19 november 2008

Toveren vanaf papier

Vorige week las ik het in de trein en kocht snel het verkeerde tijdschrift, de Veronica gids in plaats van de TV Totaal. Gisteren nam een collega het juiste blad mee en kon ik het laten zien: Augmented Reality.

De FAbbers, TABbers en werkplekbeheerders die altijd een gezicht trekken alsof ze alles al wel eens hebben gezien waren nu toch even stil. "Hoe doe je dat?"
"Gewoon, dat zie je toch, ik houd een blad voor m'n webcam en de rest gaat vanzelf!"
Je moet er natuurlijk wel iets voor downloaden, maar vervolgens werkt het zelfs met zwart-wit kopietjes uit het blad.
Gisterenmiddag gaf ik een workshop aan een groep ROC docenten en begon mijn presentatie met deze trucendoos. Verbazing alom en reacties in de trant van "wat staat ons nog te wachten?"
Ik heb geen idee maar zie legio mogelijkheden voor bijvoorbeeld studieboeken!

Het eerste filmpje dat ik wat dit betreft gezien heb is van een paar jaar geleden en laat iets zien gebeuren met een vulkaan: Levendiger lesmateriaal via augmented reality? (Kennisnet, 10-2-2005)
Bekend is ook deze demo: Total Immersions Augmented Reality Demo
Lego maakt er ook al gebruik van. Je zoekt een doos lego in de winkel en gaat daarmee voor een monitor staan. De doos komt tot leven en laat precies zien hoe het model eruit ziet als alle stukjes in elkaar zijn gezet!
Een ander mooi voorbeeld is hoe BMW het gebruikt in de garage.
Zulke mooie filmpjes maakt mijn Flip niet, maar ik kan wel snel even wat laten zien:Heel leuk om mee te spelen!

Update:
En dat is nu het leuke van Twitter. Ik plaatste daar een link naar het filmpje en kreeg gelijk een reactie terug van David de Boer:
@trendmatcher Grappig. Vandaag soortgelijk 'augmented-reality-met-tijdschrift' filmpje gemaakt: http://blip.tv/file/1484455/
En daar wordt het nog eens heel goed uitgelegd en professioneel gedemonstreerd: Crossing nieuws Hannema Special
@Tokevud stuurt via Twitter een link naar: Top 10 augmented reality demos that will revolutionize video games

4 opmerkingen:

 1. Mooie voorbeelden van Augmented Reality. Ik schreef er al begin 2005 over: http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2005/02/augmented_reali.html
  Ik heb er net een aparte Delicious-tag voor aangemaakt: http://delicious.com/wrubens/augmented_reality

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Willem. Ik heb destijds dat setje info op de ictopschool / kennisnet -site samengesteld. Augmented reality kan ook met de iphone ( http://raoulteeuwen.blogspot.com/2008/09/first-commercial-augmented-reality.html ) en wie weet ooit met contactlenzen ( http://raoulteeuwen.blogspot.com/2008/01/contact-lenses-to-superimpose-data-on.html ). En een kunstenaar wil haar missende oog vervangen door een webcam en bereikt zo wellicht ook iets van aangevulde werkelijkheid: http://www.engadget.com/2008/11/17/monocular-san-francisco-artist-wants-webcam-installed-in-her-pro/ .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hans Mestrum interviewde in augustus van dit jaar Fred Dijkstra van MediaZicht in Arnhem.
  Uitleg en voorbeelden
  ~ MediaZicht: Augmented Reality

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willem,

  Indrukwekkend voorbeeld. Ik werk bij de Fontys post-HBO opleiding samen met het bedrijf EDC in 's-Hertogenbosch. Die maken al jaren dit soort dingen, ook voor educatieve toepassingen. Eenvoudige techniek en een prachtig effect.

  Zie ook een post over deze techniek bij de brandweer: http://www.leerbeleving.nl/2008/03/04/virtueel-door-het-vuur/

  Hartelijke groeten en bedankt voor deze leuke tip!

  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen