09 december 2008

Fiducia brengt MBO leerlingen weer naar de Bieb

"Redding voor leerling die verdrinkt in Google"
kopt de Volkskrant gisteren dramatisch op de voorpagina, maar inhoudelijk word ik niet echt veel wijzer van dat verhaal. Daarvoor moet ik toch wat meer googlen en kom terecht bij een bericht van debibliotheken.nl die het al een stuk beter uitlegt:
Ruim 2.000 leerlingen en docenten van het Zwolse ROC Deltion kregen op 6 november feestelijk de beschikking over Fiducia, een elektronische leeromgeving die diensten van de bibliotheek integreert.

Met Fiducia heeft Bibliotheek Zwolle een totaalpakket aan diensten gerealiseerd voor het onderwijs. Fiducia is de eerste portal waarin een elektronische leeromgeving wordt gecombineerd met een bibliotheekzoekmachine. Scholieren werken met persoonlijke inlogpagina’s op het intranet van het ROC, waar zij onder meer hun werkstukken inleveren en hun lesrooster vinden. Op deze persoonlijke pagina biedt Bibliotheek Zwolle een aantal landelijke diensten in samenhang aan: Al@din, Zoek&boek, Schoolbieb.nl en de Aquabrowser. De scholieren hebben niet alleen toegang tot bijvoorbeeld de digitale content van de bibliotheken, maar kunnen ook werkstukken opzoeken met de Aquabrowser. Leraren kunnen heel eenvoudig leermateriaal van collega's opzoeken en hergebruiken in hun eigen onderwijs.

Daarnaast zijn studenten en leraren met hun Deltion-card volwaardig lid van Bibliotheek Zwolle. Zij kunnen materialen lenen bij de bibliotheek, maar die ook online bestellen via Zoek&Boek en ze bij het eigen Media- en InformatieCentrum (MIC) laten bezorgen. Ook verzorgt Bibliotheek Zwolle informatievaardigheden- en mediawijsheidtrainingen.
Natuurlijk stuurde ik de link uit de Volkskrant gelijk door naar Edwin Mijnsbergen omdat ik hoopte dat hij er wel over zou bloggen, maar hij was een dagje vrij en reageerde vandaag dat hij het natuurlijk gezien had, maar dat er inmiddels al genoeg weblogs melding van maakten.

Wel, dat geldt misschien voor bibliobloggers, maar bij de edubloggers ben ik het nog niet tegengekomen. Dus zoek ik verder en kom wat tegen bij justlol.net en bij Anneke Dirkx die zelfs een link heeft naar Fiducia! Helaas lees ik in de comments dat die binnenkort op slot gaat, dus daarom hier maar even de uitleg die je daar aantreft:
Welkom bij Fiducia, de zoekservice van het Deltion College en de Bibliotheek.
Met Fiducia kun je tegelijkertijd zoeken in N@tschool, het MIC en infobronnen van de Bibliotheek.
N@tschool, ook wel Learn4life geheten, bevat documenten die leraren voor je hebben klaargezet. Denk aan readers, powerpoints, films of handleidingen die allemaal te maken hebben met je toekomstig werk.
In het MIC staan allerlei studieboeken en readers te leen. Deze kun je vinden met Fiducia en in het MIC ophalen.
Voor duizenden andere boeken, cd’s, DVD’s, kranten- en tijdschriftartikelen kun je via Fiducia bij de Bibliotheek terecht. Met de knop ‘Zoek en Boek’ bestel je eenvoudig materialen uit de Bibliotheek. De volgende dag kun je ze ’s morgens bij het MIC op de campus ophalen. Simpel!
Al met al een mooie ontwikkeling en goed voorbeeld van samenwerking tussen bibliotheken en het onderwijs!
Wat ik hier ook uit leer is dat ik nog meer dan tot nu toe moet kijken bij de verschillende biblioblogs om ontwikkelingen in het onderwijs te kunnen bijhouden. Er is zoveel overlap en zoveel gezamenlijkheid, maar met vaak heel verschillende invalshoeken...

1 opmerking:

 1. Hoi Willem,

  Het was geen kwestie van vrij zijn: ik zat een hele dag in de trein en bij vergaderingen; dan kom ik doorgaans niet verder dan wat tweets en mail consumeren.

  Op http://markdeckers.blogspot.com/2008/11/deltion-online-eerste-elo-gekoppeld-met.html las ik er voor het eerst over.

  Ik hoop dat het wat moois wordt maar vraag me tegelijkertijd ook af of het zal beklijven bij de leerlingen en docenten. De tijd zal het ons leren.

  Ik hoop natuurlijk van wel...

  BeantwoordenVerwijderen