25 oktober 2009

Windows 7

Heerlijk, zo'n herfstvakantie! Eindelijk weer eens dingen doen waar ik al tijden niet aan toegekomen was, zoals m'n bureau opruimen. Ruim een jaar geleden ging de harde schijf van m'n desktop computer stuk en sindsdien had ik niet meer achter m'n bureau gezeten, maar alles op de bank met m'n notebook gedaan.
Deze week een nieuwe harde schijf gekocht in afwachting van uitlevering van Windows 7. Helaas wat tijd verspild met het installeren van Windows XP omdat ik meende dat die aanwezig moest zijn om te kunnen upgraden naar Windows 7. Dat bleek achteraf niet nodig. Er wordt wel gesproken over een upgrade, maar je kunt gewoon een schone installatie doen vanaf de cd waarbij op geen enkele manier gekeken wordt of je wel beschikt over een legitieme versie van Windows XP.

Verwijder de folie!
Bij de installatie van Windows 7 werd ik daardoor in eerste instantie behoorlijk op het verkeerde been gezet. Toen gevraagd werd om de productcode toetste ik braaf die van mijn XP installatie in (goed lezen is niet mijn sterkste punt) die natuurlijk niet geaccepteerd werd. Ook de tweede en derde poging met andere codes lukt niet en ik begon mijn nood al te klagen via Twitter totdat @rsnijders minzaam opmerkte:
"Zit je XP codes in W7 in te voeren? Je moet echt de (oranje) product key hebben die op de achterkant van het W7 hoesje staat"
Een oranje product key, die was ik nog niet tegengekomen! Dus keek ik nogmaals op het hoesje van de door Slim uitgeleverde dvd en zag onder een witte sticker iets oranje doorschemeren...
Aj, wat voel je jezelf dan even dom:-)
Omdat ik driftig twitterde over mijn installatie van Windows 7 werd er kennelijk door een aantal mensen goed meegelezen. Toen ik vast kwam te zitten ging zelfs mijn mobiele telefoon. Iemand van SLB diensten wilde graag weten wat er aan de hand was en bood zijn diensten aan! Wat een service!

Installatie
Gelukkig ben ik niet teveel uitgelachen maar kreeg van diverse kanten tips aangereikt bij de installatie die verder probleemloos verliep. Ik zal het hier niet hebben over het aantal updates dat je gelijk na installatie moet binnenhalen en de hoeveelheid MB's die daarmee gepaard gaan. Ik was er alleen maar blij mee want na een paar keer herstarten werd vrijwel al mijn randapparatuur herkend en werden de juiste drivers geïnstalleerd. Videokaart, geluidskaart, monitoren, printer, webcam... alles werkt uiteindelijk!

Windows media center
Wat me eigenlijk nog het meest verraste was dat ook de ooit bij de Aldi gekochte tv-kaart herkend werd door Windows 7. Ik klikte op Windows media center, doorliep een wizard die me wat vragen stelde en instellingen aanbood en opeens kon ik op mijn tweede monitor zo maar tv kijken! Ik heb me tot nu toe nog nooit beziggehouden met de mogelijkheden van Windows media center maar ben daar nu heel enthousiast over! Ik kan niet alleen tv kijken (en radiozenders luisteren) maar ook programma's (geprogrammeerd) opnemen. Er is een tv gids beschikbaar die afgestemd op mijn zender aanbod en ik kan heel makkelijk zoeken op titel, trefwoord, artiest en ga maar door! Het intoetsen van "Nanny" bracht me gelijk bij alle komende afleveringen van Fran Fine (waar ik na het eten voor wakker blijf)! De kwaliteit van beeld en geluid zijn zonder meer prima te noemen. Hier ben ik voorlopig dus nog niet mee uitgespeeld...

Windows 7, moet dat?
Ik ga niemand voorschrijven wat het beste besturingssysteem is, iets wat anderen helaas wel proberen. Voel je je lekker bij wat je nu hebt, ga daar dan vooral mee door!
Of dat nu een Linux distributie, XP, Vista of zelfs Apple is...
Het enige wat ik kan zeggen is dat ik geen spijt heb van mijn overstap naar Windows 7. Het ziet er prima uit en doet wat het doen moet voor mij. Over Vista kan ik niks zeggen want daar heb ik zelfs nooit naar gekeken. Ik experimenteer met diverse Linux distributies, vooral op m'n netbook en zie die steeds beter worden. Ik heb een tijd op een Apple gewerkt maar zag daar (voor mij) geen enkele meerwaarde ten opzichte van wat ik gewend ben te doen met een Windows machine. Op m'n werk notebook zal voorlopig wel XP blijven staan. Ik vind het allemaal prima.

Minpuntjes?
Vast wel, al ben ik ze tot nu toe nog niet echt tegengekomen. Ja, movie maker moet je nu apart downloaden als onderdeel van Windows Live en dat vind ik omslachtig. Nu kunnen we daarover gaan klagen bij Microsoft, maar volgens mij hebben we dat soort zaken vooral te danken aan onze eigen Neelie Kroes?
De nieuwe movie maker lijkt ook wat minder te kunnen. Zo kun je bijvoorbeeld je webcam niet meer als bron gebruiken voor een opname binnen movie maker. Bij de met XP meegeleverde versie kon dat wel. Gelukkig heeft Pierre Gorissen daar een paar maanden geleden al een oplossing voor aangedragen die prima werkt in Windows 7: Moviemaker en Windows 7
In dat bericht wordt een mooi alternatief beschreven van iemand die een portable versie heeft gemaakt van movie maker! Ik heb het uitgetest, ook met mijn webcam, en het werkt uitstekend!

Een ander minpunt heeft vooral met mezelf te maken: het bureau met desktop staat in de koudste op het noorden gerichte ruimte van m'n huis. Mijn stookkosten zullen de komende winter wel weer stijgen...

1 opmerking: