19 januari 2010

Microsoft Mouse Mischief

Geen stemkastjes meer, maar gewoon stemmen met je muis!

Al in oktober 2006 plaatste ik voor het eerst een bericht over Microsoft Multipoint: 1 PC, meer muizen met eigen cursor!. Daarna hoorde ik er niets meer van tot ik in oktober 2009 weer tegen wat nieuws aanliep over Windows MultiPoint Server 2010. Nog steeds zonder echt concrete voorbeelden...

Tot vorige week Microsoft tijdens de BETTSHOW in Londen Microsoft Mouse Mischief presenteerde (te vertalen met muis kattekwaad?).
Microsoft Mouse Mischief is een programma dat gebouwd is op dat Multipoint platform. Het verkeert nog in beta maar laat al heel duidelijk zien wat er mee mogelijk is!

Je kunt het gratis downloaden en gebruiken. Je moet dan wel Powerpoint 2007 geïnstalleerd hebben. Na installatie van Mischief krijg je een paar extra knoppen tot je beschikking in Powerpoint. Je kunt nu heel makkelijk verschillende soorten vragen toevoegen in je presentatie: Ja/Nee vragen en meerkeuzevragen. Bij meerkeuzevragen kun je eventueel ook aangeven wat het juiste antwoord is. Als je klaar bent met het samenstellen van je presentatie kunt je hem afspelen of publiceren.

En dan wordt het leuk!
scherm3Je kunt namelijk via usb hubs (zoals je die gratis meekreeg op Competentcity bijvoorbeeld) als je wilt tot maar liefst 25 muizen aan je notebook of PC koppelen! Dat kunnen natuurlijk ook draadloze muizen zijn. Zelf heb ik het getest met 10 muizen.
Wanneer je begint moet je even aangeven welke muis je zelf gebruikt voor bediening van de presentatie. Daarna mogen alle deelnemers hun muis bewegen en aangeven of ze alleen mee willen doen of binnen een groepje. In dat laatste geval kan één muis door nog meer leerlingen gebruikt worden.
Als er nu een vraag komt kan iedereen antwoord geven door met de muis op het gekozen antwoord te gaan staan en te klikken. Zodra je geklikt hebt verdwijnt je unieke cursor. Wanneer iedereen geklikt heeft wordt in percentages getoond hoe er geantwoord is. Tijdens het antwoorden heft de docent de mogelijkheid om het proces even te puzeren of te beëindigen. Ook kun je de vraag opnieuw laten zien. Wanneer je bij een meerkeuzevraag hebt aangegeven wat het juiste antwoord is krijg je bij de uitslag ook in beeld wie als eerste het goede antwoord gaf. Aan de knoppenbalk is al te zien dat er nog meer mogelijkheden bijkomen. Ergens dit jaar moet het programma volledig uitgewerkt zijn en als ik het goed begrijp zal het gratis beschikbaar blijven.

scherm7Mouse Mischief is in principe bedoeld voor de basisschool maar volgens mij kun je het veel breder inzetten. Met een goede vraagformulering kan ik me zelfs voorstellen dat je het gebruikt bij teamvergaderingen of een belangrijk CvB overleg!

Ik heb er vandaag mee gewerkt en moet zeggen dat het allemaal heel makkelijk en intuïtief gaat. Een van de usb hubs heb ik verbonden via een usb verlengsnoer van 3 meter en ook dat ging prima.
Al met al kun je dus met behulp van Microsoft Mouse Mischief (dat laatste spreek je niet uit zoals je het schrijft) tegen nauwelijks kosten een soort van stemsysteem creëren voor in de klas of bij vergaderingen!

In je presentatie kun je natuurlijk ook gewone slides opnemen, maar dan zonder animaties en filmpjes. Je kunt de presentatie ook publiceren als apart bestand. Dit bestand kan je dan afspelen met de Mischief player die mee geïnstalleerd wordt. Dit betekent dat je op de computer waar je de presentatie afspeelt in principe geen Powerpoint hoeft te staan.

Dit is misschien een wat lang en saai verhaal. Je moet de tool echter gewoon even downloaden en uitproberen. Dan word je vanzelf enthousiast!

Heb je die muizen eenmaal aangesloten, dan kun je ook andere dingen uitproberen die gemaakt zijn met behulp van die Multipoint technology, zoals een gratis demo van het programma Curriculum Curiosity. Dat is een soort van tekenprogramma waar je meerdere kinderen tegelijk aan kunt laten werken, ieder dus met een eigen muis! Kijk ook op Story Stage waar bijgaand filmpje over gaat. Ook daar kun je een demo downloaden die je kunt spelen met twee muizen (niet meer en niet minder).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten