24 april 2008

Innoveertig

Vandaag werd ik via informaticavo.nl van Frans Peeters geattendeerd op het bestaan van:

Innoveertig:
Een innovatienetwerk van Kennisnet.


"Dit netwerk bestaat uit veertig mensen werkzaam in en rond het primair-, voortgezet en middelbaar beroeps onderwijs", zo lees ik op het weblog van Frans.
"De mensen uit het netwerk bedenken gezamenlijk nieuwe concepten en ideeën of zorgen voor kritische feedback op ideeën die voorgelegd worden aan het netwerk.
Op hoofdlijnen zullen de deelnemers van dit innovatienetwerk:
- Invloed kunnen uitoefenen op vernieuwing en verbeteringen in het onderwijs met behulp van ict.
- Nieuwe, waardevolle contacten met enthousiaste creatieve mensen uit verschillende sectoren opdoen die allemaal een waardevolle bijdrage aan het onderwijs willen leveren.
- Directe toegang krijgen tot actuele informatie en kennis en experts over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ict en onderwijs.
- Kansen krijgen om met de nieuwste technische trends en ontwikkelingen zelf aan de slag te gaan."

Het eerste wat opvalt is de bonte verzameling van web2.0 tools die gebruikt wordt:
Naast het weblog zelf veel RSS feeds, Flickr, Delicious, Tumblr, Vodpod en Windows Live SkyDrive. Daarnaast is er blijkbaar ook nog een Surfgroep ingericht. De veertigers kunnen hun hart ophalen aan al dit moois!

(Overigens tonen de foto's vooral veel (inno)vijftigers en heb ik maar 2 vrouwen kunnen ontdekken. Wat dat betreft mogen we naar onze oosterburen kijken die vandaag Girl's-Day hadden. Google had voor die gelegenheid op de Duitse startpagina zelfs een aangepast logo staan, maar dat terzijde...)

Als ik kijk naar de doelstellingen van het netwerk dan zie ik veel overeenkomsten met het ambassadeursprogramma waar ik zelf aan meedoe. In die zin verrast dit initiatief me een beetje. Ook is het (opnieuw) vreemd dat de wereld via het weblog van Frans kennis mag nemen van dit initiatief en niet via (de site van) Kennisnet zelf.
Jammer is ook dat niet vermeld wordt wie die veertigers zijn zodat de "achterban" via hen ideeën zouden kunnen doorgeven, maar misschien wil ik weer te veel en te snel.
Wat me opvalt is dat de deelnemers aan het netwerk toegang beloofd wordt "tot actuele informatie en kennis en experts over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ict en onderwijs". Iets waar we als ambassadeurs ook juist zo voor pleiten: Kennisnet, vertel ons als eerste wat er speelt en waar jullie mee bezig zijn! Kennelijk wordt er nu op meerdere paarden gewed?
Tenslotte valt me op dat er wel gesproken wordt over "de nieuwste technische trends en ontwikkelingen" maar niet over inhoudelijke ontwikkelingen zoals flexibel leren.
Ik hoop dat er bij Kennisnet iemand is die het overzicht houdt over al deze initatieven en slimme koppelingen weet te maken....

6 opmerkingen:

 1. Ik weet het niet, heb er zelf ook wat dubbele gevoelens bij bij dit initiatief. Wie zijn precies die veertig mensen en hoe zijn die bij elkaar geroepen? Ik zelf zit bij de Kamer van Morgen, een denktank van kennisnet die nota bene nadenkt over de toekomstige ontwikkelingen. Leuk initiatief, maar ik vraag me af of het niet teveel intern gericht is; volgens mij, en dat is nu zo leuk aan die kamer van morgen (www.kamervanmorgen.nl) is juist dat er mensen mee praten buiten het onderwijs om.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet alleen onze oosterburen maar ook Nederland had gisteren Girl's day, specifiek gericht op meisjes in de techniek. Ik ben geen meisje maar wel dubbel in Techniek.......kunnen we de intitiatieven die kennisnet heeft niet eens bundelen, versnipperen van kennis en kennisnetwerken kost wat veel energie. tis vrijdag...dus ik moet er straks wel wat mee kunnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Harry: Over die Kamer van Morgen had ik ook nog nooit gehoord. En er is ook bar weinig over de kamer van morgen op internet te vinden.... alleen oude notities en een oude website, of zie ik iets over het hoofd? Leeft die Kamer nog?
  En ja: iemand die overzicht houdt zou wel slim zijn. Maar richt nu aub geen stuurgroep, of iets dergelijks op!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moniek Verhaaren25 april, 2008 19:48

  Hoeveel 'geheime genootschappen' gaan wij in het kader van de kennisdeling nog tegen komen? Het profiel van Harry hierboven bestaat niet meer, op de website van de 'kamer van morgen' vind je ook geen informatie en die club van 40 is al net zo dubieus.
  Zullen wij ook een clubje oprichten? Waarin we veel gaan delen, maar tegelijk onvindbaar zijn? Dat lijkt me een mooi initiatief om de meivakantie mee te beginnen. Of we sluiten ons massaal aan bij dit clubje: http://www.lillekemeense.com/ ook goed.
  VAKANTIE!!!! Echt aan toe.
  Gij ook Harry, Karin, Willem, Kriskras?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En Wytze ook nog vergeten. Zie je wel: vakantie nodig....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vakantie heb ik hard nodig, al die ict-bijklus-klussen. Wie innoveert er eigenlijk nog in onderwijsland? Allemaal aan de elo en het digibord, is dat innovatie? Of moeten we meer buiten het www.wehebbenhetzogoedengezelligmetictenhetonderwijs.nl clubje zoeken? Lijkt mij wel. Samenwerking met diverse partijen is nodig. Ik ga maar een blog opzetten of zo. iDoIT.blogger.com of zo...

  BeantwoordenVerwijderen