21 januari 2009

Een iets grotere Poken

Weet je nog wat ik een week geleden zei op het NOS journaal? Ik miste een display op de Poken waarop ik kan zien wat ik doe en met wie.
Laat zo'n apparaat nu al een tijdje bestaan! Het is de Ntag die gebruikt wordt op conferenties. Robert Scoble was er laatst helemaal enthousiast over en als je dit filmpje bekijkt snap je waarom.
De Ntag wordt gebruikt op beurzen en conferenties, is iets groter dan een iPhone en laat heel duidelijk je naam zien. Daaronder zit een display (slim, op de kop) waarop je je programma kunt raadplegen, vragen kunt beantwoorden en gegevens kunt uitwisselen met andere beursbezoekers. Je kunt anderen zelfs berichten sturen! Het apparaat staat in verbinding met een server die precies bijhoudt wat je allemaal doet maar tijdens een sessie ook vragen naar je toe kan sturen om te beantwoorden. Presentatoren kunnen zo real time feedback krijgen van de aanwezigen!
Zo'n ding kost natuurlijk een veelvoud van de simpele badge-houders die altijd bij beurzen en conferenties worden uitgedeeld en je moet hem na afloop weer inleveren, maar hoe lang zal het nog duren voordat dit soort functionaliteit gewoon als applicatie op een (i)Phone beschikbaar komt? En dan natuurlijk ook bruikbaar in een klaslokaal!

Voorlopig moeten we ons behelpen met de simpele plastic hoesjes die aan een koordje hangen en die dus de helft van de tijd de blanco achterkant van je badge laten zien. Daarom vond ik de badgehouder zo mooi die op de Educause verstrekt werd: De touwtjes zitten aan weerszijden van een tasje (waar je van alles in kunt doen zoals geld, visitekaartjes) en daardoor heb je altijd je naam naar voren!
Op de Surf Onderwijsdagen van 2007 maakte ik veel foto's van deelnemers waarvan de badge verkeerd om hing. Zorg er als organisatie voor dat de badges aan weerszijden bedrukt zijn of verstrek zo'n tasje als op de foto. Die blijf ik zeker gebruiken!

Robert Scoble besluit zijn bericht met:
"Oh, and why doesn’t this add data to Dopplr and other services? Also, any photos I took could be matched up with data from this device to make tags on Flickr or other photo sharing service. My friends think I’m geeky when I ask for such things, but someday our devices WILL talk to such services.
One last thing: privacy is dead. Get over it."

Ook hij ziet dus een apparaat voor zich dat veel meer kan dan de Poken nu, maar zou hij daar al van gehoord hebben?
In ieder geval heeft de organisatie van de NOT begrepen dat je de naam op een badge groot moet weergeven zodat volgende week niet iedereen voorovergebogen hoeft te staan om te zien met wie ze te doen hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten