14 juni 2009

Where's the hole in the wall?

Drie maanden geleden stuitte ik via Twitter op een bijzonder project: Sendamessage.nl
Via deze website kun je een boodschap van 80 karakters doorgeven die vervolgens door Palestijnen op de muur wordt gespoten die een groot deel van Israël en de West Bank scheidt...

Nu gaat dit weblog over ICT en onderwijs en niet over het Midden Oosten dus ga ik hier niet uitgebreid uitleggen wat mijn mening is ten aanzien van deze problematiek. Laat ik volstaan met te zeggen dat ik de toespraak van Obama onlangs goed vond en die van Netanyanu van vandaag mij niet te erg teleurstelde...

Afgelopen winter zag ik de muur met eigen ogen. Daar word je niet vrolijk van als je ziet op wat voor onnatuurlijke wijze deze het landschap doorsnijdt. Aan de andere kant is het helaas een feit dat sinds de plaatsing het aantal aanslagen in Israel drastisch is afgenomen. Maar die muur zou gewoon niet nodig moeten zijn...

Hoe dan ook, via de stichting sendamessage.nl is een bijzonder project gestart. Zelf zeggen ze daar het volgende over:
Waar is het goed voor, schrijven op de Muur?
"De Muur zal niet verdwijnen omdat nu uw tekst er op staat. Dat is waar. Maar uw boodschap vertelt de Palestijnen, gevangen binnen die Muur, dat ze niet zijn vergeten. U geeft hen hoop. 'Onze' Palestijnen, op hun beurt, willen u één simpele, heldere boodschap overbrengen; 'Wij zijn mensen zoals u, met gevoel voor humor en zin in het leven'. Daarom doen zij dit, en met plezier."

Een bijzonder idee, dus begon ik na te denken over een tekst die ik wel zou willen laten plaatsen, waarbij ik aan een aantal dingen dacht: eventueel bruikbaar in een presentatie die ik wilde geven, niet aanstootgevend voor wie dan ook en zo had ik nog wat criteria. Verzin maar eens wat in 80 karakters. Dat valt nog niet mee zal ik je vertellen!

Nadat ik mijn bestelling had doorgegeven kwam er vertraging in de uitlevering.
Ze waren namelijk een nog veel groter project gestart:

De langste open brief!
Een monumentale Open Brief, 2625 meter lang, gesprayed op de Muur die Palestina en de Palestijnen afsluit van de wereld. De Open Brief is geschreven door de Zuidafrikaanse mensenrechtenactivist en theoloog Farid Esack. Hij vergelijkt de situatie in Palestina met die in Zuid Afrika onder Apartheid. Deze Open Brief, welsprekend en wijs - maar ook schokkend - verdient in de hele wereld aandacht.

De tekst staat inmiddels op de muur, maar misschien wel aan de verkeerde kant?
Hoe dan ook, afgelopen week kreeg ik de beloofde foto's binnen waar ik verder waarschijnlijk niets meer mee zal doen....

1 opmerking:

  1. Er is nog een manier om je "stempel" op een muur te krijgen in Israël. Zo kun je bij gebrek aan geld om er naartoe te vliegen het Chabad centrum in Jeruzalem een email sturen, deze wordt vervolgens op een papiertje afgedrukt en in de klaagmuur gestopt.

    De muur is inderdaad een doorn in het oog, maar wel een broodnodige doorn, mede daardoor kon ik mij met een veilig gevoel zes maanden door Israël bewegen, en waren er geen aanslagen.

    Groeten,

    je zoon

    BeantwoordenVerwijderen