30 oktober 2009

Anonieme reacties

Sinds mijn berichtgeving over Snow Leopard en Windows 7 krijg ik opvallend veel meer dan anders anonieme reacties binnen. Normaal gesproken reageer ik daar in principe niet op, maar de laatste is zo persoonlijk en "op de man" dat ik hem graag naar een apart bericht til:

Beste Trendmatcher. Misschien moet je je af en toe meer rekenschap geven van het gezegde 'schoenmaker ....' de rest weet je wel. Schrijf over zaken waar je wat van weet, want dit is gewoon een niet-verhaal over voorwaarden die geen voorwaarden zijn want zonder die voorwaarden .... Nou ja je snapt het al. Iemand die schrijft 'voor zichzelf geen meerwaarde in een macbook te zien' moet zich verre houden van dit soort berichtgeving. Neen ik zal me niet wagen aan de argumentatie waarom een Apple zoveel meerwaarde heeft maar hoop dat je iets minder van de afdeling 'ik heb iets gehoord dus zeg ik er iets over' en iets meer van de afdeling van zeer interessante bijdragen wordt over onderwerpen waar je echt iets van weet. Een willekeurige keuze uit een reeks van mogelijke onderwerpen: skype bijvoorbeeld.

De schrijver doelt op mijn bericht over Snow Leopard voor het onderwijs en vindt het een niet-verhaal over voorwaarden die er niet zijn. De grap is dat dit bericht inderdaad niet na eigen research geschreven is, maar dat ik een reactie heb overgenomen uit een betrouwbare bron waarvan ik weet dat hij zelf ook MAC gebruiker is! Tja, als ik die al niet meer vertrouwen kan...;-)

Het wordt vervelender wanneer de anonieme reageerder zegt:
Iemand die schrijft 'voor zichzelf geen meerwaarde in een macbook te zien' moet zich verre houden van dit soort berichtgeving.
Dat wil ik graag nog een keer uitgelegd krijgen! Ik heb meer dan een jaar een Macbook gebruikt. Lang genoeg denk ik om er voor mezelf achter te komen dat de manier waarop ik een computer gebruik een MAC niet persé noodzakelijk maakt. Dat komt omdat ik vrijwel alleen online tools gebruik en me daarmee onafhankelijk gemaakt heb van al dan niet lokaal aanwezige programma's. Wat is daar zo verkeerd aan?

MACfanaticSteeds weer kom ik MAC gebruikers tegen die geen gelegenheid voorbij laten gaan om een sneer te maken richting niet MAC gebruikers. Vaak met een superieure houding alsof zij het uitverkoren volk zijn en het licht gezien hebben. Afgelopen woensdag hoorde ik in de trein de term MAC Jehovas, overigens uit de mond van een MAC gebruiker die zich zelf ook stoorde aan dat gedrag om zich heen. Omdat ik geen gelovigen voor het hoofd wil stoten praat ik liever over MAC-Fanatics.

Beste MAC-Fanatics, voor de laatste keer: ik gun jullie jullie ultieme beleving, maar vraag je vriendelijk om anderen te respecteren die ander keuzes maken. Laten we ons alsjeblieft richten op de inhoud en niet op de tools die we daar het liefste zelf voor gebruiken. Wie zegt dat je van Emmen naar Zoetermeer het beste in een BMW kunt rijden? Een Renault Scenic is toch ook goed? Uiteindelijk sta je net zo lang in de file...

Dus, je zult van mij nooit horen dat je het beste Windows, een MAC of toch Linux kunt gebruiken en dat je zo ongeveer gek of op z'n minst dom bent wanneer je dat niet doet. Gebruik vooral wat jou het beste ligt of (financieel) uitkomt. Wel behoud ik mij het recht voor om over al die besturingssystemen wat te zeggen: met- of zonder verstand van zaken!

Tenslotte aan alle anoniemen: kom uit de kast en laat je (ware) gezicht zien! Je hoeft je toch nergens voor te schamen?

