30 maart 2009

Bent u op de hoogte van het bericht...?


Via Google Alerts ben ik onder andere geabonneerd op het trefwoord onderwijs waardoor ik één keer per week een mailtje binnenkrijg met een verzameling links die Google voor me vindt. Voor mij is dat één van de manieren om nieuws over een bepaald onderwerp te verzamelen.
Vandaag kwam er ook weer een mailtje binnen en ik werd getriggerd door het eerste bericht:
Vragen van het lid Depla (pvda) aan de staatssecretaris van Onderwijs
Nieuwsbank (persbericht) (abonnement) - Netherlands
1. Bent u op de hoogte van het bericht in de Gelderlander van 14 maart dat leerlingen op het ROC-Nijmegen, die aanvullende Nederlandse taalles nodig hebben, ...
"Hee, Staf Depla, de man die ik vorige week nog op de foto zette tijdens de eindsessie op de managementconferentie" dacht ik en klikte door.
Zo kom ik terecht bij de Nieuwsbank die me gratis de eerste 1199 tekens van het bericht laat zien.
Daaruit begrijp ik dat het gaat om vragen van het lid Depla (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, gesteld op 30 maart naar aanleiding van een artikel in de Gelderlander van 14 maart.

Maar als het gaat om kamervragen, waarom zou ik daar dan voor moeten betalen vraag ik me heel naief af, dus ga ik naar de site van de Tweede Kamer, afdeling kamervragen. Helaas is die site maar bijgewerkt tot 16 maart. Omdat het gaat om vragen van de PvdA ga ik dus maar eens op die site kijken waar ik van alles lees over congressen, maar niet over kamervragen. Dan maar eens bij Staf Depla zelf kijken, hij heeft vast wel een site.
In de eerste alinea lees ik: "Ook na november 2006 wil ik werken aan een beter Nederland."
Dat ziet er niet heel recent uit, maar het laatste bericht is toch van 23 maart 2009. Dat valt dus mee, maar helaas niets over de vragen die hij vandaag heeft gesteld.

Dan eerst maar eens naar de Gelderlander om te zien waar het nu eigenlijk over gaat. Ik zoek op die site op ROC Nijmegen en kom gelijk waar ik wezen wil:
Geen les Nederlands voor moeilijke scholieren op roc

Dat maakt me natuurlijk wel nieuwsgierig welke vragen Staf Depla daar dan over gesteld heeft dus ik pak toch maar mijn mobieltje om de Nieuwsbank te bellen zodat ik het hele bericht via e-mail toegestuurd krijg.
Dat bericht heeft de volgende inhoud: (via Nieuwsbank)
Kamervragen over taallessen Nederlands bij ROC-Nijmegen

Partij van de Arbeid
Den Haag, 30 maart 2009

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs

hoe zij er voor kan zorgen dat alle leerlingen ROC-Nijmegen de in het lesrooster opgenomen Nederlandse les ook daadwerkelijk krijgen

1. Bent u op de hoogte van het bericht in de Gelderlander van 14 maart dat leerlingen op het ROC-Nijmegen, die aanvullende Nederlandse taalles nodig hebben, die Nederlandse les niet krijgen?

2. Klopt dit bericht? En klopt het dat die lessen wel in het lesrooster zijn opgenomen? Kunt u aangeven om hoeveel leerlingen het gaat en hoe lang de aanvullende Nederlandse lessen al ontbreken.

3. Klopt het dat niet alleen aanvullende Nederlandse lessen niet gegeven worden maar ook de reguliere Nederlandse lessen (bron Schriftelijke vragen van de PvdA-raadsleden Halima El Karouni en Joke Pol,dd 16 maart 2009.)

4. Wat is de oorzaak van het niet geven van de lessen Nederlands? Zijn er in de regio Nijmegen inderdaad te weinig docenten Nederlands? Is het overmacht van ROC-Nijmegen of schiet de bedrijfsvoering tekort?

5. Klopt het dat er door het afschaffen van de gedwongen winkelnering bij inburgering er veel docenten Nederlands boventallig zijn geworden bij ROC's? Hoe kan het, tegen die achtergrond, gebeuren dat ROC-Nijmegen onvoldoende leraren heeft om Nederlandse les te geven?

6. Welke mogelijkheden heeft u om ROC-Nijmegen bij te staan wel snel voldoende docenten Nederlands te krijgen?

7. Welke actie wordt door ROC-Nijmegen genomen zodat de studenten de gemiste lessen Nederlands kunnen inhalen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.n
l
Als ik de voorwaarden van de Nieuwsbank goed begrijp mag ik dat bericht hier dus gewoon overnemen.

Maar waar gaat het mij nu om?
Eerlijk gezegd niet over de inhoud van de vragen alhoewel ik me werkelijk afvraag of Depla nu werkelijk verwacht dát Bijsterveld op de hoogte is van het bericht in de Gelderlander. Zij kan onmogelijk alle kranten lezen en toch niet alles weten van wat er allemaal speelt op alle ROC's in Nederland? Ik hoop dat tenminste niet voor haar!
Het lijkt me dat Staf gebeld is door de achterban in Nijmegen die hem gevraagd heeft werk te maken van deze toestand. Blijkbaar gaat dat dan dus op zo'n manier. De persvoorlichter van de PvdA neemt vervolgens niet de moeite via de eigen site hier aandacht aan te besteden, maar stuurt gewoon een berichtje naar de Nieuwsbank in de hoop dat iemand het oppakt. Tja, het is een manier van werken, maar in onze democratie zou ik (naief, ik weet het) verwachten dat ik zo'n vraag eerder via een "openbare weg" zou tegenkomen dan via een Nieuwsbank waar ik voor betalen moet.

Waar het mij niet om gaat...
is om de toestand bij ROC Nijmegen nu eens aan de kaak te stellen. Ik denk dat veel meer ROC's met hetzelfde probleem worstelen en met de rug tegen de muur staan. Pijnlijk maar realiteit.

Waar ik benieuwd naar ben...
is wat nu het effect is van zo'n rijtje vragen? Eerlijk gezegd komt het bij mij een beetje over als "goedkoop scoren", maar ik heb geen verstand van politiek en wil me daar dan ook niet teveel mee bemoeien. Maar als ik de laatste vraag nog eens lees denk ik: Staf, heb je al de moeite genomen om dat aan die school zelf te vragen? Zou je dan niet échte betrokkenheid tonen?

2 opmerkingen:

 1. Je kunt Google Alerts ook als RSS feed binnen krijgen. Vind ik veel prettiger. Daarnaast heeft het ministerie van OC&W zeer veel RSS-feeds, o.a. over kamervragen. De vragen worden ook erbij gepubliceerd. Daar hoef je echt niet voor te betalen. Zie http://www.bloglines.com/public/wrubens (onderdeel RSS Onderwijs).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle Kamervragen zijn over het algemeen te vinden op de site van het desbetreffende ministerie. In dit geval OCW. Ze hebben zelfs rSS-feeds (jaja, ze gaan met hun tijd mee), dus voor geïnteresseerden: http://www.minocw.nl/actueel/index.html en je krijgt alle Kamervragen binnen.

  Met vriendelijke groet,

  Ricus Dullaert
  Redacteur Trouw Onderwijs!
  (www.trouw.nl/onderwijs)

  BeantwoordenVerwijderen