27 april 2010

De ELO van Schoolmaster

Vandaag was ik bij een presentatie van de nieuwe ELO van Schoolmaster, gepresenteerd in Magister 5.1.
Deze komt in mei in bèta uit en zal na de zomer breed worden uitgerold onder alle gebruikers van Magister.
De ELO is volledig geïntegreerd in en werkt naadloos samen met de andere onderdelen van Magister. Met name de koppeling met de agenda van zowel leerkracht als leerling is natuurlijk heel krachtig.
Ik ben niet snel onder de indruk, maar moet zeggen dat ik vanmiddag toch een paar keer bijna van m'n stoel rolde bij wat ik te zien kreeg!
Siebrand Dijkstra, het creatieve brein achter het totale pakket, deed voor het oog een presentatie vanuit de losse pols, maar liet zich niet gekmaken door vragen uit de zaal en maakte de show met wat hij liet zien. Natuurlijk moet er nog het nodige geschaafd worden en hebben ze nog meer ideeën dan nu al gerealiseerd zijn, maar met wat er nu is kan Schoolmaster prima voor de dag komen.

Eigenlijk lijkt deze ELO op geen enkele manier op wat we al kennen en dat is ook geen wonder. "Ik heb naar geen enkele andere ELO gekeken" was een van de uitspraken van Siebrand en ik ben geneigd hem nog te geloven ook. Juist door niet een reeds bestaande ELO te willen nabouwen heeft deze een geheel eigen concept dat zeer intuïtief aanvoelt. Als je begint lijkt het allemaal té simpel, maar na wat meer navigeren wordt duidelijk hoe alles in elkaar grijpt en met andere onderdelen van het pakket samenwerkt. Opeens lijkt het volkomen logisch om alles in één pakket te hebben.
Alles draait onder Silverlight 4 dat net is uitgebracht en wat zorgt voor een zeer snelle performance. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van Deepzoom technologie zodat informatie snel in beeld komt.

Er zijn grappige features ingebouwd zoals het binnen de ELO zoeken naar afbeeldingen bij Flickr die je zo naar je eigen map kunt slepen. Op mijn vraag of je dan alleen maar rechtenvrije foto's voorgeschoteld kreeg gaf Siebrand als eerlijk antwoord: "Ik heb geen idee. Dit hebben de programmeurs bedacht!"
Zo zullen ze de komende tijd nog wel tegen meer dingen aanlopen...

Als je Magister hebt, heb je ook gelijk toegang tot de ELO wanneer je dat openstelt. Je betaalt alleen extra voor de hosting die je gaat afnemen. De prijzen daarvan heb ik wel gehoord maar niet meer paraat. Het lijkt echter niet dat ze aarop verdienen en dat is ook niet hun bedoeling.

Wat hoop ik dat mijn werkgever besluit om met deze ELO ergens een pilot te starten, maar daar heb ik helaas een zwaar hoofd in. In de testomgeving ga ik echter zeker het een en ander uitproberen, want het werken met deze ELO lijkt me gewoon leuk om te doen.
Zeker wanneer je als VO school nog niets hebt maar al wel met Magister werkt is dit echt iets om naar te kijken. Je leerkrachten werken dan al met Magister, bijvoorbeeld voor de registratie van de aan- en afwezigheid en het bijhouden van de cijfers en dan lijkt de stap naar deze extra functionaliteit absoluut geen grote. Juist dat is ook de insteek geweest van Magister. Niet bouwen wat allemaal kan maar vooral kijken naar wat een docent nodig heeft en zou gebruiken in zijn werk.
Kortom: petje af voor Magister! Natuurlijk moeten ze dan wel waarmaken wat ze vandaag allemaal beloofd hebben, maar daar zijn we met z'n allen bij.

Ik ga alle features die ik vandaag gezien heb niet allemaal uitgebreid beschrijven maar verwijs graag naar de informatie die op de website van Schoolmaster staat. De meeste dingen die daar staan heb ik vanmiddag dus werkend gezien.
Disclaimer: Ik heb geen aandelen Schoolmaster en word niet voor dit bericht betaald.

6 opmerkingen:

  1. Beste Willem, Goed om te lezen dat je zo enthousiast bent. Toch wil ik wat vraagtekens zetten zij de stap van Schoolmaster:
    - Silverlight lijkt me voor leerlingen in het VO niet ideaal, volgens mij werkt dit (nog) niet lekker op wat oudere computers en op de verschillende platforms;
    - Iddink heeft Schoolmaster overgenomen om hun (betaalde) digitale content beter te kunnen ontsluiten. Hoe gaat deze ELO zich ontwikkelen? Hoeveel invloed kan je hebben op deze ontwikkeling? Hoe gaan ze om met eigen (misschien niet geheel legale) content (of van Wikiwijs)?
    - Hoe gaan ze om met de data en is alles ook weer uit Magister/ELO te halen in een elders bruikbaar formaat? Of is het een keuze "for life"?
    Ben benieuwd wanneer ik onze eigen test omgeving kan verkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijg goed om kritisch te blijven, mr Anoniem. Ik heb de ELO presentatie bij Schoolmaster ook bijgewoond en ben onder de indruk. Eindelijk een ELO die voor ons docenten (en leerlingen) zeer toegankelijk is, ergo zonder al te veel franjes en snel onder de duim te krijgen zoals het er nu op lijkt. Dus;
    - oude computers is een tijdelijk probleem
    - content is en blijft van uitgevers
    - uitwisselbaarheid is voorwaarde
    Tjuus

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ nieuwkomer
    - oude computers zijn volgens mij blijvend. De leerling populatie van de school waar ik werk geeft reden om te geloven dat er vaak met oudere computers gewerkt moet worden. Schoolmaster loopt graag voorop (en zal dat blijven doen) maar vergeet deze minder draagkrachtige leerlingen/ouders.
    - content is steeds minder van de uitgevers (tenzij je de ontwikkelingen van bv Wikiwijs of cnx.org gemist hebt).
    gr.,
    A.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @anoniem
    Ik heb zeker antwoord op je vragen, maar reageer in principe niet op anoniemen.
    Stuur me een mailtje en je krijgt je antwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Willem,
    Excuses voor het ontbreken van een naam. De computer waar ik op werkte genereerde niet vanzelf een naam terwijl dat meestal wel gebeurt. En ik heb daar verder niet goed op gelet.
    Bernard

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Niet alleen oude computers zijn een probleem: ik zet grote vraagtekens bij de keuze voor Silverlight als gesloten platform terwijl de overheid juist steeds meer richting open standaarden wil.
    En dat ze dan nog durven te adverteren met 'browser' en 'besturingssysteem'-onafhankelijk. Zolang het maar IE en Windows zijn zeker.
    's-ochtends voor schooltijd even snel Magister checken op een tablet omdat die geen minuten opstarttijd nodig heeft. Handig! Ipad? Vergeet het maar. Beter een Android tablet kopen dan? Ook geen Silverlight voor beschikbaar.
    Hoezo browser- en OS onafhankelijk?

    BeantwoordenVerwijderen