25 augustus 2008

Het gras van de buren...

Toen ik 3 weken geleden om 5 minuten over negen binnenkwam op m'n werk was de vergadering van het implementatieteam al in volle gang. Geen tijd dus voor het uitwisselen van vakantie ervaringen. Geen idee waar de meeste van m'n collega's geweest zijn deze zomer, want sindsdien hebben we nauwelijks tijd gehad voor "een praatje".
Met een zekere jalouzie kijk ik dan ook naar berichten als die van het Zadkine College die het jaar "traditiegetrouw" opent in de St. Laurenskerk in Rotterdam, waarbij zelfs minister van Financiën en vice-premier Wouter Bos acte de presence gaf.
Of het verslag van de opening van het nieuwe schooljaar bij het Koning Willem I College waarbij Coen Free een gloedvol betoog houdt: Koning Willem I College gooit roer volledig om!
"Op vrijdag 22 augustus vond in het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch de officiële opening van het collegejaar 2008 – 2009 voor medewerkers plaats. In zijn traditionele openingsrede kondigde algemeen directeur Coen Free aan dat het Koning Willem I College het roer volledig omgooit. Op de campus aan de Vlijmenseweg stond vervolgens voor iedereen een geweldige lunch klaar. Na deze lunch en het ondertussen uitwisselen van vakantiebelevenissen vonden per afdeling de eerste vergaderingen plaats. Het collegejaar 2008 – 2009 is gestart!"
(Door de afdeling PR&Marketing waarschijnlijk slim aangegrepen voor een mooi persbericht.)

Blijkbaar zijn we voor dat soort "bindende" activiteiten in Drenthe gewoon te nuchter, maar ik mis het wel een beetje...

5 opmerkingen:

 1. Zou dat echt te maken hebben met Drenthe?
  Het sociale aspect wordt veel te vaak onderschat.

  Dat is inderdaad jammer...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Den Bosch zou ik nog wel naar Coen Free willen gaan kijken. Heb hem ooit op de onderwijsdagen zien spreken en was wel inspirerend te noemen.
  Maar als ik eerlijk ben vind ik wat Wouter Bos komt vertellen niet zo heel erg interessant. Ik ga ervan uit dat dit onderwijsinhoudelijk een hoop blabla zal zijn. Heb ook ooit Rutte op de onderwijsdagen horen voorlezen en vond dat echt verschrikkelijk.
  Bij de Fontys wordt het schooljaar ook ieder jaar officieel geopend, maar heb nog nooit de behoefte gehad om hier naar toe te gaan. Heb geen positieve verhalen over deze bijeenkomsten gehoord, en voor ons is het werk alweer gewoon begonnen, dus hebben andere verplichtingen :(

  Als je je schooljaar dan toch feestelijk wilt beginnen, doe dit dan met goede sprekers en zorg dat dit ook daadwerkelijk leuk, gezellig en aantrekkelijk is om te komen. En creëer ook de mogelijkheid om te komen.

  Dan zou ik liever het jaar starten als onze opleiding sociale studies, met een korte introductie van nieuwe medewerkers in de ochtend en een gezellig uitje in de middag.

  Dat lijkt mij nog eens leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie observatie Willem. Ik zie dat ook als een gemiste kans.
  Als ik de definitie van vakantie van Löfgren er even bij haal: "vacationing is a cultural laboratory where people have been able to experiment with new aspects of their identities, their social relations or their interaction with nature and also to use the important cultural skills of daydreaming and mindtraveling. Here is an arena in which fantasy has become an important social practice".
  Wat als ondervernieuwing eigenlijk met name in de vakantie plaats vindt .....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Te nuchter?... Ik denk eerder gewoon te stug. En dan zeggen ze dat Friezen zo stug zijn, maar ik ervaar het eerder andersom. ;-)

  Een goede opening en social talk hoort er gewoon bij. We zijn toch geen robots? :-) Ik kan je gevoel wel begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen