18 november 2009

Word wakker, ga iets doen... met inhoud!

Een paar dagen geleden deelde ik mijn enthousiasme over de essaybundel Hier heb ik niets aan!
Vandaag las ik dat Willem van Ravenstein, bekend van onder andere Wiswijzer + er duidelijk anders over denkt:
"Misschien moet 'men' een keer ophouden met fantaseren en gewoon aan het werk gaan." Willem gelooft dat men over 'ICT en onderwijs' in het algemeen liever leutert dan iets doet. "Dat is niks voor mij. Ik ben meer van de praktijk zullen me maar zeggen. We hebben nu zo langzamerhand wel genoeg van het metadateren, standaardiseren, rubriceren, kwalificeren en accumuleren....:-)"

Het gekke is dat Willem wat mij betreft een van de essayisten had mogen zijn, want hij heeft in mijn ogen zeker gezag en recht van spreken. Als er iemand is die veel bruikbaar digitaal leermateriaal heeft geproduceerd is hij het wel!
Als parttime docent wiskunde houdt hij zich beroepsmatig vooral bezig met wiskunde en wiskundeonderwijs. Voor het onderwijs van hemzelf en meer in algemene zin onderhoudt hij een aantal websites ter ondersteuning. Kijk maar eens op Wiswijzer, Wiswijzer weblog en Wiskundeleraar.

Hoe dan ook, Willem roept ons op:
Word wakker, ga iets doen... met inhoud!

En Willem geeft een mooi voorbeeld van wat hij bedoelt:
Kijk HIER heb je tenminste iets aan! Met dank aan het rinovirus!:-))
Wat je te zien krijgt is een prachtige Flash animatie die mooi laat zien hoe groot een watermolecuul is ten opzichte van een koffieboon. Even met de schuifbalk inzoomen...
Willem besluit zijn kritische noot met:
"Voordat iemand dat gemetadateerd heeft opgenomen in een of andere databank zijn die virussen al lang weer gemuteerd... of zoiets...:-)"

Zo zie je maar weer hoe verschillend we met elkaar over dezelfde dingen kunnen denken, en het zet mezelf natuurlijk ook weer aan het denken. Hoeveel recht van spreken heb ik eigenlijk over ICT en Onderwijs, terwijl ik zelf niet met m'n voeten in de klei sta zoals Willem Wiswijzer?
Moeten we het praten over Onderwijs en ICT overlaten aan de mensen die het dagelijks (al dan niet) in de praktijk brengen?
Of betekenen al die smilies achter Willem's woorden dat hij zelf ook relativeert?

Hoe dan ook Willem, bedankt voor het tegengas en je oproep iets te gaan doen met inhoud. Daar kan niemand tegen zijn! Toch hoop ik stiekum dat je toch een paar verhalen doorneemt als je tijd hebt (ik zie dat jij ook tijdschrijft). :-)

1 opmerking:

  1. Hallo Willem,

    Ik weet het natuurlijk ook niet. Vanaf 't begin van vakwijzer, later bij davidi, samenzoeken e.d. en nu weer met wikiwijs lijkt het uitdrukkelijk niet de bedoeling om iets nieuws te bedenken. Zo komen we natuurlijk nergens.

    Dus ik wil eigenlijk een keer iets bedenken wat er nog niet is... iets waar nog niemand aan gedacht heeft... en daar dan rijk van worden. Ik ga dan emigreren naar een land met een beetje fatsoenlijk klimaat, zowel in fysieke als in psychologische (en spirituele) zin...:-)

    Maar ja, dat is me nog niet gelukt en nu moet ik nog tot mijn 67-ste door blijven ploeteren...:-)

    BeantwoordenVerwijderen