7 opmerkingen:

 1. Je hebt helemaal gelijk: iedereen heeft recht op een eigen mening. Maar blijkbaar vindt men jouw bijdrage als trendmatcher belangrijk genoeg om op jouw mening te reageren. Da's toch positief :-)
  Ik schrijf ook wel eens wat over Windows of over de Mac, maar daarop reageert niemand. Niet belangrijk genoeg, simpel. Zit ik niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willem, je hebt h-e-l-e-m-a-a-l gelijk door 'Anoniem' op de vingers te tikken. Ik zou precies hetzelfde doen.
  Inhoudelijke reacties zijn goed. Daar kan je het mee eens of mee oneens zijn. Maar 'reacties op de man' kunnen gewoon niet onopgemerkt passeren.

  Ga s.v.p. door met de posts, ongeacht waar ze over gaan. Dus ook over Macs.
  Het is Jouw blog, Jij kiest de onderwerpen en je mag zeggen wat je wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anonieme reacties zijn zoooh 1.0. gaf zelf gisteren een inleiding over web2.0. Op mijn visitekaartje staat zowel mijn email, als mijn linkedinadres, als mijn twitteraccount genoemd. De ouderen vonden dat bizar, want dan kon iedereen zien wat ik twitterde. Nou en, we gaan naar een paradigma van de Wijwereld waarin connectiviteit belangrijker is dan privacy. Voordeel is dat je wel gedwongen wordt tot een eerlijk en open gedrag. Leven in de Zwerm noemt Jaap van Ginneken dat. Een Tribe noemt Seth Godin het. Maar de Tribe van Appelgebruikers is inderdaad wel voorzien van een heftige zendingsdrang. Zelf heb ik sinds kort een Iphone, maar heb wel drie klachten (geen Flash, geen internet in buitenland, slecht bereik). Toen ik die via een tweet wereldkundig maakte, werd ik bedolven door kritiek. Willem niets van aantrekken. Gewoon doorgaan, het scheelt mij dagelijks veel leeswerk door jouw blogs te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van harte eens met bovenstaande reakties! Een niet zendende (nu toevallig, omdat dat voor mijn gevoel nu een goede keuze was, maar in de toekomst opnieuw alle merken overwegende) veel in de Cloud werkende Apple-gebruiker ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bravo! Laten we vooral blijven schrijven over wat wíj leuk, boeiend, noodzakelijk, inspirerend enzovoorts vinden, en niet (anoniem) afgeven op wat anderen ervan vinden. Het komt op mij over als: Ik heb een Apple, en daarom ben ik (een beetje) superieur. Ik heb extra bewondering voor mensen die met geringe middelen :-) fantastische dingen bedenken en maken (en moet altijd een beetje grinniken als ik in de file naast een Ferrari sta).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Willem,

  20 jaar geleden schreef de columnist Jan Kuitenbrouwer al een stukje in de Volkskrant over de MAC-gebruikers als een soort Pinkstergemeente: "ze zijn razend blij en enthousiast, maar als je hun geloof niet deelt zul je dat nooit begrijpen"

  Prive gebruik ik een MAC. Ik vind het geweldig, maar voel absoluut geen behoefte mijn evangelie uit te dragen. Als rasechte Veluwnaar heb ik al zoveel kerkscheuringen meegemaakt. Laten we nu allemaal elkaar vertellen waarom we ons eigen platform fijn vinden, en daar samen van genieten! (Ik kan merken dat het vandaag zondag is).

  Groet

  Jan van Stormbroek

  p.s. toch fascinerend dat pc's ook een MAC-adres hebben. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Om in de sfeer van Mac-Jehova's te blijven.... AMEN!

  ;-)
  (al was het inderdaad niet bedoeld om mensen met een bepaalde geloofsovertuiging tegen de schenen te schoppen! Correcte aanpassing.)

  BeantwoordenVerwijderen