22 november 2009

Nieuwe iGoogle gadget beschikbaar

Zoals je weet kun je op je iGoogle pagina's allerlei feeds en gadgets toevoegen. Dat wordt dus meer gebruikt dan ik verwacht had. Deze week kwam Google met het Gadget Dashboard. Daarop kunnen mensen die gadgets bouwen en beschikbaar stellen zien hoe vaak zo'n gadget gebruikt wordt. Nu heb ik zelf een tijd geleden ook zo'n gadget gemaakt en kan nu dus zien wat het gebruik daarvan is. Helaas zag ik ook dat een onderdeel van die gadget het niet meer goed doet.

Tijd dus voor een nieuwe variant!
De gadget die je hiernaast ziet kun je toevoegen aan je iGoogle pagina, maar ook embedden op een website. Standaard zie je de feeds van mijn weblog, Twitter, YouTube, Slideshare en Flickr. Voor de lol heb ik daar nog de feeds van Kennisnet en Surfnet aan toegevoegd.
Het kan echter best zijn dat je helemaal geen belang hebt bij mijn Twitter, YouTube enz. feeds. Het mooie van deze gadget is nu dat je de tabbladen kunt aanpassen en je eigen feeds erin op kunt nemen!
Zo krijg je binnen één gadget en in één oogopslag de belangrijkste feeds bij elkaar.

Hoe maak je zo'n gadget?
Google geeft je de mogelijkheid om je eigen gadgets te maken waarbij je kunt kiezen uit een aantal opties. Wil je echter een gadget maken zoals ik hier aanbied, dan moet je toch een beetje verstand hebben van XML en een avondje tijd. Het kostte mij toch een paar uur voordat ik hem helemaal had zoals ik hem hebben wilde. Daarbij heb ik echt niet alles zelf verzonnen, maar heb verder gebouwd op basis van een gadget die ik in de gadget directory tegenkwam.
Van iedere gadget kun je de broncode ophalen en dan wordt het een kwestie van aanpassen, testen en publiceren.

Wat vind je van mijn gadget? Ga je hem gebruiken of heb je liever dat ik dan eerst die vette ondertitel weghaal? Zeg het maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten