12 februari 2010

Volg de groei van Social Media per seconde!

Afgelopen woensdag gaf Toine Maes, directeur van Kennisnet, een prima presentatie op het managementcongres tijdens de Onderwijs & ICT beurs in Utrecht.
Eén dia trok echter speciaal mijn aandacht omdat daar allerlei getallen door het beeld vlogen en ik me afvroeg hoe dat kon.
Wat je ziet zijn tellers die aangeven hoeveel foto's en video's er per seconde worden bekeken en geupload. Hoeveel tweets er worden geplaatst, iPhones verkocht en mobiele applicaties gedownload.
Na afloop vroeg ik Toine naar de dia en hij legde me uit dat daarvoor een speciale 3D viewer gebruikt was. Hij gaf me de naam van een collega bij Kennisnet die de dia gemaakt had. Vandaag zocht ik contact en kreeg even later alle uitleg én de bijbehorende code!

Er is gebruik gemaakt van de Cortona 3D viewer die je nodig hebt om het effect te gebruiken. Deze is hier te downloaden. Verder heb je het definitiebestand nodig met de gegevens die getoond worden. Als je dit bestandje opent in een editor zie je dat er niet zo maar wat getallen gegenereerd worden, maar dat er allerlei formules achter schuilgaan. Of de gegevens echt kloppen kan ik je niet zeggen. De viewer is te embedden in Internet Explorer maar dus ook op te nemen in een Powerpoint presentatie.
Daarvoor moet nogal wat gedefiniëerd worden, maar ik heb alles in een voorbeeldpresentatie gezet die je samen met de benodigde bestanden hier kunt downloaden.

Het is namelijk heel bruikbaar in een presentatie voor je klas, collega's of in een groter verband. Daarom heb ik de moeite genomen een en ander te beschrijven en beschikbaar te stellen. Voor degenen die het te ingewikkeld lijkt heb ik één minuut van de routine opgenomen als filmpje zodat je ook die kunt embedden in een presentatie of anderszins. Ook dit .wmv bestand zit in de download.
Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!

4 opmerkingen:

 1. Geweldig tooltje! Je kunt hem eenvoudig aanpassen mbv kladblok oid. Maar of de getallen kloppen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De getallen zijn door een collega van mij opgezocht en gebaseerd op de meest actuele onderzoeksgegevens die we boven tafel hebben kunnen halen via vooral indirecte bronnen als nieuwsberichten, blogs, etc (de minst actuele bron was van september 2009). Op Flickr en Wordpress na publiceren de genoemde bedrijven geen actuele gegevens over gebruik/verkopen/e.d.

  Bijkomend probleem is dat, gegeven de snelle ontwikkelingen, de gegevens binnen de kortste keren weer gedateerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de teller online gezet op: http://bastest.kennisnet.nl, en ik zal kijken of ik hem met enige regelmaat up to date kan houden

  BeantwoordenVerwijderen