26 mei 2009

Flapdrol wel beledigend voor agenten

Bert Koenders is behoorlijk pissig over het gedrag van Jan Marijnissen. Jan riep vandaag tijdens het vragenuurtje vanuit de bankjes drie keer flapdrol naar Koenders, die op dat moment aan het woord was. (bron)

Zo maar een item op het journaal vanavond, maar natuurlijk kan ik het niet laten om het woord flapdrol even in te toetsen bij Google.

En dan kom je natuurlijk van alles tegen:
Wie politiemensen 'flapdrollen' noemt, maakt zich schuldig aan een 'ernstige belediging'. Dat is althans de mening van de Asser politierechter, die de 38-jarige G.N. uit Meppel op 14 februari 2007 veroordeelde tot een boete van 250 euro. De rechter tilde zelfs zo zwaar aan de zaak, dat hij met zijn boete 30 euro boven de eis van de officier van justitie ging zitten. "Als u 'flapdrol' niet beledigend vindt, dan vind ik u een flapdrol", meende de rechter. (bron)

Maar Koenders is in ieder geval niet de eerste politicus die met flaprdol wordt aangeduid.
Op het weblog Dutch word of the day staat:
"Wie is die flapdrol met dat brilletje?" - "Ho eens even! Dat is onze minister-president Jan-Peter Balkenende!" (bron)

Synoniemen van flapdrol zijn:
debi, gek, idioot, imbeciel, mafkees, mafket, mafkikker, waanzinnige, zot (bron)
van Dale houdt het op: waardeloos iemand (bron)

Al met al zou ik het ook niet prettig vinden als ik in een openbaar debat zo door iemand aangesproken zou worden, maar Jan zal z'n redenen hebben. Collega Agnes vindt flapdrol een keurig Nederlands woord en van een heel ander kaliber dan het woord knettergek dat Wilders een keer gebruikte.

En dan vinden wij het raar dat onze pubers af en toe een grote mond hebben?
Dus wat mij betreft mag Jan € 250 uit zijn partijkas halen en schenken aan een goed doel in de derde wereld of zo. Die politierechter in Assen kun je toch niet voor schut zetten?
Alhoewel een ander item in het nieuws vandaag was dat schelden "gewoon" bij het ambt van politieagent hoort. Dus is het een kwestie van afwachten wanneer leerkrachten aan de beurt zijn...

3 opmerkingen:

 1. Tja... soms zijn we net een stel kleine kinderen, heb ik het idee. Met "we" bedoel ik dan ons als volwassenen, helemaal die een voorbeeldfunctie hebben".

  Maar als je ook maar een dergelijk woord gebruikt als jeugdige (of twintiger), dan heb je gelijk geen "respect" meer voor ouderen... :-)..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Quote;
  "Als u 'flapdrol' niet beledigend vindt, dan vind ik u een flapdrol", meende de rechter. Dus een rechter mag wel 'ernstige' beledigingen tegen die verdachte gebruiken, maar die verdachte niet tegen een agent? Is die politierechter, toen hij werd aangenomen, wel gescreend op zijn psychiatrische verleden ??

  Zo denk ik 'r ook over.Hans Blom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 1913 kreeg je nog tien dagen gevangenisstraf voor zo'n belediging, zie de column van Ewoud Sanders over deze kwestie: http://weblogs3.nrc.nl/woordhoek/2009/05/29/tien-dagen-de-bak-in-vanwege-het-woord-flapdrol/
  Maar nu? Ik vind flapdrol anno 2009 een grappig woord en een onschadelijke 'belediging', vergelijkbaar met 'flapuit' en 'jij was eeen beetje dom'.
  Als je 'flapdrol' vergelijkt met andere toewensingen die mensen uit het onderwijs, politieapparaat, zorg e.d. toegeroepen krijgen, dan staat 'flapdrol' voor mij op de alleronderste tree van de beledigingsladder.

  BeantwoordenVerwijderen