19 maart 2009

Dag van de leerplicht

Ik was vanmorgen wat later op m'n werk en weet niet of ik absent ben gemeld. Heb in ieder geval geen leerplichtambtenaren bij de deur zien staan.
Toch was het vandaag de Dag van de Leerplicht!

Een en ander wordt ondersteund door een website waar van alles te vinden is:


19 maart 2009 is het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk 't…eens anders! Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook heel erg leuk. Kinderen hebben het recht om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Om zoveel mogelijk leerlingen, ouders en scholen hiervan bewust te maken, hebben we uw hulp nodig!

Met deze website ondersteunt het ministerie van OCW leerplichtambtenaren en scholen bij de organisatie van de Dag van de Leerplicht. Hier vind je ideeën voor acties, draaiboeken en materialen gericht op primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en op leerkrachten. Welke activiteiten je organiseert bepaal je helemaal zelf! Hoe meer gemeenten en scholen meedoen, hoe groter het effect op de bewustwording zal zijn.

1 opmerking:

  1. "Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook heel erg leuk. Kinderen hebben het recht om zich te ontwikkelen en een diploma te halen."

    Ik heb het anders heel erg als plicht ervaren. De basisschool en middelbare school heb ik nooit echt als "leuk" ervaren. Ik dacht dat veel mensen in het onderwijs het ook niet leuk willen maken. Het moet gewoon en je moet goede cijfers halen. En daarmee kom ik tot het tweede. Cijfers, tentamens en veel huiswerk. Heb ik daar echt mij potentiële talenten en mezelf mee ontwikkeld? Nee, helemaal niet. Integendeel. Ik haalde wel goede cijfers, maar het heeft mij ook vorm van faalangst meegegeven en het gros ben ik nu toch al weer vergeten. Een diploma.. juist.. daarom zat ik er. Nu nog steeds eigenlijk, alleen heb ik nu zelf meer controle. Van de dingen die binnen de schoolgebouw plaats vinden is maar een klein deel waar ik werkelijk van leer. Ik heb mezelf leren ontwikkelen door mezelf te leren kennen en tot de middelbare school werd me dat vrijwel onmogelijk gemaakt. Helaas.. ik kan persoonlijk niet echt eens zijn met die stelling zoals het hier staat.

    Bedenk zelf eens. Wat is nou werkelijk de reden dat kinderen en jongeren naar school gaan in deze tijd? Helemaal nu in een tijd dat je overal en altijd kan leren. Ik leer wat ik online doe meer van dan dat ik op school leer.

    BeantwoordenVerwijderen