01 november 2009

Train je brain met 9-box

Graag wijs ik ook leerkrachten uit het basisonderwijs op mijn weblog, maar dan moet er voor hen wel wat te halen zijn natuurlijk!

Daarom vandaag aandacht voor 9-box.net waar een prachtig rekenspel te vinden is. Het werd afgelopen woensdag op de TeachMeetNL-PO gepresenteerd door Wouter Meijer en Joek van Montfort. Wouter gaf de uitleg terwijl Joek verwoede pogingen deed om het record van 2.07 minuut zonder fouten te verbeteren.

9-box is een reken- en reactiespel, dat kan worden gebruikt als brain training voor kinderen die de tafels van vermenigvuldiging hebben geleerd, maar ze nog niet perfect beheersen. Het spel vraagt niet alleen om kennis van de tafels, maar er is ook de oplettendheid geboden am zelf vast te stellen welk getal met welk getal vermenigvuldigd moet worden en het juiste antwoord vervolgens zo snel mogelijk in te typen. De opgave staat niet in beeld, zowel de vraag als het antwoord moeten in het hoofd worden geformuleerd. Tijdens het spel hoor je dan ook dat de speler de opgave en het antwoord zachtjes voor zich uit mompelt, waardoor de inprenting versterkt wordt. Het echte hoofdrekenen dus.
9-box wordt tegen de klok gespeeld, daarom blijft de uitdaging om het spel steeds sneller, dus beter, te spelen. Omdat foute antwoorden op het scherm achterblijven en niet verbeterd kunnen worden, zal een leerling meestal opnieuw aan een 9-box beginnen als er een fout gemaakt is. En oefening baart kunst.
Bij elk nieuw spel staan de boxgetallen op een andere plaats, dus moeten ook alle uitkomsten op een andere plaats worden ingevuld. Uiteindelijk ontstaat in elke box de tafel van 1 t/m 9 keer het boxgetal. Het oranje blokje waarmee de opgave gegeven wordt verspringt ook willekeurig van de ene plek naar de andere op het speelveld, dus de volgorde van de te vermenigvuldigen getallen oak.
Het spel kan het best uitgelegd worden aan de hand van het demofilmpje dat voor 9-box is ontwikkeld. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat elke box een verkleinde weergave is van het hele speelveld: 9 boxen met elk 9'x-en'. (bron, klik op schoolinfo)

Ik heb het natuurlijk uitgeprobeerd en het werkt écht zoals boven beschreven staat. Ongemerkt ga je de getallen herhalen en de tafel hardop uitspreken. Een verslavende manier van spelen en leren!

In principe speel je het spel online op de site van 9-box.net. Het spel zelf bestaat uit een .swf bestand van slechts 32Kb en is ook prima lokaal te spelen. Het copyright op de site staat dat echter niet toe. Je moet het dus doen met de toeters en bellen eromheen en dat is wel jammer.

Overigens heb ik de uitleg hierboven niet overgetypt. De 9-box site is volledig gebouwd in Flash, dus de tekst is niet simpelweg te copiëren.
Daarom heb ik een screenshot gemaakt van de uitleg en dat als plaatje ge-upload naar Online OCR Service. Met één druk op de knop wordt de tekst in het plaatje herkend en als tekst aangeboden!

1 opmerking:

  1. Hallo Willem, bedankt voor de aandacht aan 9-box. 9-box is nog in ontwikkeling. Momenteel werken we aan een database met highscores om het nog spannender te maken. Het spel is gratis te spelen op internet, maar zal binnenkort ook voor scholen verkrijgbaar zijn zonder "toeters en bellen" met een aangepaste database.
    info@9-box.net

    BeantwoordenVerwijderen