21 maart 2010

Plaatjes in presentaties

Gisteren plaatste ik een bericht over Authorstream desktop waarmee je heel makkelijk video en plaatjes kunt invoegen in je presentaties.

Raymond Snijders plaatste daar de volgende reactie op:
Prachtige tip inderdaad. Het enige waar ik wel even bij frons is het gemak waarmee, vooral bij de afbeeldingen plaatsen, voorbij gegaan wordt aan het hele auteursrechtelijke verhaal.

Er staat op de site ergens bij een rijtje bullets wel de melding dat je moet checken of je afbeeldingen wel mag gebruiken voor je Powerpoints maar op zijn zachtst gezegd wordt daar geen nadruk op gelegd. Veel van de tijd die ik aan Powerpoints besteed (die ik buiten de deur geef) gaat op in het zoeken van geschikte rechtenvrije afbeeldingen en daar is authorstream dan dus geen geschikte tool voor.
Een zeer terechte kanttekening!
Het zou dan ook mooier geweest zijn wanneer Authorstream de zoekopdracht naar images beperkt zou hebben naar beelden die onder Creative Commons vrij gebruikt mogen worden. Dat mag niet zo moeilijk zijn. Flickr bijvoorbeeld biedt daarvoor deze ingang: www.flickr.com/creativecommons

Nu staat op de site van Authorstream:
"We would recommend that you verify licensing for those before using them in your PowerPoint for commercial purpose."
De vraag is hoeveel mesnen dat lezen én er rekening mee houden....

4 opmerkingen:

 1. Flickr, maar ook Google en tegenwoordig bijna alle sites die specifiek werken met afbeeldingen of foto's, hebben tegenwoordig de mogelijkheid om te zoeken op CC licentie.

  Voor Flickr gebruik ik Flickrstorm die heel snel Flickr doorzoekt. Bij de Advanced search hier kun je ook direct op de geschikte licentie zoeken. Ideaal om te gebruiken bij presentaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Raymond, wat is het voordeel van Flickrstorm boven op Flickr.com zelf zoeken in de CreativeCommons sectie? http://flickr.com/creativecommons/ biedt je volgens mij precies dezelfde mogelijkheden.

  Persoonlijk vind ik http://search.creativecommons.org/ de handigste metazoekmachine op dit punt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Arnoud Qua zoekmogelijkheden bieden ze hetzelfde maar de presentatie van de zoekresultaten vind ik door de sobere opmaak van FlickrStorm wat fijner werken. Alleen de foto's in klein formaat en pas bij klikken de overige informatie.

  Dat gezegd hebbende is het wel lastig dat FlickrStorm geen gebruik maakt van grotere resoluties .. het scherm resulten is vaste grootte en past zich niet aan aan mijn grotere beeldscherm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De metazoekmachine van Creative Commons zelf kende ik trouwens niet. Dank voor de tip :)

  Oh en wanneer krijg je bij Blogger de mogelijkheid om een tikfout uit een eerdere comment te halen? :(

  BeantwoordenVerwijderen