16 februari 2009

Lesweek op locatie

Vorige week ben ik (alweer voor de 3e keer) met 55 studenten van de opleiding Sport en Bewegen meegeweest naar Oostenrijk voor een lesweek op locatie. Als ik dat zeg reageren veel mensen met "O, je bent dus lekker op wintersport geweest". Alsof werken en leren niet leuk mag zijn. Maar we hebben kei- en keihard gewerkt met z'n allen!

Mijn taak was om overdag van iedere groep zoveel mogelijk video opnames te maken waarbij uiteraard iedere student in beeld moest komen. Deze beelden werden 's avonds gebruikt door de skileraar om met de groep via de meegebrachte beamer terug te kijken en te analyseren. Mede op basis daarvan werden de oefeningen voor de volgende dag dan voorbereid. De groepen die geen video analyse hadden hielden zich bezig met corvee, dagverslagen of lesvoorbereiding. Daarvoor hadden we 10 notebooks en een printer bij ons die ik ook aan de praat mocht houden. Overdag gemaakte films en foto's werden overgezet naar een externe harde schijf.

Helaas hadden we ook dit jaar geen beschikking over internet waardoor studenten weinig gemotiveerd waren om berichten voor het weblog te schrijven. Natuurlijk had ik ook m'n netbook bij me en heb overdag in de hotels aan de piste nog geprobeerd of ik daar verbinding kon krijgen, maar helaas. Ik had natuurlijk m'n mobieltje kunnen gebruiken, maar dan was het weer mijn ding geweest en niet van de leerlingen. Daarnaast spelen kosten ook een rol want we hebben deze week ons uiterste best gedaan alles zo goedkoop mogelijk te houden.

Het eten werd verzorgd door vier 4e jaars studenten van de opleiding facilitaire dienstverlening. Hun voorbereiding begon al in Nederland want daar werd alles ingekocht en in een aanhangwagen met de touringcar meegenomen. Reken maar eens uit wat je voor 65 man nodig hebt! Ze hadden echter werkelijk aan alles gedacht en we hebben iedere dag heerlijk gegeten.

De leiding was niet in handen van docenten maar van Helga en Mark, twee 4e jaars studenten Sport en Bewegen voor wie de organisatie van het hele gebeuren gold als Proeve van Bekwaamheid. Ze hebben het werkelijk perfect gedaan (wat mij betreft want ik ga natuurlijk niet over de beoordeling).

Wat ik heel leuk vond was dat er 2 studenten bij waren die ik herkende van 2 jaar geleden toen ze als 1e jaars meegingen. Beiden hadden toen nog nooit geskied. Nu gingen ze mee als skileraar! Ze hadden het 2 jaar geleden zo leuk gevonden dat ze daarna het keuzevak skien hadden gevolgd, de benodigde diploma's hadden behaald en hun stage als skileraar in Oostenrijk hadden doorlopen.

Van de 55 studenten waren er een stuk of 8 die wat konden skien. Voor de rest waren het allemaal absolute beginners. En wat is het dan mooi om ze aan het eind van de week allemaal in keurige bochten de rode dalafdaling te zien maken!

De omstandigheden waren ook dit jaar weer optimaal, maar er kan natuurlijk altijd wat gebeuren. Gelukkig hebben we maar één student naar de duim hoeven laten kijken omdat die wat pijnlijk was. Voor de rest veel buitelingen in de Tiefschnee, maar geen ongelukken. Vermeldenswaard daarbij is dat iedereen altijd een skihelm op heeft, soms tot in de après skibar!

Lesweek op locatie... Het is een concept dat zich moeilijk laat beschrijven, maar als je het eenmaal meegemaakt hebt zie je hoe ontzettend veel er geleerd wordt. Niet alleen overdag op de piste, maar ook 's avonds tijdens het doornemen van het programma voor de volgende dag. Niet door ons, maar door de studenten die hun verantwoordelijkheid nemen op een heel natuurlijke manier.

Aan het eind van de week werd iedereen toegesproken door de eigenaar van de jeugdherberg. Zo'n groep had hij nog nooit meegemaakt! Er was niets gebroken, alles was op tijd schoon en de keuken zag er perfect uit. Het zal een hele toer worden voor de volgende organisatoren om het net zo te doen...

1 opmerking:

  1. Een van de redenen dat ik tegen begeleiders van mijn kind(eren) nooit zal zeggen "u ook veel plezier, hoor". Het is gewoon keihard werken weet ik uit ervaring.
    Is thuisblijven dan een optie? Nee, want als je geen nee kan zeggen tegen de de vraag"Wie kan contactouder zijn?", zit je dagelijks -tot laat- de berichten bij te werken die de groep in Oostenrijk toestuurt. (Ja ja, zij hebben wel internet daar!) Via rapidshare verrassen ze mij en de ouders (kcsnowcamp.punt.nl)

    BeantwoordenVerwijderen