18 mei 2008

OLPC nu ook met Windows

Afgelopen donderdag hebben het One Laptop Per Child project en Microsoft bekendgemaakt dat de OLPC nu ook geleverd kan worden met XP. (bron)

Nicholas Negroponte ziet het als een belangrijke stap om het project verder te kunnen uitbouwen. Uruguay stelde het bijvoorbeeld als eis om te gaan werken met OLPC. Daarnaast komen ze hiermee tegemoet aan het gegeven dat "domweg" 90% gewend is om onder Windows te werken.
Zie ook: Windows officieel naar XO-laptop
Ben wel benieuwd hoe dit uiteindelijk uitpakt. Terwijl Negroponte het heeft over dual boot systemen zegt Microsoft dat het óf het een óf het ander wordt.
Update:
Inmiddels heeft Remco Ploeg hier ook een bericht over geplaatst op zijn weblog. Hij zegt het volgende:
"Het bijzondere aan deze (OLPC) is, zodra je het scherm in tablet mode zet, kan hij gebruikt worden al E-book reader. Tevens wordt het scherm in zwart-wit weergegeven en niet meer in kleur, dit om de accutijd te vergroten. Het schijnt dat het apparaat in deze modus ongeveer 20 uur kan meegaan, maar dat wil ik eerst zien :)
Deze apparaten zullen in de toekomst zeker toenemen. Momenteel ben ik bezig bij een ROC die druk bezig is met de keuze voor een UMPC om de docenten in de klas beter te ondersteunen. Zodra dit project wat meer officieler gaat worden."
(bron)

Zelf ben ik nu bezig om een ASUS Eee PC 900X 8.9" Sub-Notebook naar Nederland te halen vanuit Amerika. Daar is deze variant al beschikbaar met XP als besturingssysteem en 12 GB opslagruimte voor $ 549. De Linux variant is net zo duur, maar heeft 20 GB opslag. Dat maakte de keuze voor mij niet zo moeilijk. Het voordeel van werken onder Windows is voor mij onder andere dat ik de webcam veel beter kan gebruiken. Skype onder Linux ondersteunt bijvoorbeeld nog geen webcam. Deze feature staat pas gepland voor volgend jaar.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,

  Ik heb zelf ook een EEEpc en je kunt daar al de beta installeren van Skype, die wel video-ondersteuning biedt. Kijk hier: http://wiki.eeeuser.com/howto:installskype20beta?s=skype
  Ik heb het geïnstalleerd en het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb net een EEE 7", heel tevreden, maar je zou ook eens naar deze kunnen kijken: http://www.4launch.nl/shop/#p-4-productid-052720

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Willem,

  Je snapt dat het woordje "domweg" bij mij zeker een reactie zou teweegbrengen ;-)

  Domweg is het westen idd verslaafd aan de producten van Microsoft (of aan producten die uitsluitend functioneren op dit platform). Bedenk ook dat 90% van de rijke landen gewend is met Windows te werken en dat dit eigenlijk niet de doelgroep is voor de OLPC. Belangrijk is om te beseffen dat 90% (misschien minder) van de bevolking op deze aarde nog nooit met een computer heeft gewerkt laat staan dat ze niet met iets anders dan Windows zouden kunnen werken.

  De OLPC is bedoeld om deze grote groep mensen kennis te laten maken met een stuk welvaart en technologie die ons zoveel "rijker" maakt. Door nu het gesloten besturingssysteem van Microsoft heirop te leveren, ontneem je ze de kans om echt te leren wat en hoe een besturingssysteem werkt. Dit was ook een van de doelstellingen van het OLPC project.

  Ik vind het meest vreemde nog dat Microsoft kiest om niet zijn beste Windows ooit op de systemen aan te bieden maar de door het westen inmiddels (of in elk geval binnen afzienbare tijd) uitgerangeerde XP! Dit is puur pusher gedrag, walgelijk!

  Ik denk ook dat we, die toch al niet zo'n rijke en minder ervaren, mensen niet moeten opschepen met de gevaren van virussen, trojans en spy-ware.

  Gr. Martijn

  BeantwoordenVerwijderen