13 april 2008

Waarschuwing voor Wixawin

Ik zal het gelijk maar eerlijk toegeven:
Ik ben stom geweest en ik ben er in gestonken!
Vandaag opende ik m'n Windows Live Mail (via de client) en zag een mailtje van een goede bekende:
"Hey karssenberg,
naamveranderd heeft je de kans gegeven om een nieuwe Playstation3 te winnen! Je maakt kans op deze prijs door op de volgende link te klikken: http://www.jijwint.nl/afz.php?afz=naamveranderd
Veel plezier en win die vette Playstation3!
Groetjes, naamveranderd"
Nietsvermoedend en in goed vertrouwen, het kwam tenslotte van naamveranderd, klikte ik op de link en vulde m'n wachtwoord in, zonder goed de voorwaarden te lezen. Gelijk toen ik dat gedaan had dacht ik "hu, waarom mijn wachtwoord?" maar toen was het natuurlijk al te laat...
Ondertussen kreeg ik m'n eerste SMS'je: (ja stommerd, ik had m'n mobiele nummer ook al ingeklikt)
"Gratis: Sms OK naar 4345 om mee te spelen voor jouw prijs: de Playstation 3! Sms nu OK naar 4345! wixawin.com / 0900-wixawin, 1,50 E p.o.b/0,25E p.v.b." *)
5 vragen en antwoorden verder kreeg ik het laatste bericht:
"Bedankt voor het spelen! Aan het eind van de maand wordt de Knock-Out ronde gespeeld! Houd je mobiel dus in de gaten!! Info: wixawin.com"
Toen ik naar dat adres ging en wat doorklikte kreeg ik een raar gevoel. Ook via die site kun je namelijk doorklikken naar het Playstation spel, maar dan staan er opeens allemaal kleine lettertjes die er bij mij niet gestaan hadden. Vergelijk deze pagina maar met deze pagina.
Zou het dan toch een aktie zijn van naamveranderd waarbij hij de kosten voor z'n rekening nam?
Voor de zekerheid wilde ik mijn wachtwoord veranderen en toen kwam de aap uit de mouw en bleek hoe dom ik geweest ben!
Via mijn hotmail account was de uitnodiging al naar alle mensen uit mijn adresboek verstuurd! Dat zag ik omdat ik er een paar onbestelbaar retour kreeg.
Maar er viel me nog wat anders op:
Toen ik het beruchte mailtje waar het allemaal mee begonnen was in Windows Live Hotmail wilde openen stond daar duidelijk:
This message has been blocked for your safety.
en onder de naam van de afzender stond nogmaals:
This message may be dangerous.
Dat krijg je in de Windows Live Mail client dus niet te zien!!!
Kortom, ik geef de schuld natuurlijk aan die stomme mail client van Microsoft die ik vanaf nu noooit meer ga gebruiken, maar het is uiteindelijk m'n eigen stomme fout. Je moet natuurlijk nooit je gebruikersnaam en wachtwoord invullen op een andere pagina! Laat ik zeggen dat ik nog niet goed wakker was en zat te dromen.
Even zoeken via Google op het woord wixawin haalde me tenslotte helemaal uit de droom.

Iedereen die via mijn hotmail account een mailtje heeft ontvangen bied ik hierbij mijn oprechte excuses aan. Ik hoop dat jullie wél de kleine lettertjes lezen voordat je ergens aan begint!
OX-2 International aan de Irenestraat 5 in Rhoon, het bedrijf dat deze manier van geld verdienen organiseert zou ik willen vragen: Houd hier alsjeblieft mee op!
Nu ik er zelf ingestonken ben snap ik hoe makkelijk ook anderen dit zullen doen via hun mobieltje. Voordat je het weet zit je ergens aan vast waar je nooit om gevraagd hebt!

Tenslotte, afmelden voor de dienst kan door stop 4345 te SMS'en naar 4345
*) Nu weet ik dus dat p.o.b betekent: Per Ontvangen Bericht

6 opmerkingen:

 1. Balen!

  Ja, inderdaad: dom.

  Maar ook: Volgens mij ben je opgelicht. Tijd om aangifte te gaan doen tegen dat bedrijf en ook mailtje sturen naar programma's als Opgelicht en Kassa enzo.

  Of je rijdt naar Hoorn en... nou ja, laat maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rene Nederhand13 april, 2008 16:13

  Hoezo oplichting? Ethisch misschien niet helemaal netjes, maar de eerste zin van de algemene voorwaarden zegt het al:

  "Door het klikken op de verstuurknop en het akkoord vinken van onze algemene voorwaarden op de
  internetsite erkent u op de hoogte te zijn van, en expliciet akkoord te gaan met, het versturen van
  uitnodigingen naar al uw msn contactpersonen
  , voor het bezoeken van deze website."

  Het doet me sterk denken aan al die "viruswaarschuwingen" die jarenlang over het internet gaan en die door jan-en-alleman worden doorgestuurd en zo zelf het virus vormen (Hoax). Kennelijk trappen mensen nog steeds makkelijk in dit soort online grappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Tom,
  Helaas, zoals Rene al zegt: dit is geen oplichting. Alles is precies zo geformuleerd dat het mag en kan, maar wel zo vaag en onduidelijk dat je er snel in trapt. Voel me vooral dom dat ik niet beter heb uitgekeken. Maar een goede les voor de volgende keer:
  Altijd de kleine lettertjes lezen voordat je een vinkje zet bij akkoord en nooit ergens anders inlognaam en wachtwoord afgeven.
  Aan de andere kant ben ik blij dat het me is overkomen. Ik kan er nu tenminste over meepraten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die algemene voorwaarden "stinken" (er zit een luchtje aan is te eufemistisch).

  Alleen de optie naar Hoorn rijden en dan... blijft over om dit soort @#@!#@!#@!# te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moniek Verhaaren14 april, 2008 14:15

  Hé Willem,
  Dus voordat jij grijs werd, was je ook blond? ;-). Een paar jaar geleden is mij ongeveer hetzelfde overkomen waardoor ik de term P.O.B. nooit meer zal vergeten. Mijn zoon had zich ergens voor opgegeven en had een bevestiging nodig via een smsje. Ik leende hem daarvoor mijn telefoon.... Maanden heb ik berichten ontvangen waar ik niet op zat te wachten, waar ik dik voor moest betalen en waarvan mijn provider zei dat het niet aan hem lag. Na heel veel zoekwerk is het me gelukt ervan af te komen. Dat uitgerekend jou dit nu moet overkomen....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. DANK JE WEL!!!!

  Ik heb blind meegedaan met een actie en wist niet dat dit via de telefoon ging. Ik bleef smsjes krijgen en wist niet waar ze van waren en hoe ik het moest stoppen. Je bent voor mij een ENGEL!!
  Groetjes een heel dom blondje :$

  BeantwoordenVerwijderen