11 februari 2010

SURF en Google tekenen driejarige overeenkomst

Google Apps beschikbaar via SURFfederatie

Utrecht 11 februari 2010 - SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor hoger onderwijs en onderzoek, heeft een driejarige overeenkomst met Google gesloten. Het betreft de onderwijseditie van Google Apps. Nadat eerder de Open Universiteit en Universiteit Utrecht afspraken maakten met Google, is deze online samenwerkingsomgeving nu beschikbaar voor het gehele Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek.

Opvallend is dat instellingen die Google Apps aanbieden aan hun studenten en medewerkers, hen kunnen laten inloggen met hun instellingsaccount. Hiervoor zijn geen aparte systeemkoppelingen tussen de instelling en Google nodig. Dit is mogelijk doordat Google is toegetreden tot de SURFfederatie, het authenticatieplatform voor hoger onderwijs en onderzoek. Door de toetreding van Google Apps tot de SURFfederatie wordt het makkelijker voor de Nederlandse hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen om naar een cloud computing-model over te stappen, waarbij e-mail en applicaties online worden aangeboden en via een browser vanaf elke computer toegankelijk zijn.

SURF zet met deze overeenkomst een belangrijke stap in haar innovatieve collaboratie infrastructuur, waarin een scala aan online diensten wordt ontsloten en gebundeld, via open standaarden en een veilig authenticatieplatform. Jan Bakker, directeur SURFdiensten: "Met name de combinatie van kosteloos gebruik van Google Apps en de koppeling via de SURFfederatie maakt dat dit een zeer interessante propositie is voor het hoger onderwijs."

SURFfederatie
De SURFfederatie zorgt ervoor dat studenten en medewerkers van hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen met hun instellingsaccount kunnen inloggen bij diensten- en content leveranciers op internet. Dit maakt toegangsbeheer tot webgebaseerde diensten veilig, efficiënt en laagdrempelig. Het beheer van deze toegang is voor de aangesloten instellingen niet langer een tijdrovende bezigheid. Leveranciers van online diensten die zich aansluiten bij de SURFfederatie, bereiken daarmee in potentie een miljoen gebruikers in het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland.

Google Apps Education
Google Apps maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier informatie en ideeën te delen. Dat kan via een serie gratis online communicatie-, samenwerkings- en publicatiehulpprogramma's, waaronder e-mailaccounts op het domein van de onderwijsinstelling. Alles wordt gehost door Google. Daarmee is het niet nodig om hardware of software te downloaden, te installeren of te onderhouden.

3 opmerkingen:

  1. Is dit ook beschikbaar voor het VO? Mijn dochter moest laatst een werkstuk via de VO-mail laten lopen, maar met 1 mail met een bijlage van 7MB zat ze over haar limiet ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanneer zouden we met ons instellingsaccount kunnen inloggen? M.a.w.: wanneer wordt het concreet?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk voor alle studenten die op de universiteit nu krijgen, wat ze altijd al prive gebruikten. Eindelijk vrijheid voor de gebruiker. Goede actie van Surf!

    BeantwoordenVerwijderen