22 november 2009

Tekst naar spraak met Google Translate

Text to speech engines vond ik altijd al fascinerend, alsof er een tolk in je computer zat die snel alles vertaalde. En aan de andere kant... wat moest je er nu eigenlijk mee?

Dat is me nu allemaal wel duidelijk sinds de latste aanpassingen bij Google Translate!
Dat bedrijf houdt niet op me te verbazen met de stroom nieuwe mogelijkheden die ze iedere keer maar weer beschikbaar maken.
Vrijdag was ik enthousiast over de automatische vertaling die beschikbaar komt voor YouTube videos. Daar zit natuurlijk een zware techniek achter en Google zou Google niet zijn wanneer ze diezelfde kennis niet zouden toepassen op andere terreinen.

Dus is nu aan Google Translate ook een nieuwe feature toegevoegd waarbij de tekst die je intypt letterlijk "on the fly" wordt vertaald naar een gekozen taal. Is de doeltaal Engels, dan is er nog een extra knop. Klik je daarop dan wordt de vertaalde tekst in het Engels uitgesproken!
Ik heb een korte screencast gemaakt waarbij je duidelijk ziet hoe de Google routine al tijdens het typen duidelijk op zoek is naar de beste vertaling.
Bedenk eens wat dit betekent voor mensen die elkaar in verschillende talen willen begrijpen!
En, je kunt veel tegen Google hebben, maar voor deze dienst hoef je geen account te hebben en reclame zul je op de pagina ook niet tegenkomen...

2 opmerkingen: