15 oktober 2008

Cursusmateriaal beschikbaar

Ik noemde het gisteren al, maar omdat niet iedereen direct getriggerd wordt door een tekstlink hier nog even een apart bericht over het cursusmateriaal dat ik mijn laatste workshop gebruikt heb. Het bestaat vrijwel volledig uit allerlei mogelijkheden die je dankzij je Google account kunt uitnutten.
De enige uitstapjes die ik naar niet Google applicaties heb gemaakt is naar drop.io en naar Wordle. De eerste gebruikte ik als uitvalsbasis om de deelnemers wat te laten plaatsen en om zo te laten ervaren hoe makkelijk het is om iets te delen.
Wordle gebruikte ik gelijk na de etenspauze. Ik vroeg iedereen om in één woord te reageren op wat ze tot nu toe van de workshop vonden. Toen ze nog niet binnen waren had ik natuurlijk het create venster in Wordle geopend. Ik typte ieder woord dat ik hoorde in het venster en klikte vervolgens op: Go!
Er kwamen letterlijk kreten van verbazing en verwondering uit de zaal! Ze zagen gelijk hoe je zoiets met een groep zou kunnen toepassen... het overkwam ze zelf namelijk ook!

Zoals je ziet is het cursusmateriaal gemaakt in een Google Site. Heb je eventueel aanvullingen, dan hoor ik het graag. In zo'n wiki is dat namelijk zo gedaan!Niet alles wat hier wordt aangeboden is behandeld en dat kan natuurlijk ook niet binnen de beschikbare tijd. In de inleiding heb ik de meeste onderdelen heel kort toegelicht en de deelnemers vervolgens uitgenodigd om de dingen die hen het meest aanspreken in eigen tempo te gaan doornemen. Wel heb ik gevraagd of ze met een iGoogle pagina wilden beginnen. Na de pauze heb ik Google Sites gedemonstreerd, uiteraard aan de hand van bovenstaande site, en gevraagd er zelf een aan te maken. De meesten vonden dit veel zinniger en makkelijker dan het maken van een weblog, waarbij ze waarschijnlijk vergaten dat ze inmiddels heel veel hadden bijgeleerd...
Waar ik helaas niet aan ben toegekomen is het onderdeel Social Bookmarking, maar dat zou in dit verband ook een regelrechte overkill geweest zijn. Misschien moet ik dat onderdeel er wel gewoon uithalen. Wat vind jij?

4 opmerkingen:

 1. Mooi werk, Willem. Natuurlijk hoort social bookmarking op het lijstje met zaken waarmee we de boer op willen. Elke collega zou het moeten kennen. Maar zoals je het zelf al zegt, er is een grens wat een mens in zulke sessies kan bevatten. Tegelijkertijd zie je, dat als ze de smaak te pakken hebben, ze niet te stuiten zijn. Misschien is het een idee om in een variant op de 21? dingen dit (en misschien nog wel meer) toe te voegen. Cursisten kunnen dan thuis verder.
  Mag ik dit materiaal (onder bronvermelding natuurlijk) vrijelijk gebruiken?
  Johannes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Johannes,
  Bedankt voor je reactie. Natuurlijk mag je dit materiaal hergebruiken. Daarvoor zet ik het juist op internet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Willem,

  Zoals je aan mijn Drop.io-gebruik hebt kunnen zien, was ik wel getriggerd door de tekstlink ;-)
  Social bookmarking vind ik zelf een zeer krachtig medium. Met name ook door z'n eenvoud. Als je de wiki wilt beperken tot Google-tools, dan is het een vreemde eend in de bijt. Anders hoort ie er zeker in thuis.
  Kun je ook nog eens wat variëren tijdens workshops.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Willem.

  Een mooi uitgewerkte workshop. Drop.io gebruik ik zelf niet, maar ga ik zeker eens uitproberen en dan misschien opnemen in mijn eigen workshops. Alleen jammer dat web2.0 nog niet echt aanslaat hier bij ons. Dank ook dat je mijn site hebt opgenomen bij je bronnen. Binnenkort herwerk ik mijn eigen workshop en komt die ook online.

  BeantwoordenVerwijderen