05 oktober 2008

In de etalage: Leerbloggen

Leren van je leerlingen, bloggen met de klas...
Het zijn zaken die blijkbaar veel losmaken bij m'n lezers. In die zin lijkt het wel de week van de reacties op mijn weblog! Gelukkig heb ik daar nu een aparte RSS feed reakties voor.
Vandaag weer een bijdrage van Janien (The Sausage Machine) die ik graag in de etalage wil zetten:
Ja, he! Fantastisch, toch! Ook ik werd spontaan en vrijwillig geassisteerd door leerlingen bij mijn blogstart in januari 2007 n.a.v. Gedichtendag. Mijn leerling Sven Wassenaar was medebeheerder van The Sausage Machine tot hij de middelbare school verliet in juni 2008. Leerlingen én oud-leerlingen schreven op vrijwillige basis eigen blogposts en enkele onder hen startten een eigen (persoonlijke) blog op.

Het was mijn bedoeling van in het begin van ook zoveel mogelijk schoolwerk - ook voor het leesportfolio (literatuur) op leerlingenblogs of een wiki of TSM te laten verschijnen, maar dat is me slechts gedeeltelijk gelukt - ik had te weinig tijd om dat nog 'gestructureerd' en volledig in mijn vak Nederlands 'geïntegreerd' te kunnen realiseren voor mijn pensionering in januari 2008.

In elk geval is leerbloggen (of noem het technology enhanced learning) een ongelooflijk boeiende, leerrijke en gelukkig makende manier van leren - wat zeg ik - ik noem het liever een lifestyle. Leren wordt weer een 'natuurlijk' en 'authentiek' want gepersonaliseerd facet van leven. 'In web 2.0-stijl' (om het eens in jouiw woorden te zeggen) krijgt leren transparantie naar en verbinding met de wereld (hoe die ook draait) en dat is een onbeschrijflijke verrijking. Geen enkel leerboek, geen methode ook kan zich daaraan meten. Bouwen aan jezelf in permanente verbinding met andere lerenden, leermeesters en 'bezoekers', ... is spannend, vooruitstrevend en genereert op natuurlijke wijze zelfvertrouwen, geloof en creativiteit.

Ik wens Jeroen Clemens en alle edubloggers alle geluk van de wereld!
Wil je ook een bijdrage leveren en een bericht in mijn etalage plaatsen, bijvoorbeeld omdat je (nog) geen eigen weblog hebt? Als je iets te vertellen hebt waar anderen wat aan kunnen hebben (op het gebied van Onderwijs en ICT) stuur mij dan een mailtje en ik kijk wat ik ermee kan doen!

Tussenstand Klimaatwet: 21 ondertekeningen via mijn site. Klik hier om te tekenen...

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je kunt zien (in het script) hoeveel ondertekenaars er zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vereerd, Trendmatcher Willem! In de etalage mogen staan van een expert! Bedankt!

    Zie ik nog een drukfout staan ...'jouw'. Schrijven in de reactieruimte doe ik sneller, t.t.z. meestal zonder nalezen, en dan kan het gebeuren dat een en ander taal- of rede- of tekstkundig niet in orde is.

    Als ik het goed voorheb, ben ik je nummer 30 in je blogbattle ranking. Ik wens je jouw zonnepaneelrugzak! Hopelijk krijg je nog veel ondertekeneaars!

    BeantwoordenVerwijderen