30 september 2008

Masterclasses in Twente

Vandaag heb ik de eerste in een serie van 4 masterclasses gegeven voor de Twente School of Education aan een groep docenten van het ROC van Twente. Het betreft een professionaliseringstraject waar meer dan 40 leerkrachten aan deelnemen. Na sessies, verzorgd door mensen als Henk Ritzen, John Bronkhorst, Josee Bours en Wilfred Rubens mag ik nu hands-on sessies verzorgen over weblogs in het onderwijs. Alle deelnemers hebben ingetekend op mijn workshops dus gelukkig is de groep opgesplitst in tweeën. Naast weblogs in het onderwijs doe ik ook twee sessies over andere web2.0 toepassingen.
Het was een goede bijeenkomst met zeer leergierige deelnemers die kritisch, maar enthousiast aan het werk gingen na de algemene inleiding die ik verzorgde. Niet iedereen lukte het om gelijk een Gmail account aan te maken (noodzakelijk voor alles wat daarna komt), maar dat lag vooral aan de performance van de systemen. Mensen kwamen zelfs onbedoeld in elkaars weblog terecht! Waarschijnlijk het gevolg van een hardnekkige cache, maar niet iets waar je in een lessituatie op zit te wachten. Niet uit luiheid maar bewust werk ik zonder hand-outs en uitgewerkte instructies. Ik vind dat het deelnemers moet lukken om zonder geschreven handleiding via Blogger een weblog aan te maken. Dat vinden sommige deelnemers best lastig. Wat zo simpel gebracht wordt (3 stappen) blijkt in de praktijk best moeilijk te zijn. De eerste drempel is het aanmaken van een Gmail account. Slechts drie deelnemers beschikten daar al over. De captcha's die Google gebruikt zijn inderdaad heel slecht leesbaar en het is frustrerend als je tot 4 maal hetzelfde formulier moet invullen. Ook hier lijkt de cache van de lokale server tegen te werken.
Toch bleven alle deelnemers zeer enthousiast en zagen ze allerlei toepassingsmogelijkheden voor hun dagelijkse beroepspraktijk. Mensen hielpen elkaar en wisselden tips en ideeën uit. De verbazing over alle mogelijkheden die internet nu biedt bleek groot. Het feit dat je foto's, filmpjes en geluidsopnames kunt maken die je gelijk tevoorschijn tovert op je weblog was voor velen een echte eye-opener.
Van 15.00 's middags tot 20.00 's avonds is er hard en aandachtig gewerkt en nog vonden de meesten het te kort!
Heerlijk om zo met een groep enthousiaste voortrekkers bezig te zijn! Mijn complimenten ook voor ROC Twente die een dergelijke nascholing voor haar medewerkers faciliteert waarbij de nadruk naast theoretische verdieping vooral ook op digitale vaardigheden ligt.

3 opmerkingen:

 1. Beste Willem,

  Dank voor de complimenten aan het ROC van Twente. Maar ook jij bedankt omdat je er in geslaagd bent bij onze docenten de juiste snaar te raken en hen te enthousiasmeren. Ik begrijp dat ook de Hogeschool Edith Stein zeer tevreden is over je eerste workshop.

  Groet,
  Paulo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willem,
  Als deelnemer aan deze sessie kan ik alles beamen. Maar toch nog even een aanvulling op de verbazing: ja, natuurlijk weet ik wel dat dit allemaal kan, maar het was tot gisteren een ver-van-mijn-bed-show. Na het verhaal van Wilfred Rubens zat ik vooral met de vraag wat dit alles met mijn dagdagelijkse praktijk op de werkvloer te maken had. Was dit niet wat erg narcistisch allemaal?
  Maar al doende (hands-on)ging er een wereld voor me open (excuses voor de pathetische uitdrukking). Ook erg inspirerend om de toepassingen van de andere collega's te zien: van BPV-Logs tot manier om huiswerkopdrachten te verdelen.
  En wederom moet ik beamen dat ik erg dankbaar ben voor deze scholing.
  Over 2 weken het vervolg, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Willem,
  Nou mijn vrouw is aan het werk en de Kids slapen dus ik nu Bloggen. Leuk hoor! Alleen wat moet je allemaal verzinnen op zo'n Herfstavond.... Vroeger heb ik een paar websites gemaakt met dreamweaver etc. Dat geeft meer mogelijkheden maar bloggen is " really simple and fun..." Trouwens, nog een vraag: kan ik ook anti-dateren? Ik heb een paar oude 'projecten/logboeken' die ik graag wil publiceren via het blog.

  Trouwens: keep the Sinclair ZX81 alive!

  groeten, Bauke Post

  BeantwoordenVerwijderen