf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds Willem mij deze tip heeft gegeven heb ik geen last meer van mijn provider :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In skydrive wel rechtermuis op bestandje doen en dan de link toevoegen en download code op het einde verwijderen. Weblink kopieren werkt namelijk niet i.c.m. dewplayer. Goed verhaaltje Willem, Skydrive is wat Google Apps nog mist...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt Willem.Ik heb dit meteen geprobeerd op Google Page Creator. Werkt prima! De Dewplayer kan zelf de mp3 afspelen in de edit modus. Via de gadget Odeo flashplayer werkt het alleen vanaf de preview. Hiermee hoef je geen code te plakken, het invoeren van de aangepaste url is voldoende. De kleur van de speler aanpassen gaat hierbij niet helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Willem

  Leek me de gouden tip voor iets wat ik ook al lang zoek. Zelf dus ook gelijk even geprobeerd en een muziekje op Sky Drive geparkeerd.

  Maar ik zie dus nergens in de code het woordje download staan wat ik weg kan halen: http://cid-adc4cb765e05d97b.skydrive.live.com/self.aspx/Openbaar/Firewater%20-%20Bhangra%20Bros|2mp3

  Is Sky Drive achter dit foefje gekomen?
  Any ideas?

  Groeten
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen