02 oktober 2009

foto´s gebruiken en bewaren

foto´s gebruiken en bewaren is de titel van deel twee van de gratis cursus Onderwijs en ICT.

Na het succes van het eerste deel van de gratis schriftelijke cursus Onderwijs en ICT: Zoeken en vinden op internet, is nu het tweede deel verschenen. In deze nieuwe uitgave wordt een aantal facetten van digitale fotografie behandeld.

Steeds meer scholen maken gebruik van elektronische leeromgevingen en digitale schoolborden. Fotografie is een uitstekend medium om teksten te verlevendigen en uitleg te geven over complexe zaken. De nadruk in dit deel van de cursus ligt op het online beheren van digitale foto’s en het invoegen van foto’s in bijvoorbeeld Microsoft PowerPoint en HTML-pagina’s.

De cursus Onderwijs en ICT is in eerste instantie bedoeld voor het onderwijs, maar dit deel kan ook heel interessant zijn voor niet onderwijsgevenden die meer met digitale fotografie willen doen.
Begin november zal het derde deel van deze cursus verschijnen, dat volledig in het teken staat van social networking.
De cursus is gratis te downloaden via www.learningtour.nl. Op deze site is het ook mogelijk om op de cursus in te schrijven. (einde persbericht)

Bij deel een schreef ik al over de prettige schrijfstijl en persoonlijke benadering van de auteur, Serge de Beer. Ook nu neemt hij je gelijk mee in zijn wereld:
"Voor mij is fotografie van jongs af aan een passie. Toen ik vijf jaar was maakte ik al foto's met een oude AGFA Click1 van mijn opa. Niet veel later volgde mijn eerste eigen camera een Lubitel1, waarbij alles met de hand moest worden ingesteld. De foto's drukte ik af bij mijn ome Wim, een oud-fotograaf die in huis een zeer volledige donkere kamer had. Ik heb veel hobby's gehad, maar fotografie is tot op de dag van vandaag gebleven.
In het onderwijs is fotografie een van de eerste vormen van multimediagebruik geweest. Het begon met het vertonen van (glazen) dia's door de bovenmeester, van achter uit de klas. En niet voor niets, want zoals het cliché luidt 'één beeld zegt meer dan duizend woorden'."
Een mooi voorbeeld van zijn schrijfstijl en aanpak. Deel twee van deze gratis cursus kan ik dan ook weer van harte aanbevelen!
Klein vraagje aan Serge: Maakte de Lubitel geen vierkante foto's? Ik heb er ook een gehad namelijk, een dubbelogige spiegelreflex. Zonde dat ik die ooit weggegooid heb. Ik had er nu wel een webcam in willen bouwen...

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi artikel Willem. Hartelijk dank! En inderdaad de Lubitel maakte vierkante foto's, 6x6 cm als ik het goed heb, met de film gewoon om een klosje gewonden. Het idee voor een Lubitel-webcam is briljant. Daar moet je maar eens een fabrikant van webcams over benaderen. Ik schrijf me vast in voor een exemplaar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi artikel Willem. Hartelijk dank! En inderdaad de Lubitel maakte vierkante foto's, 6x6 cm als ik het goed heb, met de film gewoon om een klosje gewonden. Het idee voor een Lubitel-webcam is briljant. Daar moet je maar eens een fabrikant van webcams over benaderen. Ik schrijf me vast in voor een exemplaar :)

    BeantwoordenVerwijderen