27 september 2009

Ignite@PICNIC

Het afgelopen weekend heb ik gebruikt om te genieten van het prachtige weer en om bij te komen van een drukke week. Naast m'n werk bezocht ik een zeer geslaagde ROC-i-conferentie in Zwolle en het PICNIC09 event in Amsterdam. In omgekeerde volgorde hoop ik daar met een paar berichten hier alsnog aandacht aan te besteden.

Ignite
Wat ga je zeggen als je maximaal 5 minuten op het podium mag staan waarbij je hooguit 20 slides kan laten zien die automatisch iedere 15 seconden wisselen?
Dat is in het kort de Ignite formule, in 2006 gestart in Seattle door onder andere Brady Forrest van O'reilly media.
Afgelopen vrijdag presenteerde Brady de eerste Ignite in Amsterdam en ik was erbij.

Vlak daarvoor had ik een Pecha Kucha achtige sessie bijgewoond (waarover later meer) en heb eerder de TeachMeet- en HapSnapShots formule meegemaakt.

In Amsterdam zaten vijf presentatoren gespannen op de eerste rij te wachten op hun beurt. Brady Forrest praatte alles aan elkaar en deed zelf natuurlijk ook een 5 minuten presentatie.
Om eerlijk te zijn:
Ik vind die formule dus helemaal niks! Wat ik zag is dat vrijwel alle presentatoren zich veel te veel lieten afleiden door het strenge format. Hun timing was niet goed waardoor ze of op de slides vooruit liepen (do I talk so fast?) of hun eigen presentatie niet bijhielden. Omdat je als bezoeker van tevoren niet weet wat er komen gaat zit je er ook min of meer vrijblijvend bij.
De enige presentatie die er wat mij betreft uitsprong was die van Frits Hoff van OpenWijs.nl die een warm pleidooi hield voor een Europese versie van de OLPC. Hij was de enige die zich niet liet gekmaken door z'n eigen presentatie en zelfs ver binnen de tijd gewoon klaar was!

Ignite heeft het over "slechts" 20 slides maar als je dat zou doorrekenen naar een presentatie van een uur dan zijn dat er dus wel 240! Iedereen zou je dan voor gek verklaren! Daarbij lijkt het mij logisch dat je de ene slide wat langer in beeld houdt dan de andere.
Leuk als experiment maar ik zie het format duidelijk als een te knellend keurslijf. Het leidt niet alleen de presentator af maar ook de bezoekers.
Ik geloof absoluut dat het mogelijk moet zijn om in 5 minuten een goed verhaal neer te zetten, maar laat het aantal slides en het tempo waarin ze getoond worden alsjeblieft over aan de presentator!
De afspraak om de presentaties van tevoren (in Poweroint) aan te leveren heeft als voordeel dat er niet tussentijds gewisseld hoeft te worden van notebook en projector instellingen. Dat scheelt zeker tijd en houdt het tempo er goed in!

Om jullie een idee te geven hierbij de presentatie van Frits Hoff die ik heb opgenomen met m'n Flip:

1 opmerking:

  1. Hoe moeilijk het ook is (in een pecha kucha of een Ignite of wat dan ook) om te werken met getimede slides, ervaring heeft me inmiddels geleerd dat dat je wel dwingt je te beperken tot de essentie van je boodschap. Als je die in 20 slides/ 5 minuten krachtig neer weet te zetten (zoals Frits inderdaad mooi deed) heb je genoeg om aan de bar o.i.d. met elkaar de verdieping te zoeken.

    Heb er ook een stukje over geschreven, want het was bijzonder genoeg:
    http://www.helikon.nl/blog/?p=2343

    BeantwoordenVerwijderen