04 februari 2009

Plaatsbepaling

Vrijdag vertrek ik weer voor een kleine week naar Oostenrijk voor een "lesweek op locatie". Ik ga met een groep studenten van de opleiding Sport en Bewegen mee op skikamp en zorg in de jeugdherberg voor de 10 notebooks en printer, de beamer en alles daaromheen. Overdag leg ik zoveel mogelijk beelden vast op video die 's avonds gebruikt worden voor de video interactie training. Natuurlijk help ik ook bij het weblog dat we voor deze gelegenheid klaar hebben gezet.
 
Vanavond me dus al wat voorbereid via internet en zo kom ik erachter dat er nu een systeem is waarbij je precies kunt bijhouden welke liften je gebruikt en hoeveel tijd er zit tussen de tijd dat je de poortjes bij de liften passeert. Even een gratis account aanmaken op Skiline.cc en alles wordt voor je genoteerd!
Dit betekent dus dat ook wanneer je geen account neemt alle data gewoon worden vastgelegd en bijgehouden. Big Brother weet precies waar je bent op de piste en hoe lang je erover doet...

Vandaag heb ik me ook aangemeld bij Google Latitude en de software op mijn PDA geïnstalleerd. Google weet nu precies (met ingecalculeerde onnauwkeurigheid) waar ik me bevind op basis van de GSM zendmast waar ik het dichtst bij in de buurt ben. Het zal wat kosten maar ik ga zeker uitproberen of Google Latitude me ook kan volgen door Duitsland en in Oostenrijk.

In beide gevallen hebben we het over plaatsbepaling. In het eerste voorbeeld aan de hand van poortjes waar ik met een pasje doorheen moet. In het tweede geval dankzij mijn mobieltje die contact zoekt met omliggende zendmasten.
Er zijn nog meer manieren van plaatsbepaling denkbaar via GPS en RFID. Binnenkort mag ik meedenken in een brainstorm sessie over plaatsbepaling in het onderwijs. In de zorg zijn er al veel voorbeelden van toepassingen te noemen, maar in het onderwijs nog niet.
Toch zijn er al scholen met scanners in de deurpost van iedere ruimte waarmee het dus mogelijk is om van iedereen met een pasje precies bij te houden waar ze op welk moment zijn. Ga je mobieltjes gebruiken of RFID tags dan hoeven mensen niks meer langs een scanner te halen...

Onlangs was de SMS bom in het nieuws waarbij de politie in Amsterdam iedereen rond een bepaalde GSM mast een SMS'je stuurde.

De techniek is er dus al, nu de toepassingen nog verzinnen!

Vorige week vroeg ik Siebrand Dijkstra van Schoolmaster wanneer wij zo'n in school zouden krijgen.
"Wanneer jij een mooie toepassing verzint bouwen wij hem" zei hij toen.
Dus nu zie ik opeens op een Surface de plattegrond van een schoolgebouw voor me met allemaal groene stipjes die voorstellen. De rode stipjes zijn de docenten, waarvan er veel in de lerarenkamer zitten. Twee gele stipjes in het magazijn, de concierge en de koffiejufrouw. Met de Surface kan ik makkelijk inzoomen...

Laat je creativiteit eens werken: Welke nuttige dingen kunnen we straks allemaal doen in het onderwijs als het gaat om plaatsbepaling?

2 opmerkingen:

 1. Gijs neemt me de woorden uit het toetsenbord: de waagsociety. Zij ontwikkelden ook: http://www.creativelearninglab.org/. Toevallig woonde ik vrijdag een workshop van de WS daarin. Studenten kunnen hiermee zelf spelen maken op een lokatie m.b.v UMTS. Het mooie van die spelen is dat deze software allerlei mogelijkheden tot het maken van spelopdrachten heeft: tekstvragen, maar ook beeldvragen: maak een foto van... In Frequentie 1550 is daar een beeld van te zien.
  Als de software er zo uit ziet (en die is er dus al Willem) kun je opdrachten bedenken als een puzzletocht door de stad voor studenten bouwkunde waarin ze gebouwen van een bepaalde stijl fotograferen; studenten kinderopvang/onderwijsassistenten die speelplekken in een wijk beschrijven/fotograferen; een stadskaart maken van sportmogelijkheden in de stad (sport en bewegen) etc. Er is een nadeel aan deze spellen: je moet het gebouw uit, naar buiten. Maar dat nadeel heb ook zijn voordeel, zou Johan Cruijff zeggen. Want is 'buiten' niet veel interessanter dan die koffiejuffrouw en de concierge die toevallig in het magazijn zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zal niet waar zijn...
  Komen we uitgerekend vandaag met een delegatie vanuit ROC Eindhoven naar het Drenthe College.
  Denken we met je "een bakkie" te doen. Is onze Willem er van tussen.

  We wensen je een mooie tijd toe.
  Karel & Willem

  BeantwoordenVerwijderen