05 oktober 2008

Tafelschikking edubloggers

Bij de Wiskundemeisjes kom ik een mooie breinbreker tegen die er met enige vertaling zo uitziet:
Op een edublogdiner mogen 48 edubloggers -geen van allen op de hoogte van tafel-etiquette- een grote, ronde tafel delen. De tafel is al gedekt en tussen elke twee borden ligt een servet. De gastheer plaatst de edubloggers één voor één. Zodra een blogger gaat zitten, pakt hij/zij een servet links of rechts van zijn/haar bord. Als er aan elke kant nog een servet ligt, dan kiest hij er willekeurig één van de twee. De gastheer ziet niet welke servet de blogger pakt. Hoe moet de gastheer de bloggers neerzetten om het verwachte aantal bloggers zonder servet zo groot mogelijk te maken?
Eerlijk gezegd is dit soort raadsels, zelfs bij dit weer, aan mij gewoon niet besteed. Ik zou niet weten hoe ik zo'n vraagstuk zou moeten oplossen. Heb het drie keer doorgelezen en denk nog steeds: ja, en nu? Blijkbaar heeft het dus met wiskunde te maken en daar ben ik altijd heel slecht in geweest. Zijn hier geen computerprogramma's voor?

3 opmerkingen:

 1. Gaan we proefondervindelijk testen de 10e. ik ben ook niet zo'n puzzelaar, zal wel met even en oneven en kansberekening te maken hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Profetische woorden Willem.
  We zitten nu al op de 29 aanmeldingen. Misschien dat we die 48 nog wel gaan redden :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarom heb ik gewoon altijd m`n eigen, katoenen zakdoeken bij me. Ik wil niet meer afhankelijk zijn van servetten...;)

  BeantwoordenVerwijderen