18 juni 2009

Regie op de informatievoorziening

Gisteren was er een startbijeenkomst van saMBO-ICT, werktitel van de stichting in oprichting waarin het BVE platform, de DEUG en ROC-i-partners zullen opgaan.
De miniconferentie werd geleid door Marijke van Hees die de onderdelen op een vlotte manier aan elkaar praatte en ook bij de forum discussie liet merken inhoudelijk prima op de hoogte te zijn van wat er op dit moment speelt in MBO land.

Frieda Hengeveld verzorgde de aftrap en deed dat op een betrokken manier en met een bevlogen verhaal. Jammer dat ik het niet heb opgenomen want een aantal van haar uitspraken waren zeker het citeren waard!

Daarna was Toine Maes, directeur van Kennisnet aan de beurt. Hij feliciteerde de nieuwe stichting... MITS.... zou blijken dat dit betekent dat we nu ook ECHT gaan samenwerken en sommige dingen in het groot gezamenlijk en centraal gaan aanpakken. Niet al het geld direct naar alle instellingen, maar ook een pot om centraal (lees via Kennisnet/Surfnet?) zaken op te pakken. (Ik moest gelijk denken aan wikiwijs...)
Maar Toine heeft wat mij betreft wel een punt als ik zie hoe sommige ROC's dingen voor zichzelf denken op te pakken. Samen sta je naar overheid én naar marktpartijen een heel stuk sterker!

Toine kwam dan ook met een mooie stelling:
Paradox:
Strakke “centrale” regie op de juiste onderwerpen leidt tot meer en niet tot minder decentrale flexibiliteit; als je op centraal niveau de juiste dingen aanpakt dan heb je op decentraal niveau alle vrijheidsgraden die je op dat niveau nodig hebt.

Daarbij gebruikte hij een mooi plaatje dat je op allerlei manieren kunt lezen en invullen:In de slotsessie, geleid door Jaap de Mare mochten we veelvuldig onze mobieltjes trekken om via SMS2Vote te reageren op stellingen waarbij opviel dat bij een aantal daarvan de meningen toch nogal verdeeld zijn. Op een vraag als: Heeft u de registratie van aan- en afwezigheid goed op orde werd bijvoorbeeld heel verschillend geantwoord!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten