18 mei 2008

Onderwijs rampzalig

Nederland staat een nationale onderwijsramp te wachten.

Afgaand op het tijdstip van plaatsing heeft Arianne Mantel van de Telegraaf er vannacht wakker van gelegen.

"Het middelbaar beroepsonderwijs, waar de meeste leerlingen terechtkomen na de middelbare school, is volop bezig een onderwijssysteem in te voeren waar houding en vaardigheden belangrijker worden geacht dan kennis. Veel regionale opleidingscentra schaffen Nederlands en rekenen gewoon helemaal af."
Zo begint ze haar artikel, waarbij ze Beter Onderwijs Nederland (BON) als bron aanhaalt.
Het gevolg is volgens BON dat leerlingen een diploma halen maar nauwelijks vakinhoudelijke kennis hebben.
En zo gaat de klaagzang verder...
Ik mag natuurlijk niet alles klakkeloos overnemen, dus verwijs ik graag naar het hele artikel waarbij vooral de reacties die erop binnenkomen (nu al meer dan 60) mij nog veel meer verontrusten dan het artikel zelf. Gelukkig staan er hier en daar ook relativerende reacties tussen, maar over het algemeen lijkt iedereen (die reageert) het met BON eens te zijn:

Binnenkort dus een nationale onderwijsramp! U bent gewaarschuwd!

9 opmerkingen:

 1. Naast het ongenuanceerde bericht word ik echt heel verdrietig van de reacties, zeker verontrustend. Wat moeten we daar nu mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gek dat je daar nu ook over schrijft Willem.
  Twee maanden geleden reageerde ik bij een YouTube video van BON:
  http://nl.youtube.com/watch?v=0-L2R0Q6n00#MhMfWPc4Alk

  Vandaag vond ik een "oproep parlementair onderzoek - Beroepsonderwijs" op de BON-website, waarover ik een uurtje geleden - als docent met 29 jaar ervaring in het beroepsonderwijs - mijn mening gegeven heb op eigen weblog:
  http://ictwereld.blogspot.com/2008/05/beter-onderwijs-nederland-en.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voordeel van statistieken achter de blog is dat ik erachter kwam dat onze blogposts naast het artikel van de telegraaf staan via Twingly, zal BON blij mee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zal ik zeggen ... 'de wakkerste krant van Nederland' ... 'gesundenes Volksempfinden' ...

  Ik word doodmoe van dit soort berichten, het is allemaal BON ton (om het zo maar eens te zeggen). Vroegah! Toen was alles beter, de guldens waren van hout, vrouwen konden nog sokken stoppen en drempels zag je nergens, alleen maar kuilen.

  Zouden al die mensen nu oprecht denken dat 20 jaar geleden alles beter was? Ik vraag me af wie van die mensen zijn / haar huidige baan zou willen uitvoeren met de middelen van 1998. En wie van hen zou een auto willen rijden met het comfort en de uitrusting zoals toen?

  Ik ben blij dat 'wij' over het onderwijs gaan en niet zij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeroen Gerth18 mei, 2008 21:33

  Dit is een goed voorbeeld van wat de meeste Nederlanders doen met internet. Zomaar snel wat blaten zonder ergens ook maar enige kennis van te hebben. Vroeghar toen alles nog goed was, toen de lucht nog schoon was en seks vies. Grappig, dit een schoolvoorbeeld in de praktijk wat ik over generatieverschillen lees in het boek "Generatie Einstein".

  Gelukkig zie ik ook veel mensen opstaan die beseffen dat het ook anders kan. Ik volg zelf een competentiegerichte opleiding. Communication & Multimedia Design in Leeuwarden is een van de pioniers en de voortouwtrekkers van het nieuwe leren in Nederland en Europa. We hebben al veel bereikt en geleerd over het nieuwe leren.
  Ik moet zeggen dat het nieuwe leren mij ten goede is gekomen. Ik was vroeger op de middelbare school niet bepaald gelukkig. Helemaal toen het wat minder ging. Als ik een traditionele opleiding had gedaan, vraag ik me af wat er van me geworden was. Het nieuwe leren heeft me iets gegeven waar ik veel meer waarde aan hecht dan enkel kennis. Namelijk het vinden van mezelf en mijn talenten. Het heeft me zelfvertrouwen en kracht gegeven. Wat hebben we nou aan iemand die wel kan hoofdrekenen, maar als een zombie door het leven gaat. Klagend hoe kut alles wel niet is, omdat hij zelf niks van het leven heeft gebakken en alleen maar heeft gedaan wat hem heeft is opgedragen. Oh verrek.... nu omschrijf ik de reageerders op dat artikel.

  Ook al zou het chaos zijn in het onderwijs. Dat is juist goed. Je hebt chaos nodig om tot innovatie te komen en nieuwe ontwikkelingen op een hoger niveau. Simpele wiskunde is dat, namelijk de chaostheorie. Oh wacht.. die kennis hebben die klagers natuurlijk nooit op school gehad.

  Je vooral niet laten ontmoedigen door deze lui. Er zijn juist ook plekken waar het positieve wordt belicht. Ik kan je er wel meer over vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het bericht in de telegraaf van zondag is 1 grote reclameuiting van BON. Bon wil weer terug naar frontaal lesgeven. De docent geeft zijn kennis over en de leerlingen moet hun mond houden en vooral luisteren naar de wijze docent.
  Het liefst nog een docent die alleen maar in het onderwijs heeft gewerkt en academisch is opgeleid.

  Ik ben een groot voorstander van competentie gericht leren met veel coaches en docenten die feeling met de praktijk hebben.

  BON is naar mijn mening een groep ouderwets denkende docenten die bang zijn voor veranderingen.
  De jeugd veranderd de middelen die beschikbaar zijn veranderen maar volgens BON moeten we vooral bij het oude blijven. Ik vind het gewoon arrogant, wat willen de deelnemers eigenlijk?

  Als alles terug gaat naar het oude dan zijn ze mij kwijt in het onderwijs ga ik weer lekker bij een bedrijf werken voor een beter salaris.

  Een docent 2.0

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Jeroen Gerth

  Bravo! Jij verwoordt zo mooi vanuit jouw ervaring wat ik met mijn doelstellingen in competentieleren nastreef! Jezelf vinden in de ontdekking van je talenten! Als dat niet leer-rijk en gelukkig maakt voor het leven!
  Gefeliciteerd en veel geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Willem

  Die 'anoniem' @jeroen Gerth, dat ben ik ...

  Groetjes
  janien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Over BON gesproken - de parallel in Vlaanderen heet O-ZON. Tijdens de zomervakantie 2007 reageerde ik al met een postje over dezelfde soort 'rampzaligheid' hier te lande. (De afbeeldingen in die post zijn wel 'verdwenen', en ik heb ze nog niet kunnen terughalen ...).
  http://janien.wordpress.com/2007/08/06/vrij-en-vrolijk-terug-naar-school-de-slechtnieuwsshow/

  BeantwoordenVerwijderen