21 september 2009

Hoe kun je ouders activeren?

Regelmatig krijg ik mailtjes binnen met de meest uiteenlopende vragen. Soms weet ik wel een antwoord, maar vaak ook niet. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om zo'n vraag dan voor te leggen aan een grote groep: Jullie!

Natuurlijk vraag ik altijd eerst toestemming aan de vraagsteller. Graag! zei Joost...

Beste Willem,

Ik zoek voor de basisschool van mijn kinderen een "2.0 tool" om ouders aan te zetten een (grotere) bijdrage te leveren aan verschillende activiteiten. Veel ouders beschikken tegenwoordig over Internet en mobiel Internet is groeiende.
Ik denk dat een dergelijke tool de ouders/verzorgers moet:
 • informeren (mail incl. aanmeldings links, nieuwsbrief)
 • confronteren (leeg rooster voor ondersteuning activiteit in klas eigen kind)
 • faciliteren (met minimaal aantal muiskliks kunnen aanmelden voor activiteit)
 • reminden (mail of SMS)
 • overzicht/kalender/agenda
Zoiets moet toch al bestaan? Ook verenigingen (denk aan bardienst etc) kennen deze problematiek vast....

Heb jij suggesties?
Alvast bedankt.

Joost

Heb je suggesties voor Joost, laat ze dan hier achter in de comments. Kun je verwijzen naar online voorbeelden, dan is dat helemaal mooi natuurlijk!

6 opmerkingen:

 1. Hai Joost, mijn ervaring met activeren van ouders is dat er iets te halen moet zijn en dat zij het gevoel hebben iets te missen. Toen ik de website van de basisschool van mijn kinderen maakte (oei...8 jaar geleden) merkte ik dat foto's en digitale nieuwsbrieven gretig aftrek vonden. Gezien de snelle ontwikkelingen van internet en ook de gevaren zou je wel moeten denken aan een "gesloten" omgeving, dit om de privacy van kinderen en ouders te waarborgen. Met een ning of wetpaint pagina kom je een heel eind, maar vergt als je het over een hele school hebt wel wat onderhoud in accounts. Als je geld hebt kun je natuurlijk een webbouwer een community laten neerzetten..maar ja de ervaring leert dat er geen geld is. Ik zal de post overnemen en er een oproep aan verbinden voor een bouwer waar minder beheer nodig is. Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Joost, Je beschrijft eigenlijk een relatief simpele webomgeving. Informatie, deels besloten, een formulier, RSS, mail, video's, foto's, ... Of de doelgroep geschikt is voor een hele community betwijfel ik. Het idee van Marcel (gebruik Joomla/Drupal) begrijp ik gezien vanuit kosten, maar niet vanuit gebruikersgemak. Let wel, het onderhouden van een website kost je dat ook technisch heel veel tijd, en die tijd besteed je niet aan de inhoud. Zelf gebruik ik een commerciële website als vakgroepwebsite (VO) die goed betaalbaar is (http://thebluebus.nl). Voordeel is dat het geheel werkt en dat je je kan richten op de inhoud. Er is volgens mij ook een multi-user versie waarbij je eigenlijk 1 website installeert maar waarbij je verschillende (sub)domeinen gebruik laat maken van dezelfde code. Je kan dan voor elke klas, dyslectie, werkweek, ... een eigen website maken (zonder dat je vastloopt in het beheer).
  Wat voor mij ook van belang is geweest bij de keuze voor deze website is dat het beheer geheel via een browser loopt, en dat de gegevens ook op sterk verouderde computers goed te zien is. De website van de school van mij kinderen is bijvoorbeeld alleen te zien op een Windows machine met XP en IE5, en veel ouders hebben nu net niet precies dat in huis. Ik blijf de discussie volgen, ik denk dat je gelijk hebt dat er meer mensen zijn die met deze problematiek worstelen. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op de school van mijn kids gebruiken ze http://www.scholen.emailworks.nl/scholen/ om digitaal iedere week een nieuwsbrief te publiceren. Werkt geweldig.

  Bij ons op de ICT-Academie op het Koning Willem I College hebben we speciale logins voor de ouders in de ELO. Zo kunnen ze nieuws, de voortgang van hun zoon/dochter, et cetera. bekijken.

  Daarnaast werkt een ouderwetse ouderavond vlak voor de herfst bij de eerste jaars erg goed. Naast de SLB-er stellen de docenten zich voor, vertellen iets over hun vak, de eisen die gesteld worden (resultaat en aanwezigheid), de directeur stelt zich voor, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @bernard sorry maar kijk op website http://thebluebus.nl maar 1500 Euro vind ik toch wel vrij veel geld voor dit doel. wie zou dat moeten betalen? Het is een iniatief van een ouder en niet van school.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Marcel Ik had niet begrepen dat het een ouder initiatief was. De wensen lijken meer te passen bij een school (dan bij een individuele ouder). Thebluebus levert ook een website op maat voor 10 euro per maand inclusief hosting. Nu is het altijd moeilijk om jezelf een uurtarief toe te kennen maar voor dat bedrag wil ik niet te veel tijd steken in Joomla of Drupal. Misschien is Joost meer op zoek naar gratis web 2.0 toepassingen. Maar ik ben bang dat er niet 1 toepassing is die alles regelt. Wel kan hij, denk ik, een groot aantal toepassingen verzamelen en die via een soort Portal benaderen (bijvoorbeeld een Wordpress Blog als basis, en van daar verwijzen naar mailinglists, Picassa, e.d.). Maar of dat beheersbaar is weet ik niet zo. Ik ben benieuwd naar de oplossingen die nog komen voor Joost. Zijn vraag lijkt simpel maar heeft blijkbaar nog wel wat voeten in aarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemaal hartelijk dank voor jullie reacties tot dusverre! Het geeft gelijk weer de kracht aan van Internet! Ik was door omstandigheden niet eerder in de gelegenheid om te reageren. Ik ga de reacties bestuderen, mijn gedachten verder uitwerken en presenteren richting de verschillende beslissers. De school maakt onderdeel uit van een stichting met meerdere scholen, wat de potentiële investering wellicht wat acceptabeler zou kunnen maken. De school beschikt al wel over een site met info, foto’s, maar ik zoek meer om gestelde doel te behalen. De ‘’community’’ is er in principe al, alle verzorgers van de kinderen. Het gezamenlijk belang is er ook. Samen met een eenvoudige tool moeten we deze ‘’community’’ toch meer in beweging kunnen krijgen. Bedankt voor jullie tips en suggesties, ik zal e.e.a. komende tijd natuurlijk terugkoppelen.

  Joost

  BeantwoordenVerwijderen